Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Enfeksiyon Kapma Tehlikesi Olan Hastayı Ziyaret Etmenin Hükmü Nedir?

Esad Çevrimdışı

Esad

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun aleykum ve rahmetullah,
Rabbim müslümanları hem bu dünya'da hem de ahirette afiyette kılsın inşaAllah.

Bir kişi ameliyattan hemen sonra bile -doktor enfeksiyon riski var demesine rağmen- hasta ziyaretinden mahrum kalınmaması ve her zaman yapılması gerektiğini, bunda büyük ecirler olduğunu, enfeksiyon / bulaşma durumunun ancak Allah'ın takdiriyle gerçekleşeceğini söylüyor. Hatta bu şekilde hasta ziyaretlerin yalnız kalmaktansa sürekli birilerinin ziyareti ve duasıyla hastaya çok daha büyük faydalar sağlayacağını söylüyor. Buna delil olarak da sahabelerin savaşta aldığı darbe yahut hastalık sonrası açık yaraları (enfeksiyon ve bulaşma riski olduğu durumları) olmasına rağmen diğer sahabelere hemen ve sürekli hasta ziyareti yaptığını söylüyor.

Bu konuda bir müslüman olarak bakış açımız nasıl olmalıdır?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh
İçten ve samimi dilek ve temennilerinizi Rabb'im kabul buyursun (Allahumme âmiin)

Sualinize gelirsek; evet Hasta ziyaretinin önemi çok büyük olmakla birlikte, enfeksiyon kapma tehlikesi olan hastalıklarda dikkatli olunması gerekir. Zira temas yoluyla enfeksiyonun bulaşabileceği hastalık çeşitleri de vardır. Yine ayrıca hastalığın bulaşma, sirayet etme özelliğinin olmadığını bildiren rivâyetler de vardır.


وَحَدَّثَنِي عَنْ مَالِكٍ، أَنَّهُ بَلَغَهُ عَنْ بُكَيْرِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ الأَشَجِّ، عَنِ ابْنِ عَطِيَّةَ : أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ ﷺ قَالَ : « لاَ عَدْوَى وَلاَ هَامَ وَلاَ صَفَرَ، وَلاَ يَحُلَّ الْمُمْرِضُ عَلَى الْمُصِحِّ، وَلْيَحْلُلِ الْمُصِحُّ حَيْثُ شَاءَ فَقَالُوا : يَا رَسُولَ اللَّهِ وَمَا ذَاكَ ؟ فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ ﷺ : « إِنَّهُ أَذًى
İbn Atiyye, Rasulullah 'in şöyle buyurduğunu rivayet etti;
«Hastalık bulaşması yoktur. Baykuş uğursuzluğu yoktur. Karın kurdu (veya safer ayı haram aylardan sayılmaz). Hastalıklı hayvanlar sağlam hayvanların arasına karışmasın. Sağlam hayvanlar ise istediği yerde dolaşıp otlayabilir
«— Bu neden böyle oluyor ya Rasulallah?» diye sorduklarında,
Rasulullah
: «— Çünkü hastaları sağlamlarına karıştırmak, zarar getirir.» buyurdu.
(İmam Mâlik, Muvatta, Hadis no: 1705)

Abdullah b. Abbas (r.anhuma) anlatıyor:
Peygamberimiz
: “Bulaşıcılık/ hastalığın bulaşması diye bir şey yoktur” buyurdu.
Arâbî (bedevî, köylü bir adam):Ya RasulAllah! Biz uyuz olmuş bir keçiyi davarların arasına koyduğumuzda onların hepsi uyuz oluyor” deyince,
Peygamberimiz
: “Ya Arâbî! Peki o ilk hayvanı kim uyuz etmişti?” diye buyurdu.
(Nûraddin el-Heysemî , Mecmau’z- Zevaid, 5/102)


hastalığın bulaşması… diye bir şey yoktur” cümlesinden sonra “cüzamlı olan hastalardan - aslandan kaçar gibi- kaçın” ifadesine yer verilmiştir. (Buharî, Tıp, 19).

Yine Efendimiz
: “Hasta olan kimse, sağlam olan kimsenin yanına gitmesin”, “Bir yerde Taunun / vebanın olduğunu duyan kimse oraya gitmesin” diye buyurmuştur (Nevevî, İbn Hacer, ilgili hadis)
Bu ifadeler ise, bazı hastalıkların bulaşıcı olduğuna delalet etmektedir.

Bulaşıcı olmayan hastalıklar gibi bulaşıcı olan hastalıklar da, Allah’ın emir ve iradesi ile hareket ederler.
Ortada hiçbir bulaşıcı hastalık yokken, hayvanları hasta eden Kudret, bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasından sonra da hayvanları hasta eden yine aynı kudrettir.
sebebler, yalnız zahiri bir perdedir. Asıl iş yapan Allah’ın kudretidir.

Hastalığın bulaşması diye bir şey yoktur” şeklinde tercüme edilen hadisi bu manada anlamak gerekir. Yani, gerçekte hastalık bulaştırmıyor, o hastalığın mikrobunu diğerine bulaştıran Allah’tır.

***

Ez cumle olarak, arkadaşınız hasta ziyareti ecrini kazanayım derken dikkatli olmaması durumunda vebale de girebilir. Çünkü bazı hastalıklar Allah'ın izniyle bulaşabilmektedir. İlla Hastayı ziyaret etmesi gerekiyorsa, hastayla temasa geçmeden, uzaktan dilek, temenni ve dualarda bulunabilir. Hastalık bulaşmıyor diyerek hastaya yakınlaşması, temasta bulunması hem kendisinin hem hastanın hayatını riske atacaktır ki bu da haramdır.



 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt