Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Makale Ekmek ve Unda Haram Olan Katkı Maddeleri

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Ekmek ve Unda Haram Olan Katkı Maddeleri
Hamur mamullerinin yapımında (yumuşak kalması ve kabarması için) kullanıldığı iddia edilen L- Cysteine (Sistain) ham maddesinin temininde İnsan ve domuz kılı (haram) olabileceği gibi, eti helal olan Tavuk, kuş, ördek gibi hayvanların necis olmayan tüyleri ve benzerleri (câiz) kullanılabilmektedir.

Şeriâta göre haram bir maddeden elde edilen her türlü ürün de yasaktır. Müslümanlar, 'yiyecek ve içeceklerde haram olduğu sabit (kat'i) olan bir katkı maddesinin kullanıldığı konusunda emin ise, içerisinde o maddenin bulunduğu yiyeceklerden sakınmaları elzemdir. Haram maddenin varlığı hakkında kesin bir karar olmamasına rağmen, varlığı hakkında kuvvetli söylentilerin bulunduğu ürünlerden "şubheli şeylerden sakınma" kâidesince takvaya yaraşır şekilde uzak durmak gerekir.

Ürün hakkında faydalı olabilecek bilgi:

images

Cysteine (Sistain) Grubu Katkı Maddeleri
E910 L-Cysteine, E920 L-Cysteine hydrochloride, E921 L-Cysteine hydrochloride monohydrate
Domuzu da kapsayan hayvan kökenlerden elde edilebilen sistain (cysteine); Müslümanlar, Museviler, Hindular ve Vejeteryanlar tarafından kaçınılan bir katkı maddesidir.
Sistain(E920), Un işleme ajanı. İnsan saçı, hayvan kılı ve tavuk tüyünden elde edilir.

Sistain ( L-cysteine) Helâl midir?

E910, E920, E921 ile numaralanan Sistain, bir amino asittir. Amino asitler genellikle proteinlerde bulunur. Sistain, fırın ürünlerinde durdurucu ajan olarak kullanılır.
Bunlar;
1. Un hamurunun karışma zamanını kısaltmak için,
2. Yayıldıktan sonra pizza ve hamur tabakasının büzülmesini (kendini çekmesini) durdurmak için, hamurun şeklini muhafaza etmesini sağlamak için,
Çeşitli pastacılık işlem kademeleri arasında hamurun hareketine yardımcı olmak için,
3. Sistain, ay çöreği, rulolar, bazı kekler, pide ve ekmekler, kraker ve tost gibi çeşitli fırın ürünlerinde kullanılmaktadır. Ayrıca bebek sütlerinde besleyici olarak, bazı diyet yiyeceklerinde katkı maddesi olarak, öksürük ilaçlarında balgam söktürücü olarak kullanılmaktadır.

Sistain’in kökeni, insan saçı, domuz kılı, sığır boynuzu, kuş tüyü ve petrol ürünleri ve sentetik malzemedir. Sistain yalnızca Japon, Çin ve Almanya’da üretilmektedir. İnsan saçı en ucuz olduğu için de en çok insan saçından üretilmektedir.

Avrupa Birliği Ülkeleri, Amerika, Kanada maalesef insan saçından üretilen Sistain’i kullanmaktadır. Halbuki Endonezya’da sentetik malzemeden üretim yapılmaktadır.
Müslümanlar için insan saçından yapılan katkı maddesi kesin olarak haram durumundadır.
İslam, insan vücudunun herhangi bir parçasını kullanma izni vermemiştir. Kuş
(tavuk, ördek vs.) tüyünden, ya da sentetik yolla yapılması halinde Helâldir.

Diabetik hastalar, insuline zarar verebildiğine, Çin restorant sendromu olarak bilinen rahatsızlıktan müptela olan kimselerde E621 Monosodyum glutomatla etkileşebildiğine ve başağrısı, hararet hissi, baş dönmesi ve uyumsuzluk gibi bir seri septomlara dair bazı raporların var olduğundan haberdar olmalıdır.

Müslümanlar bir yandan üreticileri yazı ile söz ile bu maddeyi kullanmamaları istikametinde ikaz etmeli diğer yandan etiketlerinde E910, E 920, E921 Sistain (L-Cysteine) yazılı olan ürünleri boykot etmelidir. En doğrusunu Allah (c.c.) bilir.


ekmekçi.jpg

Cysteine(Sistain) Grubu Katkı Maddeleri





7d5d1478a8f3fe6eeeb65070a184dd85.jpg

İlgili Link:

“Türkiye'nin ununda kıl yokmuş!” demeyi ne kadar isterdim

Türkiye'nin ununda kıl yokmuş! - Mehmet Ali Bulut - Gıda Hareketi
 
Üst Ana Sayfa Alt