I
"iNŞiRaH"
Misafir
Ebu Ümâme (radıyallahu anh) anlatıyor: "Ey 'ın Resülü dedim, bana öyle bir amel emret ki (yaptığım takdirde) beni mükâfaatlandırsın.''
"Sana dedi, orucu tavsiye ederim, zira onun bir eşi yoktur.''
Nesâi, Sıyam 43, (4, 165).
Çorba
Köfteli Bezeliye Mercimek Çorbası
Malzemeler
1 paket hzır Mercimek Çorbası
5 su bardağı su
1 su bardağı Bezelye
Köftesi için:
200 gram köftelik kıyma
2 dilim bayat ekmek
1 adet küçük boy soğan
Tuz, karabiber
2 çorba kaşığı un
Hazırlanışı
Köftelik kıymayı bir kaba alın. Soğanı rendeleyip, bayat ekmek dilimlerini ufalayarak kıymaya ekleyin.
Tuz ve karabiber ekleyip köfteyi yoğurun.
Köfte harcından misket büyüklüğünde parçalar kopartıp, avucunuzun içinde yuvarlayın.
Yayvan bir tabağa unu koyup, köfteleri unun içinde yuvarlayın. Bir tavada yağı kızdırıp, köfteleri kızartın.
Derin bir tencereye 5 su bardağı suyu alıp mercimek çorbasını ekleyin. Devamlı karıştırarak kaynatın.
Çorba kaynadıktan sonra içine kızarmış köfteleri ve bezelyeyi ilave edin.
Kısık ateşte 10 dakika pişirip sıcak olarak servis yapın
Ana Yemek
Soslu Sinitzel
Malzemeler:
1 kg tavuk şinitzel ( siz kişi sayısına göre daha az yada fazla yapabilirsiniz.)
1 paket çıtır pane harcı
1 paket galete unu (250 gr)
1 adet yumurta
yarım çay bardağı soda
2-3 yemek kaşığı süt
1 kase un
Sosu için:
8 - 10 adet sivri biber
5 adet çarliston biber
5 adet domates
4 diş sarımsak
kekik,pul biber,karabiber,tuz
1 yemek kaşığı salça
1 çay bardağı kadar su (daha azda olabilir gerektiği kadar)
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Üzeri için:
Yeteri kadar rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı:
Öncelikle tavukları yıkayıp süzgece alın suyu süzülsün.
Genişçe bir kaba yumurtayı kırın,süt,soda ve bir fiske tuz ilave edip çırpın.
Pane harcı ve galete ununuda geniş bir kaba alıp ,biraz tuz ilave edip harmanlayın.
Unuda geniş bir tabağa koyun.
Pane için,tavukların her birini önce una,sonra yumurtaya batırın,sonrada galete unlu karışımla her tarafını elinizle bastıra bastıra güzelce bulayın.
Kızgın sıvıyağda, orta ateşte iki tarafınıda güzelce kızartıp fırına vereceğiniz kaba alın.Ben büyük boy borcam kullandım.
Sosun hazırlanışı:
Sıvı yağı tencereye koyup kızdırın.Doğradığınız biberleri ekleyin.
Biberler ölüp biraz kızarınca,kabukları soyulup küp küp doğranmış domatesleri ve minik minik doğranmış sarımsakları ilave edin.Tuzunu ilave edip 10 dk orta ateşte pişirin.
Salçayı ve baharatlarını ilave edin, 1 çay bardağına yakın sıcak suyuda ekleyin kapağını kapatıp ,10-15 dakika suyunu çekene kadar pişirin.( Yanlız suyunu tamamen çekip çok koyulaşmasın.)
Sosu tavukların üzerine pay edin,üzerlerine kaşar peynirini koyup peynir eriyip biraz kızarana kadar,200 derecede fırınlayın.
Patates Rulosu
1 kg patates
2 kuru soğan
2 diş sarımsak
1 tutam maydanoz
1 çorba k. salça
2 çorba k. tereyağı
tuz,karabiber,pulbiber
HAZIRLANIŞI:
Patatesleri haşkayın ve rendeleyin.
Soğanı yemeklik kesin.
Tencereye soğanı ve sarımsağı alıp soteleyin.
Maydonozu çok ince olarak kesin.
Patatesle salçayı,tereyağını,tuz,karabiber
pulbiber,soğan ve sarımsağı ilave edip karıştırın.
1 adet fırın poşetini tezgaha serin.Poşetin üzerine
ince kesilmiş maydonozu serpin üzerine patatesli
alın.Her tarafına maydonoza bulayıp rulo yapın.
Buzdolabında 1 yada 2 saat bekletip.
Dilimleyerek servis edin
Pilav
Sebzeli Pilav
Malzemeler:
2 su bardağı pirinç
1 avuç konserve mısır
1 avuç garnitür
1/4 tablet tavuk bulyon
4 su bardağı su
1-2 yemek kaşığı zeytinyağlı margarin
tuz
Yapılışı:
Teflon tencerenizin dibine önce margarin, garnitür ve mısırı ekleyip biraz kavurduktan sonra pirinç,tuz, bulyon ve su eklenir kapak kapatılır. Hevesle pişmesi beklenir afiyet olsun
1- Salata
Yogurtlu Semizotu Salatasi
Malzemeler:
1 çay bardağı zeytinyağı
1,5 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı yoğurt
300 g semizotu
Yapılışı:
Semizotunu ince ince kıyın. Yoğurt, tuz ve zeytinyağı semizotuna ekleyip karıştırın. Varsa taze nane ile süsleyerek servis yapın.
2-Salata
Hindistan Cevizli Havuc Salatasi
Malzemeler
500 gr havuç
1 portakalın suyu
1 limonun suyu
50 gr kurutulmuş hindistan cevizi
Yapılışı:
Havuçları rendeleyin. Rendelenmiş havuçları büyük bir kaseye koyun.
Limon ve portakal suyunu havuçların üzerine dökün ve iyice karıştırın.
Havuçları büyük bir salata kabına veya ayrı ayrı servis tabaklarına koyup üzerlerine hindistan cevizi serpiştirin.
Hindistan cevizli havuç salatasını servis yapmadan önce en az l saat buzdolabında bekletin.
SERVİS ÖNERiLERi: Bu keskin salatayı soğuk tavukla servis yapabilirsiniz. Hindistan cevizi kabukları değişik bir servis tabağı olarak kullanılabilir.
AŞÇININ ÖNERİSİ: Rendelemeyi daha kolaylaştırmak için havuçları l saat buzlu suyun içinde tutun.
ALTERNATİF: Limon ve portakal suyu yerine salatayı zeytinyağı ve sirkeyle karıştırabilirsiniz
Kurabiye
Karışı Meyveli Kurabiye
Malzemeler:
Hamuru için:
1 adet margarin (oda sıcaklığında)
1 adet yumurta
1 fincan pudra şekeri
3,5 su bardağı un
1 paket vanilya ve kabartma tozu
İçi için:
1adet elma
1adet armut
1 fincan portakal reçeli (veya arzu edilen başka bir reçel)
1 fincan ayva reçeli (…..)
7 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tarçın
Yapılışı:
Yağ, yumurta, pudra şekeri karıştırılır. Un vanilya ve kabartma tozu bir kaba konarak bu karışıma elenir. kulak memesinden biraz daha sertçe bir hamur hazırlanır ve 20-25 dk. dinlendirilir.
Elma armut doğranıp rendelenir. İçine şeker ilave edilerek kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Suyunu çekince reçeller ilave edilir ve biraz daha pişirildikten sonra tarçın serpilip soğumaya bırakılır.
Dinlenen hamurumuzdan cevizden biraz daha büyük parçalar alınır ve açılır. Malzememizden 1 tatlı kaşığı bu hamura konur ve 2 ye katlanır. Orta boy bir fincan veya su bardağı ile kapanan hamur kesilir. Tüm hamur bu şekilde yapılarak bitirilir. 180 derecede daha önce ısıtmış fırında 40 dk. pişirilir. Soğuduğunda üzerine bolca pudra şekeri serpilir.
Puding
Dondurmali Vanilyali Puding
Malzemeler:
1 litre süt
2 yemeği kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı toz şeker
1 paket toz vanilya
1 çaybardağı ılık su
Üzeri için:
karamelli dondurma
Yapılışı:
Orta boy bir tencereye sütü koyun ve orta ateşte kaynamaya bırakın, kaynamaya başlayınca içine 1 su bardağı toz şekeri ekleyin ve eriyene kadar karıştırın.
Ayrı bir kapta nişasta, unu ve vanilyayı su ile karıştırıp iyice eritin. Ocakta kaynamakta olan şekerli sütü hızlıca çırparken yavaş yavaş dökün.
Koyulaşana kadar karıştırmaya devam edin yaklaşık 4-5 dk. boyunca ve ocaktan alın. Şarap kadehlerine yada küçük kaplara bölüştürerek yarım saat buz dolabında dinlendirin.
Servis yapmadan dolaptan çıkartın ve bıçakla dilimlediğiniz dondurmalar ile süsleyerek servis yapınız.
İftarda Yapılacak Duâ
"Allâhumme leke sumtu ve bike âmentu ve aleyke tevekkeltu ve alâ rızkıke eftartu veli savmi ğadin neveytu fağfir limâ kaddemtu vemâ ahhertu."
Anlamı:
"'ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, Senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Yarının orucuna da niyet ettim, benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla."
Hayırlı İftarlar !
"Sana dedi, orucu tavsiye ederim, zira onun bir eşi yoktur.''
Nesâi, Sıyam 43, (4, 165).
Çorba
Köfteli Bezeliye Mercimek Çorbası
Malzemeler
1 paket hzır Mercimek Çorbası
5 su bardağı su
1 su bardağı Bezelye
Köftesi için:
200 gram köftelik kıyma
2 dilim bayat ekmek
1 adet küçük boy soğan
Tuz, karabiber
2 çorba kaşığı un
Hazırlanışı
Köftelik kıymayı bir kaba alın. Soğanı rendeleyip, bayat ekmek dilimlerini ufalayarak kıymaya ekleyin.
Tuz ve karabiber ekleyip köfteyi yoğurun.
Köfte harcından misket büyüklüğünde parçalar kopartıp, avucunuzun içinde yuvarlayın.
Yayvan bir tabağa unu koyup, köfteleri unun içinde yuvarlayın. Bir tavada yağı kızdırıp, köfteleri kızartın.
Derin bir tencereye 5 su bardağı suyu alıp mercimek çorbasını ekleyin. Devamlı karıştırarak kaynatın.
Çorba kaynadıktan sonra içine kızarmış köfteleri ve bezelyeyi ilave edin.
Kısık ateşte 10 dakika pişirip sıcak olarak servis yapın
Ana Yemek
Soslu Sinitzel
Malzemeler:
1 kg tavuk şinitzel ( siz kişi sayısına göre daha az yada fazla yapabilirsiniz.)
1 paket çıtır pane harcı
1 paket galete unu (250 gr)
1 adet yumurta
yarım çay bardağı soda
2-3 yemek kaşığı süt
1 kase un
Sosu için:
8 - 10 adet sivri biber
5 adet çarliston biber
5 adet domates
4 diş sarımsak
kekik,pul biber,karabiber,tuz
1 yemek kaşığı salça
1 çay bardağı kadar su (daha azda olabilir gerektiği kadar)
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Üzeri için:
Yeteri kadar rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı:
Öncelikle tavukları yıkayıp süzgece alın suyu süzülsün.
Genişçe bir kaba yumurtayı kırın,süt,soda ve bir fiske tuz ilave edip çırpın.
Pane harcı ve galete ununuda geniş bir kaba alıp ,biraz tuz ilave edip harmanlayın.
Unuda geniş bir tabağa koyun.
Pane için,tavukların her birini önce una,sonra yumurtaya batırın,sonrada galete unlu karışımla her tarafını elinizle bastıra bastıra güzelce bulayın.
Kızgın sıvıyağda, orta ateşte iki tarafınıda güzelce kızartıp fırına vereceğiniz kaba alın.Ben büyük boy borcam kullandım.
Sosun hazırlanışı:
Sıvı yağı tencereye koyup kızdırın.Doğradığınız biberleri ekleyin.
Biberler ölüp biraz kızarınca,kabukları soyulup küp küp doğranmış domatesleri ve minik minik doğranmış sarımsakları ilave edin.Tuzunu ilave edip 10 dk orta ateşte pişirin.
Salçayı ve baharatlarını ilave edin, 1 çay bardağına yakın sıcak suyuda ekleyin kapağını kapatıp ,10-15 dakika suyunu çekene kadar pişirin.( Yanlız suyunu tamamen çekip çok koyulaşmasın.)
Sosu tavukların üzerine pay edin,üzerlerine kaşar peynirini koyup peynir eriyip biraz kızarana kadar,200 derecede fırınlayın.
Patates Rulosu
1 kg patates
2 kuru soğan
2 diş sarımsak
1 tutam maydanoz
1 çorba k. salça
2 çorba k. tereyağı
tuz,karabiber,pulbiber
HAZIRLANIŞI:
Patatesleri haşkayın ve rendeleyin.
Soğanı yemeklik kesin.
Tencereye soğanı ve sarımsağı alıp soteleyin.
Maydonozu çok ince olarak kesin.
Patatesle salçayı,tereyağını,tuz,karabiber
pulbiber,soğan ve sarımsağı ilave edip karıştırın.
1 adet fırın poşetini tezgaha serin.Poşetin üzerine
ince kesilmiş maydonozu serpin üzerine patatesli
alın.Her tarafına maydonoza bulayıp rulo yapın.
Buzdolabında 1 yada 2 saat bekletip.
Dilimleyerek servis edin
Pilav
Sebzeli Pilav
Malzemeler:
2 su bardağı pirinç
1 avuç konserve mısır
1 avuç garnitür
1/4 tablet tavuk bulyon
4 su bardağı su
1-2 yemek kaşığı zeytinyağlı margarin
tuz
Yapılışı:
Teflon tencerenizin dibine önce margarin, garnitür ve mısırı ekleyip biraz kavurduktan sonra pirinç,tuz, bulyon ve su eklenir kapak kapatılır. Hevesle pişmesi beklenir afiyet olsun
1- Salata
Yogurtlu Semizotu Salatasi
Malzemeler:
1 çay bardağı zeytinyağı
1,5 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı yoğurt
300 g semizotu
Yapılışı:
Semizotunu ince ince kıyın. Yoğurt, tuz ve zeytinyağı semizotuna ekleyip karıştırın. Varsa taze nane ile süsleyerek servis yapın.
2-Salata
Hindistan Cevizli Havuc Salatasi
Malzemeler
500 gr havuç
1 portakalın suyu
1 limonun suyu
50 gr kurutulmuş hindistan cevizi
Yapılışı:
Havuçları rendeleyin. Rendelenmiş havuçları büyük bir kaseye koyun.
Limon ve portakal suyunu havuçların üzerine dökün ve iyice karıştırın.
Havuçları büyük bir salata kabına veya ayrı ayrı servis tabaklarına koyup üzerlerine hindistan cevizi serpiştirin.
Hindistan cevizli havuç salatasını servis yapmadan önce en az l saat buzdolabında bekletin.
SERVİS ÖNERiLERi: Bu keskin salatayı soğuk tavukla servis yapabilirsiniz. Hindistan cevizi kabukları değişik bir servis tabağı olarak kullanılabilir.
AŞÇININ ÖNERİSİ: Rendelemeyi daha kolaylaştırmak için havuçları l saat buzlu suyun içinde tutun.
ALTERNATİF: Limon ve portakal suyu yerine salatayı zeytinyağı ve sirkeyle karıştırabilirsiniz
Kurabiye
Karışı Meyveli Kurabiye
Malzemeler:
Hamuru için:
1 adet margarin (oda sıcaklığında)
1 adet yumurta
1 fincan pudra şekeri
3,5 su bardağı un
1 paket vanilya ve kabartma tozu
İçi için:
1adet elma
1adet armut
1 fincan portakal reçeli (veya arzu edilen başka bir reçel)
1 fincan ayva reçeli (…..)
7 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tarçın
Yapılışı:
Yağ, yumurta, pudra şekeri karıştırılır. Un vanilya ve kabartma tozu bir kaba konarak bu karışıma elenir. kulak memesinden biraz daha sertçe bir hamur hazırlanır ve 20-25 dk. dinlendirilir.
Elma armut doğranıp rendelenir. İçine şeker ilave edilerek kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Suyunu çekince reçeller ilave edilir ve biraz daha pişirildikten sonra tarçın serpilip soğumaya bırakılır.
Dinlenen hamurumuzdan cevizden biraz daha büyük parçalar alınır ve açılır. Malzememizden 1 tatlı kaşığı bu hamura konur ve 2 ye katlanır. Orta boy bir fincan veya su bardağı ile kapanan hamur kesilir. Tüm hamur bu şekilde yapılarak bitirilir. 180 derecede daha önce ısıtmış fırında 40 dk. pişirilir. Soğuduğunda üzerine bolca pudra şekeri serpilir.
Puding
Dondurmali Vanilyali Puding
Malzemeler:
1 litre süt
2 yemeği kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı toz şeker
1 paket toz vanilya
1 çaybardağı ılık su
Üzeri için:
karamelli dondurma
Yapılışı:
Orta boy bir tencereye sütü koyun ve orta ateşte kaynamaya bırakın, kaynamaya başlayınca içine 1 su bardağı toz şekeri ekleyin ve eriyene kadar karıştırın.
Ayrı bir kapta nişasta, unu ve vanilyayı su ile karıştırıp iyice eritin. Ocakta kaynamakta olan şekerli sütü hızlıca çırparken yavaş yavaş dökün.
Koyulaşana kadar karıştırmaya devam edin yaklaşık 4-5 dk. boyunca ve ocaktan alın. Şarap kadehlerine yada küçük kaplara bölüştürerek yarım saat buz dolabında dinlendirin.
Servis yapmadan dolaptan çıkartın ve bıçakla dilimlediğiniz dondurmalar ile süsleyerek servis yapınız.
İftarda Yapılacak Duâ
"Allâhumme leke sumtu ve bike âmentu ve aleyke tevekkeltu ve alâ rızkıke eftartu veli savmi ğadin neveytu fağfir limâ kaddemtu vemâ ahhertu."
Anlamı:
"'ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, Senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Yarının orucuna da niyet ettim, benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla."
Hayırlı İftarlar !