Duaya Inşallah Denmez!!!!!!!

ibnikayyim Çevrimdışı

ibnikayyim

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
Hz. Enes(ra) anlatıyor: Resulullah(sav) buyurdu ki: "Sizden biri dua edince 'Ya Rab! Dİlersen beni affet! Ya Rab! Dilersen bana rahmet et! demesin. Bilakis, azimle (kesin bir uslubla) istesin."
Hadisiyle bağlantılı olarak günlük hayatta kullandığımız "inşaALLAH " kelimesini dua ederken dahi ağız alışkanlığı olarak kullanıyoruz.
"ALLAH razı olsun inşaALLAH" dediğimiz de "ALLAH dilerse ALLAH razı olsun" anlamı çıkıyor. Kesin bir dil kullanmamız gerektiği hadiste belirtilmiş yalnızca "ALLAH razı olsun " dememiz lazım.

Konu ile alakalı kardeşlerin daha detaylı bir çalışması varsa paylaşmalarını rica ederim....yada bilgileri varsa.....CezeekAllahu khayran

K Çevrimdışı

karabatak

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
İnşaallah Allah dilerse midir yoksa Allah izin verirse midir ?
ve Kulun rabbine dua etmesi ile,kişinin kardeşine dua etmesine kardeşinin verdiği cevabı ayırmak gerekmez mi ?

A Çevrimdışı

Abdullah Yusuf

İslam-tr Mudâvimi
Site Emektarı
bir kardeşte Allah razı olsun daki olsun ifadesini emir olarak kullanmanın çok yanlış oldugunu kendısıne dua ederken Ya Rabb benden razı olurmusun gıbı ıfadelerın kullanılması gerektıgını soyluyordu :)

ibnikayyim Çevrimdışı

ibnikayyim

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
inşeeAllah Allah dilerse..nasip ederse...izin verirse bunlar birbirine yakın manalar.....hadisi şeffaf birşekilde alamak gerekir...... örn. Rabbim sana yardım etsin inşeallah...demesi ne kadar garip bir cümleyse....inşeeeAllah demekte o kadar garip.....dua daima kesin ve net bir kelime ile ifade edilmeli...bunu; Allah c.c ye ''sen'' şeklinde dua etmemizden de anlayabiliriz....Ya rabbi sen bizi bağışla...amiiiiin :)

ibnikayyim Çevrimdışı

ibnikayyim

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
İNSANIN DUA EDERKEN, "ALLAHIM DİLERSEN BENİ
BAĞIŞLA" DEMESİNİN MEKRUHLUĞU VE İSTEĞİNİ KESİN BİR DİLLE İFADE ETMENİN GEREKTİĞİ

1747. Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Sizden biriniz dua ederken: Allahım! Dilersen beni bağışla; dilersen bana merhamet et, demesin. Dilediğini kesin bir dille istesin. Çünkü Allah'ı zorlayan hiçbir kuvvet yoktur. "
Buhârî, Daavât 21, Tevhîd 31; Müslim, Zikr 9. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Vitr 23; Tirmizî, Daavât 77

1748. Enes radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Sizden biriniz dua ettiği zaman kesin bir ifade ile dilekte bulunsun. Allahım! Dilersen bana ver, demesin. Çünkü Allah'ı zorlayan hiçbir güç yoktur. "
Buhârî, Daavât 21; Müslim, Zikr 7

"ALLAH VE FİLANCA DİLERSE" DEMENİN MEKRUH OLUŞU

1749. Huzeyfe İbni Yemân radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Siz, Allah dilerse ve filanca dilerse demeyiniz. Fakat, Allah dilerse sonra filanca dilerse deyiniz. "
Ebû Dâvûd, Edeb 84

1750. Ebû Berze radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, yatsı namazından önce uyumayı, yatsı namazından sonra da konuşmayı hoş karşılamazdı.
Buhârî, Mevâkît 23; Müslim, Mesâcid 236 . Ayrıca bk. Tirmizî, Mevâkît 11; Nesâî, Mevâkît 20; İbni Mâce, Salât 12

1751. İbni Ömer radıyallahu anhümâ'dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem hayatının sonlarında cemaate yatsı namazını kıldırıp selâm verdikten sonra şöyle buyurdu:
"Bu geceyi görüyorsunuz ya! İşte bu geceden itibaren yüz sene sonra bugün yeryüzünde o-lanlardan hiç kimse hayatta kalmayacaktır. "
Buhârî, İlim 41, Mevâkît 20, 40; Müslim, Fezâilü's–sahâbe 217

1752. Enes radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre sahâbîler Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'in mescide gelmesini beklediler. Neticede gece yarısına yakın bir zamanda onların yanına geldi ve yatsı namazını kıldırdı. Namazdan sonra bize bir konuşma yaptı ve şöyle buyurdu:
"Dikkatinizi çekerim! İnsanlar namazlarını kılıp ardından uyudular. Sizler ise namazı beklediğiniz sürece namaz sevabı kazandınız. "
Buhârî, Mevâkît 25

Riyazussalihinden alıntı

K Çevrimdışı

karabatak

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
verdiğin hadisler ile konu başlığı birbiri ile alakalı olsa da direk başlık bu hadislere işaret etmemiş bence

ibnikayyim Çevrimdışı

ibnikayyim

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
inşeeAllah ne demek onu anlayalım daha da iyi anlaşılacak bence....

ibnikayyim Çevrimdışı

ibnikayyim

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
İnşallah, (Allah izin verirse) demektir yani dua ettikten sonra amiin diyoruz ne için tabiki de kabul et Allahım...Duya mukabil İnşallah demek duanın karşılığında amin denmesi yerine Allah celle ye Allah dilerse gibi manasız bişey çıkar o da Allahım dilersen manasına gelir....oysa duada daima kesinlik olması gerekir...