Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh kardeşim; Nasılsın , inşeAllah iyisinizdir.Selamun aleykum verahmetullah kardeşim/hocam nasılsiniz iyisiniz inseAllah.. Hocam ; ben Biladu Şam'dan yazıyorum. Sahil deniz bölgesinde alevi Nusyrilerin olduğu yerde vazifeli görevliyim . Görev esnasında gezerken yolcuyken bir yol kenarından 15mt içeride 7,8 ağaçtan oluşan bir bahçe duvarı bir korulugu olmayan ağaçlardan bir avuc kiraz yedim. Yer bakimsiz kalmış bahcesi olamayan lakin sahibinin olma ihtimali yüksek bir yer muhtemelen sahibi var. Lakin terk etmişte olabilir, çünkü yer bakımsız kalmış. Yedikten sonra pişman oldum...Sahibi varsa bulma sorup bulma imkanım yok,..tövbe ettim çok pişman oldum... Düşündüm sahibi adina yediğim miktar sadaka vermek geldim aklıma ... Yapabileceğim başka bir şey yok, hesap günü kul hakki karşıma çıksın istemem...
Sitede malum konu hakkında bilgiler mevcut sanki ihtilaf var gibi...
![]()
Çözüldü - Bir Yolcu, Geçtiği Bahçeden "Göz Hakkım Var" Diyerek Yiyebilir mi?
AKLIMA TAKILAN NOKTA ŞU OLDU BİR BOSTANDAN BAHÇEDEN DOYANA KADAR YENİLEBİLİR ama cebine evine götüremezsin deniyor. benim bildiğim kadarıyla hepsi haram yenmez bir müslümanın malı canı haramdır kendi vermişse gönlünce müstesna ve hayati bir tehlike yoksa bu konuda da bizleri bilgilendirirseniz...islam-tr.org
Ayrıca bilinen bir sahih hadis var. Bu hadise binaen yeme imkanı mümkün mü, lakin şahıs Müslüman olması lazım
![]()
Hadis: «Bir müslüman, bir ağaç dikerse, o ağaçtan yenilen ürün, onun için bir sadaka olur. O ağaçtan çalınan meyve onun için bir sadaka olur. Kim ondan yiyip eksiltirse, onun için bir sadaka olur.» - Nebevi Hadisler Ansiklopedisi Tercümesi
Hadis: «Bir müslüman, bir ağaç dikerse, o ağaçtan yenilen ürün, onun için bir sadaka olur. O ağaçtan çalınan meyve onun için bir sadaka olur. Kim ondan yiyip eksiltirse, onun için bir sadaka olur.» - Nebevi Hadisler Ansiklopedisi Tercümesihadeethenc.com
Sualinize gelecek olursam; fark ettiğiniz gibi konuyla ilgili çeşitli görüş, açıklama ve ihtilaflar var. Bunları cem ettiğimizde ;
Meyvesi yenen ağaç; Sahibi olup olmaması
Meyvesi yenen ağaç; korumalı, engelli, çit gerisinde olup olmaması,
Meyvesi yenen ağaç; sahibinin müslüman veya İslam düşmanı kâfir olup olmaması
Meyvesi yenen ağaç; yiyenin avam halktan birisi veya Allah yolunda bir mucâhid olup olmaması
Meyvesi yenen ağaç; Sahibinin yiyene rıdasının olup olmaması
Meyvesi yenen ağaç; Yiyenin duvardan / bahçeden dışarı sarkan veya yere dökülenlerden yiyip yememesi
Meyvesi yenen ağaç; Yiyenin orada yiyip gitmesi, yanında ayrıca toplayıp taşıyıp götürmemesi
Meyvesi yenen ağaç; Yiyenin zaruret halinde olup olmaması
Meyvesi yenen ağaç; bulunan yerleşim bölgesinde yoldan geçenin yemesine göz hakkı olarak örfen / adet olması.
"Kim Bir başkasının yemeğine zaruret hâlinde el uzatırsa, Ona günah yoktur."
(İbn Mâce, Et'ime, 50; Albânî, sahih demiştir)
Şeyh Suleyman el-Ulvân (hafizahullah) konu hakkında şöyle demektedir: "Mucahidin direniş için ihtiyaç duyduğu her şey, zaruret ölçüsünde helal olur. Bu, ister ilaç ister yiyecek olsun. Zira Allah yolunda savaş, dinin bekası için zarurîdir." (el-Fetâvâ, cihad risaleleri arasında geçer)
Şeyh Nasır el-Fahd konu hakkında özetlenmiş içtihadı şöyledir: “Allah yolunda cihad eden bir mucâhid, zaruretle karşılaştığında korumasız mallardan faydalanabilir. Bu ganimet sayılmaz. Bu bir ihtiyaç hakkıdır, ama gasb değildir.”
Sorunuzdaki anlattıklarınız ve üstte zikrettiğim maddelerdeki çeşitli etkenler ve göz hakkı mahiyetinde yenmesini destekleyen konuyla ilgili hadisler ve sebebiyle;
Ayrıca ağaçların sahibi İslam düşmanı Nusayri kâfiri (muhtemelen) değil ise;
Ağaçların korunaksız, çitsiz olması, yediğinizin az sayılabilecek miktarda olması, o bölgede göz hakkı olarak yenmenin adet olması (muhtemelen) ve vazifenizden dolayı da, yediğinizden ötürü kul hakkına girmeyeceğini umuyorum.
Rabb'im ayaklarınızı sabit kılsın ve sualindeki hassasiyetin için ecrini misliyle versin. Bizlere duada bulunun. fi emanillah
Kardeşim;
iznin olursa çok hassas olan bu soruyu ve cevabını aynen alarak forumda paylaşmak istiyorum.
Amiin cemien hocam..Rabbi sizden razi olsun...
Hocam Allah razı olsun itiraf edeyim bu bilgiler malumatlar başka yerde yok burdaki şerilerde bir kisim bilgiye sahip hatta genç şeri kardeşle paylaştim bilgileri memnun oldu. Sizin derleyip toplamaniz benzer sorularda da aynı şekilde gerçekten tatmin edici sonuç olarak neticeye varici.elh...Rabbim ilminize bereket versin sizden kabul etsin. Sizi hayrin tamamina eriştirsin...Rabbim size rahmetiyle firdevs cennetini nasip etsin.Allahumme amin ....
İmla hatlarını düzeltip uygunsa paylaşabilirsiniz neticede kimden olduğu belli deil ins.isim yok.sır ins

Çözüldü - Bir Yolcu, Geçtiği Bahçeden "Göz Hakkım Var" Diyerek Yiyebilir mi?
AKLIMA TAKILAN NOKTA ŞU OLDU BİR BOSTANDAN BAHÇEDEN DOYANA KADAR YENİLEBİLİR ama cebine evine götüremezsin deniyor. benim bildiğim kadarıyla hepsi haram yenmez bir müslümanın malı canı haramdır kendi vermişse gönlünce müstesna ve hayati bir tehlike yoksa bu konuda da bizleri bilgilendirirseniz...
islam-tr.org