Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü "Geceleri Yatmadan Önce Kafirun Suresini Okursan Şirkten Beri Olursun" Hadisi Sahih mi?

Ebu Selman et-Turkî Çevrimdışı

Ebu Selman et-Turkî

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

"Geceleri Yatmadan önce kafirun suresini okursan şirkten beri olursun" ve başka lafızlarda bu şekilde bazı hadisler dolaşıyor internette, kaynağını ve ravisini bulamadım. Böyle bir hadis var mı ve sahih mi?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykumu's selam we rahmetullahi we berakatuh;


عَنْ جَبَلَةَ بْنِ حَارِثَةَ قَالَ: سَأَلْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ، فَقُلْتُ: عَلِّمْنِي شَيْئًا يَنْفَعُنِي. فَقَالَ: إِذَا أَخَذْتَ مَضْجَعَكَ، فَاقْرَأْ: قُلْ يَا أَيُّهَا الْكَافِرُونَ، فَإِنَّهَا بَرَاءَةٌ مِنَ الشِّرْكِ
لَمْ يَرْوِ هَذَا الْحَدِيثَ عَنْ أَبِي إِسْحَاقَ، عَنْ فَرْوَةَ عَنْ جَبَلَةَ إِلَّا شَرِيكٌ
Cebele b. Harise (r.anh)'den rivayetle, Rasulullah (s.a.v.)'a: "Bana uykum sırasında okuyacağım bir şey öğret." dediği zaman bu sûreyi okumasını emir buyurmuştur.
(Taberâni , Evsat, 1/272; Ahmed bin Hanbel)

Cebel b. Harise’nin hadisini aktaran Taberâni, bu rivayetin yalnız Şerik adındaki râviden geldiğini bildirerek zayıf olduğuna işaret etmiş (Taberani, evsat, 1/272) Fakat Nuraddin el Heysemi, bu rivayetin senedinde bulunan râvilerin sika kabul edildiğini bildirmiştir. (Nuraddin el Heysemi, Mecmau’z- Zevaid, 10/121)


Ferve b. Nevfel (r.anh)’den rivâyete göre;
Ferve, Peygamber (s.a.v)’e geldi ve: Ey Allah’ın Rasûlü! Yatağıma yattığımda söyleyeceğim bir şeyi bana öğret.
Rasûlullah (s.a.v.) buyurdu ki: Kafirun sûresini oku, çünkü bu sûre kişiyi şirkten korur.

Şu’be dedi ki: Ebû İshâk bazı rivâyetlerde; Bu sûreyi okudiyor bazı rivâyetlerinde de: Bir kere okudiyor.
(Tirmizi, Dua, Bab 22, hadis no: 3403; Ebu Davud, Edeb, bab 97 - 98, Hadis no: 5055; Dârimî, Fedail: 17)


Musa b. Hizam, Yahya b. Adem vasıtasıyla İsrail’den, Ebû İshâk’tan, Ferve b. Nevfel’den ve babasından rivâyet ederek “Nevfel, Peygamber (s.a.v)’e geldi…” diyerek geçen hadisin manâca bir benzerini bize aktarmıştır ki bu rivâyet daha sağlamdır.

Tirmizî: Zuheyr bu hadisi Ebû İshâk’tan, Ferve b. Nevfel’den ve babasından buradakine benzer şekilde rivâyet etmiştir. Bu rivâyet Şu’be’nin rivâyetinden daha uygun ve daha sağlamdır. Ebû İshâk’ın adamları bu hadiste karmaşıklığa düşmüşlerdir.
Bu hadis başka şekilde de rivâyet edilmiştir. Abdurrahman b. Nevfel babasından rivâyet etmiştir. Abdurrahman b. Ferve, Abdurrahman b. Nevfel’in kardeşidir.

(Ferve b. Nevfel'in) babasından (rivayet edildiğine göre);
Peygamber (s.a.v.) Ferve'ye: "(Yatağına yattığın zaman) “Kul yâ eyyuhel kâfirûn" suresini (bir defa) oku; Bitirince uyu. Çünkü o, şirkten beraet etmektir" buyurmuştur.
(Ebu Davud, Edeb, bab 97 - 98, Hadis no: 5055)


İbn Abdil Berr bu Hadis-i şerifin "muzdarib" (farklı rivayetleri bulunduğu halde birini diğerine tercih etme imkanı bulunmayan hadis) olduğunu söylemişse de ;
Hafız İbn Hâcer, İbn Abdil Berr'in bu iddiasını tenkid ederek, bu hadisin sağlam (Hasen) olduğunu söylemiştir. Tirmizî de Hafız İbn Hâcer'in görüşündedir. (İbn Hâcer, Netaicu’l-Efkar, 3/61)
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt