Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
ÇözüldüDuanın Sonunda Fatiha Okunmasının Hukmu Nedir?
Namazın bitiminde, duaların sonunda Fatiha surasi okunması hakkında sabit bir nas /sunnet yoktur. Yine toplu halde el Fatiha anlamında cemaate fatiha komutu verilmesi diye bir katî bir sunnet de yoktur.
Fakat sonraki alimler, yapılan duaların sonunu Fatiha surasiyle (dua kastıyla) tamamlamayı, okunmasını güzel görmüştür.
İmam Şafii (rahimehullah), ölüye dua kastıyla Kur'an-ı Kerimden dua içerikli ayetlerinin (ki Fatiha da bunlardan biridir) okunabileceğini bildirmiştir.
"Hiç şubhesiz iman edip salih ameller işleyenleri, imanlarından dolayı Rabb'leri hidayete erdirir. Naîm cennetlerinde altlarından ırmaklar akar durur.
Onların oradaki duaları: "Allah'ım, seni(Subhanekellahumme) tenzih ederiz", tahiyyetleri ise (sağlık dilekleri) "selâm", dualarının sonu da "Elhamdulillahi Rabb'il âlemîn'dir." (Yunus 9 - 10)
Dikkat edilirse Cennet ehlinin duasında üç şey mevcuddur. Birincisi tesbih, ikincisi selam sonuncusu ise hamd.
en-Nehhâs der ki: Ebu Hatim'in naklettiğine göre Bilâl b. Ebi Burde âyetin bu bölümünü; "Dualarının sonu da muhakkak Elhamdulillahi Rabb'ilâlemîn'dir" dîye okumuştur.
İmam Kurtubi : "Dua eden kimse, duasını cennet ehlinin yapmış olduğu dua gibi bitirmesi mustehabdır. Bu sebeble duanın sonunda Saffat surasinin son üç ayetini (yani, 37 / 180-182. âyetleri), peygamberler üzerine salat-u selamı ve Fatiha-i Şerifeyi okumak güzel görülmüştür." (İmam Kurtubi, el-Camiu li- Ahkami’l-Kur’an: 8/485)