dinde kör taklidçiliğin reddi...

Ehli Hadis Çevrimdışı

Ehli Hadis

Üyeliği İptal Edildi
Banned
bende bu şekilde "Avama dusen alime soru sormasi ve aldigin cevabinn ihtiva ettigi delil ile muctehidlerin goruslerine TABI olmaktir, delilsizce taklit etmek degil." bir taklidin dünya hayatında olmadığını söylüyorum. Ne rasulullah zamanında ne de ondan sonraki zamanlarda her müslüman bu şekilde hareket edemez. Örneklerini yukarıda verdim. Bunu her müslüman yapamadığı müslümanların her dönemine baktığınızda görürsünüz.

Senin getirdigin Muaz hadisi ile, ornekler ile bunlarin alakasi nedir. Senin gibi herkes mezhebi taklit etmek zorunda diyenler Hanefi mezhebine taassubuna cagiranlar. Cunku biliyorlar ki avam delil sorsa, hadis okusa gorecekki en hakiki mezheb hanbeli ve safii mezhebi. bu yuzden insanlari basit kelamlarla mezheb taassubuna cagiriyorsunuz. Allah kalplerin ozundekini ortaya cikardiginda bakalim haliniz nice olacak.

A Çevrimdışı

akilli55

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
estağfirullah. Ben kimseyi bir mezhebe veya mezheb taassubuna çağırmıyorum. Sadece müslümanlar bir mezhebe bağlanıp, ona göre amel edebilirler diyorum. illaki bu mezhepde bu mezhep diyerek inat ettiğim yok. Ayrıca keşke her müslüman delillerine göre araştırıp öğrense. Ben bunun mümkün olmadığını belirttiğim için bir mezhebe bağlanıp, amel edebilirler diyorum.

M Çevrimdışı

mustafa_mardin

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
keşke her müslüman delillerine göre araştırıp öğrense. Ben bunun mümkün olmadığını belirttiğim için bir mezhebe bağlanıp, amel edebilirler diyorum

mümkün olmdığını kim söylüyor. bu tesbit mi temenni mi?

Ben kimseyi bir mezhebe veya mezheb taassubuna çağırmıyorum

başka mesajlarını geriye dön oku. mezhep taassupçusu mukallidlerin argümanlarını kullanıyorsun. onların söylediklerini söylüyorsun. biz arada bi fark göremedik.

illaki bu mezhepde bu mezhep diyerek inat ettiğim yok

inad etmiyorsan ne diye kasıp duruyorsun bırak millet -mezhebine muhalif de olsa- meşhur sünnetlerle de amel etsin.

en doğrusunu Allah bilir elbet ama, hüsnü zan edemiyorum. bir kelimeyi bir cümleyi yazan kişinin zihni arkaplanı da okumakta çok zor değil. mirc den beri hepimiz yıllardır internet ortamındayız. insanların karakterini az çok tahmin etmek çok da güç değil.

sen de kendi mesajlarını geriye dön tek tek oku. milleti kibar bi üslupla gizliden gizliye nakşiliğe kanalize edip durma. farkedilmediğini sanıyorsan yanılgıdasın.

A Çevrimdışı

akilli55

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
yahu yapmayın tekrar ediyorum nakşilik filan tarikatlarla işim yoktur. müslümanlarda bunlardan uzak durması gerekir. Allah korusun şirke düşmeleri büyük ihtimaldir.

Ben diyorum ki " 4 mezhepten herhangi bir tanesini mezhebi olarak görüp, amel edebilir "
Siz diyorsunuz ki "mezhebine muhalif de olsa- meşhur sünnetlerle de amel etsin."

Abdulmuizz hocanın şu linkteki yazısında yazısında
"Bir mezhebten diğerine tamamen geçmek mümkün olduğu gibi, kendi mezhebinde çıkış yolu bulamayan bir kimse o mevzuda diğer mezhebin ictihadına, görüşüne göre amel edebilir. Bu caizdir. Fakat bu taklit keyfi ve nefisten gelen bir arzu ile olmamalıdır. Bir zaruret ve maslahata göre yapılmalıdır. Bir meselede kendi mezhebinden başka bir mezhebi taklit eden kimse şu hususlara dikkat etmelidir."

yazının tamamı bu linktedir. https://www.islam-tr.org/soru-cevap-bolumu/34370-hangi-durumlarda-telfik-caizdir.html

"mezhebine muhalif de olsa- meşhur sünnetlerle de amel etsin." dedikten sonra telfik yapmadan yaparsa buda normaldir. bir şey dediğim yoktur. Fakat bu şekilde amel ederken telfik durumuna düşerse ne olur?

A Çevrimdışı

akilli55

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Evet merak ediyorum. siz mezhepe muhalif olsada meşhur sünnetlerle amel etsin diyerek yaptığınız ibadetlerde veya günlük dini ilgilendiren işlerinizde telfik yapıp-yapmadığınızı kontrol ediyor musunuz? Bu amelleri yaparken telfiğe düşerim korkusuyla 4 mezhebinde bu yapılan ibadetle ilgili farzlarını, vaciplerini, bozulma hallerini araştırıp da mı hareket ediyorsunuz? Yoksa böyle bir araştırmaya gerek duymadan mı hareket ediyorsunuz?

Bunu iyi niyetle soruyorum ve gerçekten merak ediyorum. Birilerinin beni suçladığı gibi, kimseyi suçlamakla bir işim yok.

sirati mustakim Çevrimdışı

sirati mustakim

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
kor koruna taklit muslumana zarar verir.bir alime ulasamayan hadis baska birine ulasdigi zaman ikiside ictihadini yapmis fetvasini vermis ecrini almis durumda.isabet etsede etmesede.ama taklit eden ne halde olur onu bilmem.bana gore en guzeli musluman arastirmali kardeslerim.dunyalik aldigi zaman mesela marketten bi sey aldigi zaman gozunu yumupda almiyoruz ki?hep kurcaliyoruz aman en iyisi olsun diye.kisa bi zaman icin aliyoruz kardeslerim.1-2-3-4 gun ve ya ay icin kullanmak icin aliyoruz.ama aldigimiz fetva?:üzgünüm:üzgünüm
BEN ALAMAM ARASTIRMADAN
INSALLAH EN GUZELINI ALACAM :güldüm
sizlerede Allah katinda en guzeli ve sevileni ne ise onu dua ederim:dua::dua::dua:
salamun aleykum