Soru Geçmiş Kavimlerin Helakından Önce Teknoloji Var Olmuş Olabilir mi?

I Çevrimdışı

isbelvalex7858

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Selamün aleyküm. Şu son zamanlarda komplo teorileri fazla mantıklı gelmeye başladı. Tabii en doğrusunu Allah bilir. Benim de aklıma buna benzer bir şey geldi. Eski çağlardaki insanların şimdikinden daha da teknolojik olabilir mi? Mesela, fark ettiyseniz eski kavimlerin helak sebeplerinin alayı ahir zamanda bizim zamanımızda var. Acaba teknoloji de geçmişteki bir kavmin helak sebebi olabilir mi? Belki de teknoloji ve yapay zekada vs. Hadlerini çok aştılar ve helak oldular.. Şimdi de bu iş çığrından çıkmaya başladı desek yeridir. Nesli tükenmiş hayvanları geri getirme çabaları klon insan yapma çabaları vs. vs. Allah'a kafa tutarcasına iş görüyorlar. Belki de bahsettiğim o kavim ışınlanma, yapay zeka, robot savaşçılar, insan yapma gibi gibi şeylerle uğraştılar ve helak oldular. Siz ne düşünürsünüz?

Q Çevrimdışı

Quds

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Teknoloji alanında gelişme çabası helak sebebi midir ki? Bilim insanları üzerine düşeni yapıyor belki de ama insanlar bundan olması gerektiği gibi faydalanmiyor.

I Çevrimdışı

isbelvalex7858

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Teknoloji alanında gelişme çabası helak sebebi midir ki? Bilim insanları üzerine düşeni yapıyor belki de ama insanlar bundan olması gerektiği gibi faydalanmiyor.
Teknolojiyi insanın faydasına ve Allah rızası için kullanmak tabii ki de çok iyi bir şey lakin şu anda haberlere de baktıysanız nesli tükenmiş hayvaları geri getirme çabası, genleri klonlayarak insanların birebir aynısını yapma çalışmaları vs. var. Bunlar Allah'ın sünnetine aykırı değil midir? Düşüncem bunun üzerinde. Çok eski zamanlarda insanlar aynı bu şekilde şeyleri denedikleri için helak olmuş olabilirler mi?..

Mutenakıs Çevrimdışı

Mutenakıs

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
Bu bir komplo teorisi değil tarihi bir anlayış. sadece biz komplo teorisi olduğunu sanıyoruz küçüklükten beri kafamıza çakılan "Üstün Kıta Avrupa" safsataları yüzünden. Literatüre hakim değilim ama komplo teorisi sanılan şey aslında döngüsel tarih olarak geçiyor. İbn Haldun, Osmanlı tarihçileri, birtakım batılı tarihçiler vs vs savunmuştur. Konu hakkında pek bilgim olmadığı için pek fazla bir şey yazamayacağım
Soru - Toplumsal Tarihte Refah ve Darlık Arasındaki Döngü Nasıl İşler?

I Çevrimdışı

isbelvalex7858

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Bu bir komplo teorisi değil tarihi bir anlayış. sadece biz komplo teorisi olduğunu sanıyoruz küçüklükten beri kafamıza çakılan "Üstün Kıta Avrupa" safsataları yüzünden. Literatüre hakim değilim ama komplo teorisi sanılan şey aslında döngüsel tarih olarak geçiyor. İbn Haldun, Osmanlı tarihçileri, birtakım batılı tarihçiler vs vs savunmuştur. Konu hakkında pek bilgim olmadığı için pek fazla bir şey yazamayacağım
Komplo teorisini şey olarak tanımladım kafamda belki öyle değildir, bilimsel bir kaynağa dayanmayan yalnızca yürütülen tahminler. Son zamanlarda çok kafama yatmaya başladı bunlar. CERN'ün yaptığı çalışmalardaki amacının başka boyuta kapı açmak olması, gökyüzünde çıkan sarmal mavi ışık, giza piramidinin gizemi, uzaylıların insanlarla ilişkileri vs. Çok fazla şey var ama bunlari dinledikçe mantıklı gelmeye başlıyor. Biraz da kaptırıyor insan kendini 😅

Şeyydar Çevrimdışı

Şeyydar

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Selamın aleyküm akhi
Onlara, onları yaptıran nefsleridir. 1000 tane gezegende gezseler tatmin olmazlar :)

Şeyydar Çevrimdışı

Şeyydar

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Bırak onları; yiyip, içip faydalansınlar; beklentileri onları oyalasın. Fakat yakında gerçeği anlayacaklar.

ذَرْهُمْ يَأْكُلُوا وَيَتَمَتَّعُوا وَيُلْهِهِمُ الْاَمَلُ فَسَوْفَ يَعْلَمُونَ

Zerhum ye'kulu ve yetemetteu ve yulhihimul emelu fe sevfe ya'lemun.

A Çevrimdışı

ardakaya

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Selamın Aleyküm, bende sizinle aynı düşüncedeyim haklısınız üstadım. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte Allah'a şirk koşar gibi icatlar çıkartmaya çalışıyorlar. Klonlamayı yaptılar çok ihtiyacımız varmış gibi... Geçenlerde ise haberde gördüm iki farklı canlının dna'larını hücrelerini birleştirip yeni bir tür ortaya çıkaracaklarmış, türü biten hayvanı geri yaşatacaklarmış. Gören, duyan, bilen her şeye kadir olan Rabbim kaderi böyle eylediyse bizlere ne düşer?

Q Çevrimdışı

Quds

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Bırak onları; yiyip, içip faydalansınlar; beklentileri onları oyalasın. Fakat yakında gerçeği anlayacaklar.

ذَرْهُمْ يَأْكُلُوا وَيَتَمَتَّعُوا وَيُلْهِهِمُ الْاَمَلُ فَسَوْفَ يَعْلَمُونَ

Zerhum ye'kulu ve yetemetteu ve yulhihimul emelu fe sevfe ya'lemun.
Selamın aleyküm akhi
Onlara, onları yaptıran nefsleridir. 1000 tane gezegende gezseler tatmin olmazlar :)
Ben anlamadım bilimin yaptığı araştırmalar deneyler beklentilerinin onları oyalamasi mi. Çok ilginç! Aynı Rabbimiz herşeyi insanlığın hizmetine sunduk faydalansinlar diye buyuruyor. Aynı Rabbimiz aklınızı kullanın düşünün diyor o Rabbin peygamberleri insanlığa faydalı olun diyor ama yaptıkları araştırmaları günah oldu. Djye ayetleri baraj yapıyorsun. Ne alakası var kardeşim.

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Admin
Cümleten ve aleykum selamu ve rahmetullahi ve berakatuhu diyeyim öncelikle.

Doğrusu ben de aynı şeyleri zaman zaman düşünüyorum, belki de çok eskiden yine gelişmiş teknoloji vardı, ancak refah ile birlikte şımarma hasıl olduysa, bu halleri helâk sebebi olmuş olabilir.

Ama, bu sadece tahmin, zan. Zan ise gerçek adına hiçbir şey ifâde etmez. En doğrusunu Allah bilir diyelim.

İsl4mist Çevrimdışı

İsl4mist

Üye
İslam-TR Üyesi
Önceden teknoloji gelişmiş durumda mıydı bu yüzden mi helak oldular bilemem zannımca böyle değil ama kıyamet ve kıyamete yakın savaşlarla ilgili hadisler falan bana sanki bu savaşların kılıçla okla olacağını yansıtıyor, şey sözü vardır ya 3. Dünya savaşını bilmem ama 4. Dünya savaşı taşla sopayla olacak diye. Tabiki En iyisini Allah bilir. Gerçekten de nükleer başlıklar çok fazla etkiledikleri alanlarda falan çok büyük hayırlısı olsun ne diyelim taş sopa da müslümanların avantajına olur aslında baya 😂

Son düzenleme:
A Çevrimdışı

adem el-albani

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Bakış açısı hatalı. İnsanın gelişmişliği teknoloji ile ölçülemez. Bu yüzden de insanın haddi aşması için teknolojiye ihtiyacı yoktur. Teknoloji dediğimiz şey de bilgi eksikliğinden değil imkan eksikliğinden geçmiş zamanda zayıftır. Bu gün matematik veya geometri gibi alanlardaki temeller antik çağda atılmıştır. İnsanlar geçmişte özellikle teorik alanlarda zaten zirveye ulaştılar. Bu gün hala o dönemin felsefesi, matematiği, geometrisi geçerli. Teknoloji denilen şey de gökten zembille inmez. İnsanoğlunun tunç aletlerden demire geçmesi bile bir kaç bin yıllık mevzu. Bu tarz iddialar tamamen ciddiyetsiz ve saçma şeyler.

Alketa Çevrimdışı

Alketa

1 Milyoncu : )
İslam-TR Üyesi
Selamün aleyküm. Şu son zamanlarda komplo teorileri fazla mantıklı gelmeye başladı. Tabii en doğrusunu Allah bilir. Benim de aklıma buna benzer bir şey geldi. Eski çağlardaki insanların şimdikinden daha da teknolojik olabilir mi? Mesela, fark ettiyseniz eski kavimlerin helak sebeplerinin alayı ahir zamanda bizim zamanımızda var. Acaba teknoloji de geçmişteki bir kavmin helak sebebi olabilir mi? Belki de teknoloji ve yapay zekada vs. Hadlerini çok aştılar ve helak oldular.. Şimdi de bu iş çığrından çıkmaya başladı desek yeridir. Nesli tükenmiş hayvanları geri getirme çabaları klon insan yapma çabaları vs. vs. Allah'a kafa tutarcasına iş görüyorlar. Belki de bahsettiğim o kavim ışınlanma, yapay zeka, robot savaşçılar, insan yapma gibi gibi şeylerle uğraştılar ve helak oldular. Siz ne düşünürsünüz?

Helak olan kavimler ve sebepleri uzerine Kuran"da bilgi var zaten. Alttaki uyenin verdigi link cevaba daha yakin. Aise abla yakin bir cevabi baska bir konu iceriginde vermis aslinda. Ibni haldun orneginden gitmis olay sosyolojik

AbdulFettah Çevrimdışı

AbdulFettah

94.7 - Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul.
İslam-TR Üyesi
Meseleyi soyle dusunuyorum gecmişte belki teknoloji konusunda bütün kavimler bizden gerideydi fakat her kavmin üstün tarafları vardı mesela ad kavminin bedenen çok güclü oldugundan bahsediliyor, aynı sekilde İsa as kavmi tıp konusunda cok ileriydi firavun kavmi inşaat ve sihir alanında cok ileriydi Allahu alem her kavmin belli spesifik özellikleri ön plandaydı, haddi aşıncada Allahu teala hespini toptan helak etti teknolojık olarak gelişemediler bilgi birikimi sıfırlandı, şuan heryerde Allaha isyan olmasına ragmen gecmiş kavimlerdeki gibi toplu helak olmuyor bu yüzdende insanlar teknolojik olarak ilerledi bilgi birikimleri arttı. Bu büyük bir imtihan. Ümmeti Muhammedin toptan helak olunmayacağına dair ilahi garanti vardır. Çünkü bu ümmet son ümmettir. Bu da helak olursa kıyamet kopar demektir. Allahu alem.

“Ben, Rabbimden, benim ümmetimi helâk etmemesini istedim. Rabbim benim bu duamı kabul buyurdu. Dedi ki: ‘Onların helâki kendi aralarında olacaktır. Günah işledikleri zaman ben onları birbirine düşürecek ve vurduracağım.’ Ben bunun da kalkmasını diledim; ama Rabbim, bunu kaldırmadı.” (bk. Müslim, Fiten, 20).

Sevban (r.a)'den rivayet edildi ki; Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: "Allah (c.c) benim için yer yüzünü dürüp topladı -Yahut "Rabbim benim için yeryüzünü dürüp topladı." dedi. [şek râvînindir] doğusunu ve batısını gördüm. Şüphesiz benim ümmetimin hükümranlığı, dünya'dan benim için dürülüp toparlanan yere ulaşacak. Ayrıca bana kırmızı (altın) ve beyaz (gümüş) olan iki hazine verdi.
Ben, Rabbim'den ümmetim için, onları genel bir kıtlıkla helak etmemesini, onlara kendilerinden başka bir düşman musallat edip de köklerini kazımamasını istedim.
Rabbim, bana şöyle dedi: "Yâ Muhammed, (s.a.v.) Şüpesiz ben bir şeyi takdir ettiğim zaman, artık o geri çevrilmez. Ben, onları genel bir kıtlıkla helak etmeyeceğim. Onlar aleyhine dünyanın dört bucağından toplansalar bile, köklerini kazısın diye, başlarına kendilerinden başka bir düşmanı musallat etmem. Ta ki, birbirlerini helak etsinler ve birbirlerini esir etsinler."
Ben Ümmetim için ancak sapıtıcı (yoldan çıkartıp bid'atları emreden) liderlerden korkarım. Benim ümmetimin arasına kılıç girdi mi (iç kavgalar çıkınca), artık kıyamet gününe kadar bir daha çıkmaz. Ümmetimden bazı kabileler, müşriklere iltihak etmedikçe ve yine ümmetimden bazı kabileler putlara tapmadıkça kıyamet kopmaz. Şüpesiz, ümmetim içerisinden otuz tane yalancı çıkacak. Onların her biri kendisini Nebi sanacak. Halbuki, ben, Nebilerin sonuncusuyum. Benden sonra Nebi yoktur. Benim ümmetimden bir grup da Allah'ın emri gelinceye kadar hak üzerine -İbn İsa, "Üstün olarak" dedi. - devam edecek. -Sonra, iki râvî ittifak ettiler - Onlara muhalefet edenler kendilerine zarar vermeyecektir.
(Sünen-i Ebu Davud -Fiten-4252)

Ebû Malîk - Yani el-Eş'arî- (r.a)'den rivayet edildiğine göre Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur. Allah (c.c) sizi (şu) üç şeyden himaye etmiştir. 1- Nebiinizin size beddua edip de, sizin toptan helâk olmanızdan, 2- Bâtıl üzere olanların hak üzere olanlara galabe çalmasından, 3- Dalâlet (sapıklık) üzere birleşmenizden. (Sünen-i Ebu Davud -Fiten-4253)

Son düzenleme:
Mustafa bin Yılmaz Çevrimdışı

Mustafa bin Yılmaz

''Selef,selef ve selef...''
İslam-TR Üyesi
Bu konu üzerine yazılan bir çok kitab var. Amerika ve Japonya'nın arasında dünyanın en büyük okyanusu olan Pasifik Okyanusu var. Bu alana haritada bakarsanız ne kadar büyük olduğunu anlarsınız. Bazı teori sahipleri burada suya batmış bir veya iki tane kıta olduğunu söylüyorlar. Bir çok dinde aynı Nuh tufanına benzer olaylar yaşanmış. Bu yüzden burda Mu ve Atlantis adında iki kıtanın olduğu söyleniyor. Bu iki kıtanın insanlığın zirvesini yaşadığı ve birbiri ile savaştıkları vs teori olarak öne sürülmüştür. Alta video linkleri koyuyorum. Kendinizi çok kaptırmayın:) Aynı zamanda Atatürk (Allah'ın laneti üzerine olsun)'de bu konuda Türk Tarih Kurumuna araştırması için yetki vermiştir. Oldukça fazla teori var. Hep isriliyat vs. İnsanın kafası gerçekten karışıyor.