Aleykum selam we rahmetullah;
Kardeşim bu mantık eline baskül / terazi alıp tüm şişmanları, obezleri tekfir etmeyi gerektirir ki daha önce haricilerin hiç bir türünde bile böyle bir yaklaşım görülmemiştir.
Doyduktan sonra yemek yemek haram ya da küfür değildir, ancak şu durumlara göre hükmü değişir:
İsraf niyetiyle ve hırsla yerse, mekruh olur. Vücuda zarar verecek ölçüde tıka basa yerse, Tahrimen mekruh, hatta haram olabilir. Ama nîmete saygı ve israf etmemek niyetiyle az da olsa yerse: Bu mubah veya sevab bile olabilir.
Rasulullah ﷺ şöyle buyurdu: “Âdemoğlu, midesinden daha kötü bir kap doldurmamıştır. Ona birkaç lokma yeter. Ama illa ki yemesi gerekiyorsa, üçte birini yemeğe, üçte birini suya, üçte birini nefese ayırsın.”
(Tirmizî, Zuhd, 47 – Sahih)
Bu hadis ölçülü yemeyi teşvik eder, ama doyduktan sonra yemek haramdır demez. Dolayısıyla: Doyduktan sonra yemek haram değildir, ancak zarar verir ya da israfa kaçarsa mekruh ya da haram olur.
Besmeleyi alay etmek, haramı helal görmek niyetiyle söylemek küfürdür. Besmeleyi yanlışlıkla, alışkanlıkla, veya sadece "Allah'ı anmak" niyetiyle söylemek küfür değildir. Misallendirecek olursak;
Bir kişi haram olan bir içkiyi içerken “Bismillah” dese:
Eğer bu kişi "Allah'ın ismiyle içiyorum, bu da helaldir" gibi bir niyete sahibse yaptığı fiil küfürdür. Ama alışkanlıkla "Bismillah" der ve yaptığı işin haram olduğunu kabul ediyorsa, sadece bir hata yapmıştır. Bundan dolayı günah vardır ama küfür yoktur.
Doyduktan sonra yemek yerken "Bismillah" diyen kimse;
Eğer o yemek haram değilse (örneğin sadece fazla yemekse) Besmele çekmesi küfür değildir. Yani burada harama başlamak gibi bir durum yoktur ki küfür olsun.
Ezcumle; doyduktan sonra yemek yemek tek başına günah veya küfür değildir, ancak ölçüsüzlük olursa mekruh olur.
Doyduktan sonra besmele çekmek ise alay niyetiyle yapılmadıkça asla küfür değildir. Hatta yemeğe yeniden niyet edilirse sünnettir. Küfür ancak alay, küçümseme, inkâr veya Allah’a ait sıfatları inkâr gibi ağır söz ve niyetlerle olur. Basit fiillerle hemen “küfre girdi” demek doğru değildir.