Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh kardeşim;
Evvela Rabb'imden Sana şifalar vermesini ; hastalık sebebiyle çektiklerine karşılık da günahlarını dökmesini diliyorum.
Kullandığın ilacın etkin maddesi metilfenidat; merkezi sinir sistemini uyarıcı (stimülan) bir maddedir. En çok Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ve Narkolepsi (uyku hastalığı) gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Türkiye'de en yaygın Concerta, Ritalin, Medikinet gibi ticari isimlerle satılır.
Metilfenidat ilacı kullanılınca Dopamin ve noradrenalin adlı beyin kimyasallarının yeniden alınmasını engelleyerek beyindeki bu maddelerin seviyesini artırır. Bu etki sayesinde odaklanma artar, hiperaktivite azalır.
Metilfenidat, yapısal olarak amfetamin türevlerine benzer ve bağımlılık yapıcı potansiyele sahibdir. Bu yüzden, birçok ülkede kontrollü madde olarak sınıflandırılmıştır. Türkiye'de de (bağımlılık riski nedeniyle) yeşil reçeteyle satılır .
Bu ilacı kullanmanı isteyen Doktorun İslam'i hassasiyetini biliyor ve kullanacak alternatif olarak içeriği meşrû olan muadil bir ilaç yoksa;
الضَّرُورَاتُ تُبِيحُ الْمَحْظُورَاتِ
"Zaruretler (zorunluluk hâlleri), yasaklanmış şeyleri mubah (yani geçici olarak helal) kılar." (İbn Nuceym, el-Eşbâh ve’n-Nezâir, Sf: 85; İzzeddin İbn Abdisselâm, Kavâʿidu’l-Aḥkâm fî Meṣāliḥi’l-Enâm, C.1, Sf: 92; İmam Şâtıbî, el-Muvâfakât, C.2, Sf 283) fıkıh kaidesi gereğince ve tedavi olma amacından dolayı alternatifsizlikten dolayı kullanabilmesi gündeme gelir. Böyle olsa da doktor kontrolunde ve ölçülü kullanılmalıdır. Bu durum benzeri tüm ilaçlar için aynıdır.
"...Kim zorda kalırsa, taşkınlık yapmaksızın ve sınırı aşmaksızın (ondan yiyebilir); şubhesiz Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir." (Mâide, 3)
"Kim mecbur kalırsa, başkasının hakkına saldırmaksızın ve sınırı aşmaksızın (yerse), Ona günah yoktur. Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhametlidir." (Bakara, 173)
Bu konuda İbnu’l-Kayyim (rahimehullah) şöyle der: "Zaruret halinde haram olan bir şey, zaruret miktarınca helal olur." (İbnu’l-Kayyim, İ’lâmu’l-Muvakkiîn, C. 4, Sf: 269)
Rabb'im c.c. şifa versin.