Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Fethi Yeken Vefat Etti

sehadet_aski Çevrimdışı

sehadet_aski

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Fethi Yeken Vefat Etti
2327.jpg

Yazdığı eserlerle İslam gençliğinin gelişmesinde büyük emeği olan, Filistin halkının en öncü savunucularından Lübnanlı ünlü Müslüman düşünür Fethi Yeken vefat etti. Yeken cumartesi hastaneye kaldırılmıştı.




77 yaşındaki Lübnanlı yazar ve İslami hareket lideri, eğitimci olan Fethi Yeken'in birçok eseri Türkçe'ye çevrilmişti. 1933 yılında Lübnan'ın Trablus şehrinde doğan Yeken, mühendislik eğitiminden sonra İslami ilimler eğitimi aldı. Türkiye'de 'Müslüman olmam neyi gerektirir?' kitabıyla tanınan Yeken, Lübnan'da Müslüman Kardeşler'in temsilciliğini açtı, daha sonra da lideri oldu.
Türkiye'nin yakından tanıdığı Lübnanlı ünlü Müslüman düşünür Fethi Yeken'in bugün vefat ettiği duyuruldu. Daha sonra çeşitli Arap kanallarında yapılan açıklamada, Fethi Yeken'in ölmediği, ama durumunun hayati derecede kritik olduğu ve komada bulunduğu duyuruldu. Lübnan'dan yayın yapan nehar.net de Yeken'in ölmediğini ama durumunun ciddi olduğunu doğruladı. El Arabiya, Yeken'in önce ölüm haberinin geçildiğini sonra ise düzeltme geldiğini ve ölüm döşeğinde olduğunun söylendiğini duyurdu. Yeken'in başında bulunduğu İslami Eylem Cephesi de, önce öldüğünü açıklayıp, hemen ardından da kendi haberini yalanyalarak, ağır hasta ve hastanede duyurusunda bulundu. Fethi Yeken'in akrabalarından bazı kaynaklar ise Lübnanlı düşünürün "bitkisel hayat"ta olduğunu belirtti.
Fethi Yeken'in bürosu sabah saatlerinde yaptığı açıklamada Yeken'in Beyrut'taki Otildio hastanesinde öldüğünü ifade etmişti.
Ancak daha sonra İslami Eylem Cephesi yaptığı açıklamada "vefat" haberini yalanlamış, ancak Yeken'in sağlık durumunun çok kötü olduğunu belirtmişti.
77 yaşındaki Lübnanlı düşünürün akrabaları ise Yeken'in "bitkisel hayatta" olduğunu söylüyor.
77 yaşındaki Lübnanlı yazar ve İslami hareket lideri, eğitimci olan Fethi Yeken'in birçok eseri Türkçeye çevrilmişti. 1933 yılında Lübnan'ın Trablus şehrinde doğan Yeken, mühendislik eğitiminden sonra İslami ilimler eğitimi aldı. Türkiye'de 'Müslüman olmam neyi gerektirir?' kitabıyla tanınan Yeken, Lübnan'da Müslüman Kardeşler'in temsilciliğini açtı, daha sonra da lideri oldu.
Bu sırada, Suriye istihbaratı Muhaberat tarafından kaçırılan ve kendisinden uzun süre haber alınamayan Yeken, daha sonra serbest bırakıldı. Kökü, Osmanlı zamanında Sivas'tan giden bir aileye dayanan Yeken'in asıl soyadı ise Yeğen.
İslami Etütler ve Arap Dili konusunda doktorası bulunan Fethi Yeken, evli ve 5 çocuk babasıydı.
İhvan öncesi İbadürrahman adlı bir grubun içinde bulunan ve bunları pasiflikle suçlayarak ayrılan Fethi Yeken, Lübnan iç savaşı sırasında da el Mücahidan isimli bir silahlı grup kurmuş ve eylemlere de katılmıştı.
Hizbullah'ın başını çektiği 8 Martçı İttifak'ın içerisinde yer alan İslami Eylem Cephesi'nin başına geçen Yeken, ülkede Şii- Sünni çekişmesi yaşanmaması istemiş ve Şii direnişiyle ortak çalışmalar başlatmıştı. Üç yıl önce de bu çerçevede, Şiiler ile Sünnilerin ortak kıldığı bir cuma namazına imamlık yapmıştı. Aynı namazda, Hizbullah'ın dini lideri Hüseyin Fadllah da, Fethi Yeken'in arkasında namaza durmuştu.
Fethi Yeken Külliyatındaki Kitaplar:
fethi_yeken_1.jpg

Müslüman Olmam Neyi Gerektirir
İslâm Gençliği
Teori Ve Pratikte İslâm
Davet Yolunda Hazırlık
İslâm'a Nasıl Davet Edelim?
Davet Yolunda Dökülenler
Davetçiye Notlar
Çağdaş Davet Önderleri
İslâma Davette Fikti Hastalıklar
Davet ve Davetçinin Problemleri
İslâmın Işığında Hareket ve İdeolojiler
Çağdaş Saldırılar Karşısında İslam Alemi
İdeolojilerin Çöküşü ve İslâmın Evrenselliği
Koruyucu İslâmi Eğitim

Hamas, Fethi Yeken’in Vefatı Üzerine Lübnan Halkına Başsağlığı Diledi

Fefat edip etmediği yönünde çelişkili haberler gelmeye devam ederken İslami Direniş Hareketi (Hamas) İslam davetçisi ve alimi Dr. Fethi Yeken’in vefatı münasebetiyle bir başsağlığı mesajı yayınladı.
Mesajında bu sabah (13 Haziran Cumartesi) hayatını kaybeden Yeken’e Allah’tan rahmet dileyen Hamas Hareketi, merhumun ailesine, Lübnan halkına ve İslam Ümmeti’ne de taziyelerini bildirdi.
Hamas, taziye mesajında şöyle dedi: “Allah’ın kaza ve kaderine iman eden kişiler olarak, İslami Direniş Hareketi (Hamas), İslam davetçisi mücahid Şeyh Dr. Fethi Yeken’in vefatı münasebetiyle Lübnan halkına, İslami harekete, Arap ve İslam Ümmeti’ne en samimi taziye duygularını sunar, Mevla azze ve celle’den merhumu geniş rahmetiyle karşılamasını ve cennetine koymasını, ailesine ve yakınlarına da sabrı cemil vermesini niyaz eder.”
3 Mayıs 1933 yılında Lübnan'ın Trablus şehrinde doğan Yeken, El-Lasilki Fakültesi Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun oldu.
Doktorasını İslami ilimler ve Arap dili edebiyatı üzerine yaptı. Mısır Müslüman Kardeşler Hareketi’nin Lübnan kolu olan Cemaati İslami'yi kurdu.
1992 yılında milletvekili olduktan sonra Cemaatin liderliğini bıraktı. 1996 yılına kadar mecliste bulundu. Daha sonra eşi Muna Haddad'ın kurduğu Canan Üniversitesi'nde ders vermeye devam eden Yeken, geçtiğimiz yıllarda Lübnan'da yaşanan olayların ardından Cemaati İslami'den ayrılıp "İslami Eylem Cephesi"ni kurdu.

Fethi Yeken’in başta “Müslüman Olmam Neyi Gerektirir?” isimli eseri olmak üzere bir çoğu Türkçeye çevrilmiş bir dizi kitabı var.
 
KavlulFasl Çevrimdışı

KavlulFasl

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
iNNELİLLAHİ VE İNNE İLEYHİ RACİUN.

Müslümanlara bıraktığı doğrular İslam'ın -Bunun Haricinde verdikleri zararda kendisinedir...
 
ruveyda Çevrimdışı

ruveyda

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
inna lillahi ve inna ileyhi raciun


Fethi Yeken kimdir?
3 Mayıs 1933 yılında Lübnan'ın Trablus şehrinde doğan Yeken, El-Lasilki Fakültesi Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Doktorasını İslami ilimler ve Arap dili edebiyatı üzerine yaptı.
Mısır İhvanı Müslimin hareketinin Lübnan kolu olan Cemaati İslami'yi kurdu. 1992 yılında milletvekili olduktan sonra Cemaatin liderliğini bıraktı. 1996 yılına kadar mecliste bulundu.
Daha sonra eşi Muna Haddad'ın kurduğu Canan Üniversitesi'nde ders vermeye devam eden Yeken, geçtiğimiz yıllarda Lübnan'da yaşanan olayların ardından Cemaati İslami'den ayrılıp "İslami Eylem Cephesi"ni kurdu.
Yeken önderliğindeki bu hareket Hizbullah'a destek veren sünni cemaatlerin başında geliyor. Yeken'e göre Hizbullah'ın Beyrut eylemi ABD işbirlikçilerine ve direniş karşısındaki herkese verilmiş bir ders niteliğindedir.
Yeken'in yardımcısı Şeyh Abdunnasır Cebri ise Lübnan'da olan bitenlerin mezhepçilikle hiç alakası yok. Olay bölgeyi mezhep ve etnik temelde devletlere bölmek isteyen ABD-İsrail çizgisiyle Afganistan, Pakistan ve İran'dan başlayarak Irak, Lübnan ve Filistin'e oradan Somali ve Sudan'a kadar uzanan direniş ve Cihad çizgisi arasındaki siyasi çekişmeden ibarettir.
Yeken Külliyatı
Fethi Yeken'in tüm kitapları Ravza yayınları tarafından bir külliyat halinde Türkçe olarak basıldı.
Fethi Yeken Külliyatındaki Kitaplar:
Bütün Eserleri 01: Müslüman Olmam Neyi Gerektirir
Bütün Eserleri 02: İslâm Gençliği
Bütün Eserleri 03: Teori Ve Pratikte İslâm
Bütün Eserleri 04: Davet Yolunda Hazırlık
Bütün Eserleri 05: İslâm'a Nasıl Davet Edelim?
Bütün Eserleri 06: Davet Yolunda Dökülenler
Bütün Eserleri 07: Davetçiye Notlar
Bütün Eserleri 08: Çağdaş Davet Önderleri
Bütün Eserleri 09: İslâma Davette Fikri Hastalıklar
Bütün Eserleri 10: Davet ve Davetçinin Problemleri
Bütün Eserleri 11: İslâmın Işığında Hareket ve İdeolojiler
Bütün Eserleri 12: Çağdaş Saldırılar Karşısında İslam Alemi
Bütün Eserleri 13: İdeolojilerin Çöküşü ve İslâmın Evrenselliği
Bütün Eserleri 14: Koruyucu İslâmi Eğitim

bütün eserlerini okudum çok faydalandım okumanızı tavsiye ederim
 
Üst Ana Sayfa Alt