Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü El - Ezkar'daki Dua Sahih mi? Nerede Geçiyor?

Öğrenen Müslüman Çevrimdışı

Öğrenen Müslüman

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun Aleykum ve Rahmetullahi ve Berekatuh

Hocam burdaki kütüphanedeki El - Ezkar adlı kitaptaki dualara bakıyordum. Böyle bir dua ile karşılaştım. Burda duanın nerde geçtiğini bulamadım. Bir bakabilir misiniz?

IMG_20240525_072439.jpg

El-Ezkar 546. sayfa 1. cild
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh

Genel olarak Hac vazifesi esnasında Şafii mezhebince benimsenen bir duadır;
Arafat’tan sonra telbiyeler getirerek geceleyin Müzdelife’den taşların toplanması mustehabdır. Teşrik günlerinin üçünü de Minâ’da geceleyerek geçirmek isteyen kişi yetmiş; son teşrik gününü Minâ’da geçirmek istemeyen, yani ikinci gün güneş batmadan önce Minâ’dan ayrılacak kişi kırk dokuz tane taş toplar. Bu esnada Kıble’ye doğru yönelir ve sualinizde bahsi geçen şu duayı çokça okur:

”اللَّهُمَّ لَكَ الحَمْد كُلُّهُ، وَلَكَ الكَمالُ كُلُّهُ، ولك الجَلالُ كُلُّهُ، ولك التقديس كُلُّهُ، اللَّهُمَّ اغْفِرْ لي جَميعَ ما أسْلَفْتُهُ، وَاعْصِمْنِي فِيما بَقِيَ، وَارْزُقْني عَمَلاً صَالِحاً تَرْضَى بِهِ عنِّي يا ذَا الفَضْلِ العَظِيمِ. “اللَّهُمَّ إني أسْتَشْفِعُ إِلَيْكَ بخَوَاصّ عِبَادِكَ، وأتَوَسَّلُ بِكَ إِلَيْكَ، أسألُكَ أنْ تَرْزُقَنِي جَوَامِعَ الخَيْرِ كُلِّهِ، وأن تَمُنَّ عَليَّ بِمَا مَنَنْتَ بِهِ عَلى أوْلِيائِكَ،
"وأنْ تُصْلحَ حالي في الآخِرَةِ وَالدُّنْيا يا أرْحَمَ الرَّاحِمِينَ
"Allah'ım, hamd sana mahsustur, mukemmellik sana mahsustur, izzet sana mahsustur, bütün takdis sana mahsustur, Allah'ım, yaptıklarımdan dolayı beni bağışla, Bundan sonraki günahlarımdan dolayı da beni muhafaza et. Ey muazzam lutuflar bahşeden lutufkar Allah'ım! Bana benden radı olacağın salih amelleri yapmayı nasib eyle.
“Allah'ım, salih kullarının özellikleriyle (aracılığıyla) Sana şefaatci edinerek ve Senin aracılığıyla Senden niyaz ediyorum. Senden, bütün hayırları bana bağışlamanı ve Evliyalarına verdiğin şeyleri bana da vermeni diliyorum. Âhiratte ve dünyadaki vaziyetimi, düzelt, ey merhametlilerin en merhametlisi."


Şimdi rivâyetin sıhhatine bakıyoruz:

ezkar.jpg
قال ابن علاّن في " شرح الأذكار ": قال الحافظ: لم أره مأثوراً، وورد بعضه غير مقيد في حديث لأبي سعيد، أخرجه ابن منصور في " مسند الفردوس " مرفوعاً … فذكره، وقال: وفي سنده خالد بن يزيد العمري، وهو متروك
İbn-i Allan, "el-Futûḥâtu’r-rabbâniyye ʿale’l-Eẕkâri’n-Neveviyye" isimli eserinde bu metin hakkında şöyle demiştir: Hafız (İbn Hacer el Askalani) dedi ki : "Bu rivayeti hadis kitablarında bulamadım."
Ebu Said'in hadisinde kayıtsız olarak bazıları nakletmiştir. İbn Mansur Musned-i Firdevs isimli eserinde merfu olarak tahric etmiştir. İbn Mansur dedi ki; "Hadisin senedindeki Halid bin Yezid metruk biridir."
(İmam Nevevi, El Ezkâr)
(Mektebetu'ş Şamile)

Biz de farklı eserlerde de göremedik. Sadece İmam Nevevi'nin el Ezkar'ında Hac bab'ında geçmekte olup sahih değildir.
 
Üst Ana Sayfa Alt