Tefsir kitaplarına baksan delilini görürsün. Ekser müfessirlere göre dünyanın (yerin) şekli (forması) düzdür
Öncelikle şunu tekrardan belirtmek istiyorum bize ne Dünyada ne de ahirette hiç bir faydası olmayan şeyler uğruna bu kadar kafa yormak,mücadele etmek anlamsızdır.Normalde cevap vermezdim ama madem cevap yazmışsın ufak bir iki noktaya değineyim.
Hanbeliyye kardeş bazı nakiller atmış.Allah razı olsun.Ama ikinizinde tartıştığı zemin yanlış.Çünkü ikinizde alimlerden nakil atarak meseleye yaklaşmışsınız.Bu da yanlış bir tutum.Çünkü konuştuğumuz meselenin alimlerle bir alakası yok.Çoğu insan bu hataya düşüyor kısaca izah edeyim.
Örneğin bir berbere tıp hakkında uzmanlık isteyen bir soru sorar mısınız? Elbette hayır.Niye çünkü onun alanı değil.Aynı şekilde de bu konu alimlerin alanı değil.Tabi ki de kendi dönemlerinde;
bazı ayetlerdeki kelimelerin bir çok manaya gelebilecek ifadelerinden birini seçip bir görüş belirtmeleri,yaygın inanışa veya o zamanda hakim olan görüşe göre bir fikir belirtmiş olabilirler.Ama bu mevzu onların sahası değil.Onun için onlardan bu konuda delil getirmek delil namına bir şey ifade etmiyor.
Dini alanda selef alimlerinin görüşlerini dinleyelim,değer verelim,onların izinden gidelim ona zaten bir şey diyen yok.Çünkü onlar dini bizden daha iyi biliyorlardı.Zaten buna dair bir sürü delil var.Kısaca 2 tanesini zikredecek olursam:
1- Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki: "İnsanların en hayırlıları benim asrımda yaşayanlardır. Sonra bunları takip edenlerdir, sonra da bunları takip edenlerdir." İmran Radıyallahu Anh dedi ki: "Kendi asrını zikrettikten sonra iki asır mı, üç asır mı zikretti bilemiyorum." Bu sonuncuları takiben öyle insanlar gelir ki kendilerinden şahidlik istenmediği halde şahidlikte bulunurlar, onlar ihanet içindedirler, itimad olunmazlar. Nezirlerde (adak) bulunurlar, yerine getirmezler. Aralarında şişmanlık zuhur eder." [Bir rivayette şu ziyade var: "Yemin taleb edilmeden yemin ederler."]
(Buhari, Şehadat 9, Fezailu'l-Ashab 1, Rikak 7, Eyman 27, Müslim, Fezailu's-Sahabe, 214, (2535), Tirmizi, Fiten 45, (2222), Şehadat 4, (2303), Ebu Davud, Sünnet 10, (4657), Nesai, Eyman 29, (7, 17, 18))
2- Muhacir ve Ensar’dan öncüler, ilkler ve onlara ihsan üzere tabi olanlar (var ya)! Allah onlardan razı olmuş, onlar da Allah’tan razı olmuşlardır. Allah onlar için altından ırmaklar akan ve içinde ebedî kalacakları cennetler hazırlamıştır. En büyük kurtuluş budur işte.
(Tevbe, 100)
Dini anlamda bu kesinlikle böyle.Ama din dışında ki alanlarda örneğin tıp,astronomi,jeoloji,kimya vs. bu alanlarda onları referans alamayız çünkü bu alanlar onların alanı değil.
Bir insan çok iyi bir alim olabilir.Ama alim olması onu tıpçı,kimyacı mühendis,jeololog vs.yapmaz.Çünkü bu alanlar farklı bir ilim dalı.O konuda söz söyleyebilmek için o ilmi ileride düzeyde bilmek, o alana vakıf olmak gerekiyor.Sonuçta bu alimlerde bizim gibi insan.
Bu meselenin tek bir istisnası vardır.O da Allah Resulüdür.Allah Resulü bir mesele hakkında konuşmuşsa bu mesele böyledir demişse doğru kabul ederiz.Tabi burda da çok ufak bazı detaylar var.Ama o kısma girmeyeceğim.
Tüm selef imamları da din alanında sözlerini dinleyip değer verdiğimiz insanlardır.Ki dini konularda bile hata ettikleri,yanlış içtihad ettikleri noktalarda onlara uymuyoruz o görüşlerini terk ediyoruz.Çünkü dini konularda bile hata ettikleri noktalar olabiliyor.Kimse hatasız değildir.
İmam Malikin şu sözünü duymuşsunuzdur diye tahmin ediyorum:
"Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem dışında her insanın
sözlerinin bir kısmı alınıp, bir kısmı terk edilebilir. Rasûlullah
sallallahu aleyhi ve sellem ise müstesnadır."
Onun için Allah Resulü dışında herkesin görüşü yanlış da doğru da olabilir.Bizim ölçümüz Kur'an ve sünnettir.Alimin sözünü bu 2 kaynağa arz ederiz ordan geçerse,delilleri kuvvetliyse alırız aksi durumda bu 2 kaynağa zıt olduğunu görürsek almayız.
Dini meselelerde bile durum böyleyken farklı ilim dallarında onları mutlak doğruymuş gibi kabul ediyorsunuz olacak iş mi bu?
Onun için bir kişi alim oldu diye tüm ilim dallarında söyledikleri doğrudur diye bir şey yok.Sözü dinlenir.Yanlış da olabilir doğru da.
Onun için burda alimlerden nakil yapılması aşırı garibime gitti.Mesele yanlış zeminde tartışılmış.
Bu anlattıklarım lütfen şu tarafa çekilmesin.Daha önceki cevapta da belirttim bir mesele hakkında ayet,hadis varsa tüm bilim adamları da aksi görüş bildirse biz ayete ve hadise teslim oluruz.
Çünkü tüm kainatı en iyi bilen Allah'tır.Allah ne derse mutlaka doğrudur.
Ama
açık bir şekilde Dünya düzdür diyen tek bir ayet veya hadis yok.
Ayrıca bilimsel,akli bir çok delilde Dünya'nın geoit olduğunu gösteriyor.Durum böyleyken aksi şekilde bu kadar çabalamanızı anlamak mümkün değil.
Bütün bu anlattıklarımdan sonra yok ben yine de düz olduğunu iddia ediyorum diyorsanız da keyfiniz bilir.Kimse sizi bir şeye inandırmak zorunda değildir.Benim için mesele bitmiştir.
Selametle...