Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Fransa: "Mali'deki görevimiz bitti."

A Çevrimdışı

Away

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
"Romanya’dan gelen meslektaşı Paul: "Bu cihatçılar hiç gerilemeden savaşıyor. Her biri 15 metrelik mesafeyi tahrip edecek teçhizatla donanımlı. Kesinlikle kaçma ya da geri dönme niyetleri bulunmuyor." dedi.


Fransa'nın Mali'ye müdahalesinin ardından Mali'de bulunan El Kaide daha da büyüyerek Fas ve Cezayire de yayıldı. "

Mali'deki başarısızlığını gizlemeye çalışan Fransa, askerlerini geri çekme sebebi olarak görevlerinin bittiğini söyledi.



  • Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande Çarşamba günü yaptığı açıklamada; 1.600 askerin önümüzdeki ayın ortasına kadar Mali'den döneceğini söyledi. Mali'de toplam 2.600 Fransa askeri bulunuyor.

    Fransa'nın kuzeyinde Creil şehrindeki bir askeri hava üssünde konuşan Hollande: "Mali'de durum kontrol altındadır. Askerlerimiz çok önemli görevler gerçekleştirmişlerdir. 1.600 askerimiz önümüzdeki ay evlerine dönecektir. Mali'nin kuzeyinde halen dineşçiler ile çatışmalar devam etmektedir. Bu sebeple 1000 askerimiz bir süre daha Mali'de kalıp bu çatışmalara katılan Mali Ordusu’nu eğitmeye devam edecektir." dedi.

    İslami hareketlerin bir yıldan uzun bir süredir Mali’nin yüzölçümü olarak neredeyse Fransa kadar bir alanı kaplayan kuzeyini ele geçirip İslam düzenini inşa etmeye başlamaları üzerine Fransa, 11 Ocak 2013'de Mali'ye asker göndermeye başlamıştı. Fransa hükumeti ve bölgesel güçlerin Mali’nin tamamen İslamcıların kontrolüne geçeceği endişesine kapıldılar. Mali'deki İslamcıların kuvvetlenmesinden rahatsız olan Fransa ülkeye bombalı saldırılar düzenlemişti. Bu bombardımanda yüzlerce sivil halk yaşamını yitirdi.

    El Kaide'ye karşı düzenlediği operasyonlarda ağır kayıplar veren Fransa Ordusu, Mali'de asker bulundurmanın ağır maliyetini de kaldıramadı. Fransa’nın her gün milyonlarca dolar harcadığı savaşı uzun süre sürdürecek ekonomik gücü sahip olmadığı için çatışma bölgelerinden geri çekilip Mali Ordusu’nu eğitmeyi tercih etti.

    İşgal operasyonunun başlangıcından bu yana Fransa, direnişçileri esir ettiğine ya da öldürdüğüne dair hemen hemen hiçbir görsel yayınlayamadı. Fransızlar ülkeye girer girmez İslami hareketler sivil halkın zarar görmemesi ve tarihî yapıların yok edilmemesi için önce tarihî eser ve kitapları koruma altına aldı, daha sonra da hızlı bir biçimde şehirlerin dışına ve Mali’nin Tora Bora’sı olarak anılan Ifoghas dağlarına çekildiler ve gerilla savaşına başladılar.

    Direnişçiler ülkeye yerleşip kamplar kurmaya başlayan Fransız ordusunun askerî gücünü ve karargâh noktalarını tespit edip çatışmalara başladılar.

    El Kaide karşısında başarısız olduklarını itiraf eden Fransız yüzbaşı Clement, Kuzey Mali’de durumun Afganistan’dan çok farklı olduğunu, Taliban savaşçılarının vur-kaç taktiği uygularken Mali’de kendilerini savaşçıların karşısında bulduklarını, her birinin yiyeceğini ve patlayıcı kemerini yanında taşıdığını belirtti.

    Romanya’dan gelen meslektaşı Paul: "Bu cihatçılar hiç gerilemeden savaşıyor. Her biri 15 metrelik mesafeyi tahrip edecek teçhizatla donanımlı. Kesinlikle kaçma ya da geri dönme niyetleri bulunmuyor." dedi.

    Fransa'nın Mali'ye müdahalesinin ardından Mali'de bulunan El Kaide daha da büyüyerek Fas ve Cezayire de yayıldı.
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt