Fırat kalkanı işide veya pkk ya karşı değil abd ye karşı yapılıyor zira işid zaten elindeki bölgeleri savunamayacak hale geldi tek tek tek kaybediyor , operasyonun ilk günlerinde hem pkk elindeki menbice dğru ilerlendi hem de işid elindeki bölgelere girildi dha sonra pkk elindeki bölgelere abd bayrakları asılmaya başlandı . burada abd dende rusyadan da izin alınmadı rusya zaten ben izin falan vermedim diye açıkça beyan etti , abd ise el baba operasyonu desteklemediğini ilan etti burada bu ikisinin birbirine olan hasımlığından faydalanılıyor. esad ve rusya bilinçli olarak tr ile arasına afrin kantonun yerleştirmekte , öte tarafta ise işler karışık abd kaynakları artık doğu cephesine gönüllü yahudi ermeni milis gönderdiğini inkar etmiyor zaten geberenlerin kimlikleri de açık . menbiç de pkk yok diyor doğru diyor zira menbici pkk adı altında toplaana ermeni suryanilere vermiş durumda yan i pkk nın kürt ağırlıklı olan kısmı esad tarafında iken (ki halep düşerkende açıkça beraber hareket ettiler ) ermeni suryani yapılanması doğuyu ele geçirmeye başladı , ıraktaki amerikan ataması barzani bile suriyedeki bölgeye sokulmamakta ve işler pkk eliile yürütülmeye çalışılmakta. tr baarış süreci zırvasının etkisi ile suriyeye müdahele etmezken basiretsizliğinin bedelini içerde zaten şu anda ödemekte. esad ben heryeri geri alacağım sevdasına düşmüş durumda ama abd ele geçirdiği bölgeleri esada asla geri falan vermez , orda da aralarında maraz var abd petrolden sonra suyu da kontrol etme derdinde , federatif bir yapı peşinde ortada bir seçim hakkı varsa buyrun seçin türkiye ile diğer sunnilerinin arasına abd ve esadın girişimi yoksa tr nin ilerleyişimi . daha da basitleştirelim ya iç savaşın başlangıcında tr nin suriyeye sınırı olmasaydı ? tr ile diğer sunni alemin sınırdaş olması bir nimettir benim düşüncem budur .