Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Ebû Ma'lek'in Duası Üzerine Dördüncü Kat Gökten Meleğin Yardıma Geldiği Hadisin Sıhati Nedir?

A Çevrimdışı

ayyyse83

Üye
İslam-TR Üyesi
S.a. ebu milak in Rasûlullah in yanında hizmet amaçlı bulunduğu dogrumu ? Ve onu eskiyalar cevirdiginde ebu milak in 4 rekat namaz klip okudugu dua neticesinde allahtan yardım istemesiyle birinin onun yanına gelip eşkıyayı öldürdüğü doğru bir hadisemidir? Ebû milakin duası diye bilinen duayla birsey istemek caizmi
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Aleykum selam ;

Bahsettiğiniz kişi Enes bin Mâ'lak (r.anh)'dır. O'nun aktardığı rivayet edilen bu kıssadaki ismi geçen zat ise Ebu Ma'lak'tir. İlgili rivâyet zâyıftır!


Eshab-ı kiramın büyüklerinden Enes bin Mâ'lak (radıyallahu anh) anlatıyor:
Ebu Ma’lak (radıyallahu anh) diye bir zat vardı. Tüccarlık yapar; ticaret için uzak bölgelere giderdi.
Yine bir gün ticaret için yola çıkmıştı. Önüne, tepeden tırnağa kadar silahlı bir eşkıya çıktı ve;
“Mallarını alıp seni de öldüreceğim” dedi.
Ebu Ma’lak de; “İşte malım, al senin olsun, beni bırak” dedi.
Eşkıya; “Benim âdetim bu. Hem mal hem can” dedi.
Ebu Ma’lak; “Madem öyle, müsaade et de namaz kılayım” dedi.
Eşkıya; “İstediğin kadar kıl” dedi...
Ebu Ma’lak, abdest aldı, sonra namaz kıldı; namazdan sonra ellerini açtı ve şöyle dua etti:
“Yâ Vedûd! Yâ Vedûd! Yâ Ze’l-arşi’l-Mecîd! Yâ Mubdî, Yâ Mu’îd! Yâ Fe’âlun limâ yurîd! Eseluke bi-nûri vechike’llezî mele’e erkâne arşike ve es’eluke bi-kudretike’lletî kadderte bihâ halkake ve bi rahmetike’lletî vesiat kulle şeyin. Lâ ilâhe illa ente. Ya Muğîs, eğisnî! Ya muğîs, eğisnî! Ya muğîs, eğisnî!..”
Bu duasını üç defa tekrarladı. O esnada bir atlı belirdi. Elindeki mızrağı atının iki kulağı arasına yerleştirmiş bir şekilde süratle eşkıyaya doğru yöneldi. Atlı, elindeki mızrağı eşkıyaya öyle bir vurdu ki, anında can verdi.
Atlı, Ebu Ma’lak’e dönerek; “Kalk” dedi.
Ebu Ma’lek; “Anam babam sana feda olsun, sen kimsin?” diye sordu.
Atlı; “Ben dördüncü kat gökte bulunan bir meleğim. Sen ilk dua ettiğin zaman göğün kapılarının gıcırdayıp ses verdiğini işittim. İkinci defa dua yapınca gökte bulunan meleklerin feryadını işittim. Sonra üçüncü defa dua edince, bana ‘Bu, sıkıntı içindeki bir kulun duasıdır’ dendi. Ben Allahu tealadan, dua edene yardım ve zâlimi öldürmek için izin istedim. İzin verildi ve sana yardıma geldim” dedi.
Bu hadiseden sonra Ebu Ma’lak (radıyallahu anh) Medine’ye döndü. Doğruca Rasulullah (a.s.)'ın huzuruna geldi ve başından geçen hadiseyi anlattı.
(İbn Ebi Dunya, Mecabud Daavat, 1/27, Hadis no: 23; İbn Hacer el-Askalâni, el-İsâbe fi temyizi's-Sahâbe, IV/182 - İbn Ebi Dunya, Enes’den; Muhammed Yusuf Kandehlevi, Hayatu’s-Sahabe, Akçağ Yayınları: 3/427)
Zayıf Rivâyet

İbn Ebu Dunya : Ebû Bekir Abdullah b. Muhammed b. Ubeyd el-Kuraşî el-Emevî el-Bağdâdî el-Hanbelî İbn Ebi Dunya
 
Üst Ana Sayfa Alt