Ateşkesin ardından Gazze'ye yardım tırları girmeye başladı fakat bu yardımların henüz ihtiyaç duyulanın yakınından bile geçmediğini Müslümanlara unutturmamalı.
24 Recep, 1446/ 23 Ocak 2025
Gazze şehrinde ateşkesin ardından ilk kez insani yardım taşıyan tırlar bölgeye girmeye başladı ama bildirilen raporlar bölgede bulunan binaların en az %70'i kullanılamaz olduğunun altını çiziyor.
Bu durum, 2.4 milyon insanın hayatta kalma mücadelesinin hâlâ çetin bir şekilde sürdüğünü gösteriyor zira bölgeyle ilgilenen insani yardım örgütleri Pazar gününden sonra gelmeye başlayan yardım tırlarının hâlâ gereken miktarın çok küçük bir miktarını karşıladığını defaatle zikrediyor.
Son on beş ayda hava saldırıları ve katliamlarla elektrik, su ve kanalizasyon hatlarıyla birlikte yollar ve sokaklar da tamamen kullanılamaz duruma geldi. Bir zamanlar yardım için hayati bir giriş olan Refah Kapısı Mayıs ayından bu yana kapalı idi.
Savaştan önce Gazze'ye günde yaklaşık 500 kamyon giriyordu, ancak 15 aylık işgal süreci sebebiyle bugün ihtiyaçlar çok daha fazla.
Bazı yetkili (!) isimler (MAP, BM) verdikleri demeçlerde gelen yardımlara olumlu dönütler yaparken soykırımın ve boğucu kuşatmanın mahallelerin enkaza döndüğünü, birçok kişi için can simidi işlevi gören sağlık sisteminin de çökertildiğinin de altını çizerek bu yardımların Gazze'deki insani ihtiyacın karşısında okyanusta bir damla olduğunu söyledi.
"Gazze'ye yeniden şeker geldiği için mutluyum"
Henüz 11 yaşındaki Halid Hüseyin de saldırılar sırasında bulunmayan ürünlerden bazılarının yeniden bölgeye girmesinden mutlululuk duyduğunu söyledi.Hüseyin, "Sınır kapıları kapalı olduğu zaman bazı ürünlerin bölgeye girmesi yasaktı. Şeker gibi ürünlerin yeniden Gazze'ye gelmesinden dolayı çok mutluyum." dedi.
Fiyatların düşmesiyle yemek hazırlayabileceğim...
Altı çocuk babası Faris Kudra ise önceden ailesine meyve sebze almakta çok zorlandığını ifade etti.Kudra, "Daha önce 40-50 şekel olan bir kilogram domatesin fiyatı şimdi 10 şekel. Çocuklarım en basit yemekleri bile özler olmuştu, fiyatların düşmesiyle onlara yemek hazırlayabileceğim." diye konuştu.
“Allah yolunda savaşın ve bilin ki, Allah her şeyi işiten ve bilendir. Kim Allah'a güzel bir borç verirse Allah da bunu kat kat fazlasıyla öder. Daraltan da genişleten de Allah'dır ve o'na döndürüleceksiniz.” (Bakara 244-245)
“Kulların sabaha kavuştuğu hiçbir gün yoktur ki, iki melek inip, biri: “Allahım! Allah için veren kimsenin verdiği malın yerine daha iyisini ver!” Öbürü: “Allahım! Vermeyip, elinde tutanın malına telef ver!” demesinler.” (Buhârî)
Son düzenleme: