T
بِسْمِ اللهِ، اَلْحَمْدُ ِللهِ وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى رَسُولِ اللهِ وَبَعْدُ
Namazın Çeşitleri
Farz Namazlar:Namazın Çeşitleri
Sabah, öğle, ikindi, akşam, yatsı cuma namazı, güneş ve ay tutulması namazı, bayram namazları, istihare namazı, gece namazı, abdest namazı, tavaf namazı, gerdek gecesi namazı, tahiyyatı mescit namazı, vitir namazı, savaştan sonra fetih namazı, tevbe namazı, yağmur duası namazı, korku namazı ve cenaze namazı.
Bunların rekât adedi ve nasıl kılındığını öğrenmek için fıkıh kitaplarına müracaat et veya ilim ehline sor.
Mescitte cemaatle namaz kılmanın vucubiyeti. Aşağıda gelen deliller sebebiyle erkeklerin namazı cemaatle kılması vaciptir:
1) Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor:
“Ey iman edenler! Cuma günü namaz için ezan okunduğu vakit Allah’ı zikretmeye koşun, alış verişi bırakın! Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır.”
Cuma 9
2) Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyuruyor:
“Herkim küçümseyerek üç Cuma namazını terk derse, Allah onun kalbini mühürler!”
Ebu Davud 1052
3) Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyuruyor:
“İstedim ki, emredeyim namaz kılınsın sonra ben namaza gelmeyen kavmin evlerine geleyim başlarına yakayım!”
Müslim 652/254
4) Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyuruyor:
“Herkim ezanı işitir de namaza gelmezse, özrü olanın haricinde o kimsenin namazı yoktur!”
İbni Mace 793
5) Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e kör bir adam geldi:
−Ya Rasulullah! Beni mescide getirecek biri yok dedi ve Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’den kendisine ruhsat vermesini istedi. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’de ona ruhsat verdi.
Adam dönüp giderken, onu çağırdı ve:
−‘Ezanı işitiyor musun?’ buyurdu.
Adam:
−Evet, dedi.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−‘O halde icabet et!’ buyurdu.
Müslim 653/255
6) Abdullah bin Mes’ud (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
Yarın Allah ile Müslüman olarak karşılaşmak herkimi sevindirirse, ezan okunduğunda bu beş vakit namaza devam etsin! Şüphesiz ki Allah, Nebinize hidayet yollarını gösterdi. Bu beş vakit namaz da hidayet yollarındandır. Bu, cemaatten geri kalan kimsenin yaptığı gibi siz de namazları evde kılsanız elbette Nebinizin yolunu terk etmiş olursunuz.
Eğer Nebinizin yolunun terk ederseniz elbette sapıtırsınız. Ben şahit oldum ki, bizde nifakı bilinen münafıktan başkası cemaatten geri durmazdı. Hatta bir adam iki kişinin arasında onlara dayanarak getirilir ve nihayet safa durdurulurdu.”
Yani: Cemaatle namazı terk etmek, büyük günahlardan bir günahtır. Namazı vaktinde kılmamak veya insanların çoğunun yaptığı gibi uyuyup sabah namazını güneş doğduktan sonraya tehir etmekse büyük bir günahtır. Allah muhafaza bunda ısrar, sahibini küfür sınırına ulaştırabilir.
سُبْحاَنَكَ اللَّهُمَّ وَبِحَمْدِكَ، أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ، أَسْتَغْفِرُكَ وَأَتُوبُ إِلَيْكَ
Birinci Mesele: Farz Namazların Sayısı
Farz namazlar sabah, öğlen, ikindi, akşam ve yatsı olmak üzere beş vakittir. Bu namazlar üzerinde icma vardır. el-Fıkhu'l-Müyesser fi Dav'i'l-Kitabi ve's-Sünne
Zahiri mezhebinin Farz Namazlar ile ilgili görüşlerini sadece bilin diye aktarıyorum.
----------------------------------------
Daha fazlası için: www.sahihhadisler.com