Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Günün Sahih Hadis-i Şerif'i

İ Çevrimdışı

İki Hicretyolu

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
11079632_810894135665122_5190844180004385159_n.jpg

Ummu İmara Çevrimdışı

Ummu İmara

Lâ Tahzen,İnnâllahu Mêana
İslam-TR Üyesi
Rasullullah (sallallahu aleyhi ve sellem) gece namazına başlarken Tekbirden sonra,"Subhanekallahümme...yerine Yüce Allah'ı bu üç Meleğin Rabbi olmakla öven şu duayı okurdu:

"Ey Cebrail'in,Mikail'in ve İsrafil'in Rabbi,göklerin ve yerin yaratıcısı ve görünen görünmeyen her şeyi bilen yüce Allah'ım ! İhtilafa

düştükleri hususlarda kulları arasında hüküm verecek sensin.İzninle beni ihtilafa düştükleri hususlarda doğru yola ilet.Şüphesiz Sen

,dilediğini doğru yola iletirsin."

(Müslim-no:770)

N Çevrimdışı

nereyeboyle

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Birbirinize buğuz etmeyin, birbirinize

haset etmeyin, birbirinize arka

çevirmeyin; Ey Allah’ın kulları, kardeş

olun. Bir müslümana, üç günden fazla

din kardeşi ile dargın durması helâl

olmaz.

Buhârî, Edeb, 57, 58.

N Çevrimdışı

nereyeboyle

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor:

Bir adam gelerek: "Ey Allah'ın Resûlü iyi

davranıp hoş sohbette bulunmama en

ziyaâde kim hak sâhibidir?" diye

sordu.Peygamber(aleyhissalâtu

vesselâm): "Annen!" diye cevap verdi.

Adam: "Sonra kim?" dedi, Resûlullah

(aleyhissalâtu vesselâm) "Annen!" diye

cevap verdi. Adam tekrar: "Sonra kim?"

dedi Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)

yine: "Annen!" diye cevap verdi. Adam

tekrar sordu: "Sonra kim?" Resûlullah

(aleyhissalâtu vesselâm) bu dördüncüyü:

"Baban!" diye cevapladı."

Buhârî, Edeb 2; Müslim, Birr 1

İ Çevrimdışı

İki Hicretyolu

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
11102625_816816628406206_7603832457814143571_n.jpg

Huzeyfe b. Yeman (r.a)'den şöyle dediği rivayet edildi: «İnsanlar, Rasulullah'a hayırdan sorarlardı. Ben de (tersine İslam ümmetine gelecek) serden -o şerrin bana erişmesinden korktuğum için-sorardım. Bu endişe ile bir kere: «Ya Rasulallah! Biz vaktiyle cahiliyyet devrinde sirk ve küfür içinde idik. Sonra ALLAH'ın Rasulü bize şu islam hayrı ile geldi? Bu hayır ve saadetten sonra gelecek bir şer ve fitne var mıdır?» diye sordum. Rasulullah: «Evet vardır» dedi. Ben: «O şerden ve fitneden sonra bir hayır ve kurtuluş devri var mıdır?» dedim. Rasulullah: «Evet, bir hayır ve kurtuluş vardır. Fakat onun içinde bazı şer bulunacak (hayrı bulandıracak, saflığını bozacak)» buyurdu. Ben: «O hayrın (temizliğini bulandıran) kiri nedir?» diye sordum. Rasulullah: «Bir zümre çıkacak ve onlar insanları benim yolumdan başka yollara çağıracaklar. Onların yaptıklarının bazılarını, benim sünnetime uygun göreceksin, bazılarını da sünnetime ters bulacaksın» dedi. Ben: «Ya Rasulallah! bu karışık hayır devrinden sonra bir şer devri var mıdır?» diye sordum. Rasulullah: «Evet gelecektir. O devirde bir takım çağırıcılar halkı cehennem kapılarına çağıracak. Her kim onların çağrısına uyarsa onu cehenneme atacaklar» buyurdu Ben: «Ya Rasulallah! O devir bana erişirse (ben o devirde yaşarsam) nasıl hareket etmemi emredersiniz?» dedim. Rasulullah: «İslam cemaatine ve onların imamına bağlan» buyurdu. Ben: «Ya Rasulallah! Eğer islam cemaatı ve imamı yoksa» dedim. Rasulullah: «O cemaatlerin hepsinden ayrıl! Ağacın köküne sıkıca sarıl ve ölüm seni bu halde yakalayıncaya kadar öylece kal» buyurdu. (Buhari-Müslim)

İ Çevrimdışı

İki Hicretyolu

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Muaz İbnu Cebel radıyallahu anh anlatıyor: "Bir seferde Resûlullah'la beraberdik. Bir gün yakınına tesadüf ettim ve beraber yürüdük.

"Ey Allah'ın Resûlü, dedim. Beni cehennemden uzaklaştırıp cennete sokacak bir amel söyle!"

"Mühim bir şey sordun. Bu, Allah'ın kolaylık nasib ettiği kimseye kolaydır; Allah'a ibadet eder, Ona hiçbir şeyi ortak koşmazsın, namaz kılarsın, zekât verirsin, ramazan orucunu tutarsın, Beytullah'a hacc yaparsın!" buyurdular ve devamla: "Sana hayır kapılarını göstereyim mi?" dediler.

"Evet ey Allah'ın Resûlü" dedim.

"Oruç (cehenneme) perdedir; sadaka hataları yok eder, tıpkı suyun ateşi yoketmesi gibi. Kişinin geceleyin kıldığı namaz salihlerin şiarıdır" buyurdular ve şu ayeti okudular. (Mealen): "Onlar ibadet etmek için gece vakti yataklarından kalkar, Rablerinin azabından korkarak ve rahmetini ümid ederek O'na dua ederler. Kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeyden de bağışta bulunurlar" (Secde 16)

Sonra sordu: "Bu (din) işinin başını, direğini ve zirvesini sana haber vereyim mi?"

"Evet, ey Allah'ın Resûlü!" dedim. "Dinle öyleyse" buyurdu ve açıkladı:

"Bu dinin başı İslâm'dır, direği namazdır, zirvesi cihâddır!"

Sonra şöyle devam buyurdu: "Sana bütün bunları (tamamlayan) baş amili haber vereyim mi?"

"Evet ey Allah'ın Resûlü!" dedim.

"Şuna sahip ol!" dedi ve eliyle diline işaret etti. Ben tekrar sordum: "Ey Allah'ın Resûlü! Biz konuştuklarımızdan sorumlu mu olacağız?"

"Anasız kalasıca Muâz! İnsanları yüzlerinin üstüne -veya burunlarının üstüne dedi- ateşe atan, dilleriyle kazandıklarından başka bir şey midir?" buyurdular."

Tirmizi, İman 8, (2619).

Ummu İmara Çevrimdışı

Ummu İmara

İslam-TR Üyesi
İbn.Abbas (radıyallahu anh)'dan şöyle rivayet edilmiştir:

Rasullullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:"Bana ümmetler gösterildi.Bir Peygamber gördüm,beraberinde küçük bir grup

vardı.Bir Peygamber gördüm,yanında bir veya iki kişi bulunuyordu.Bir Peygamber gördüm,yanında hiç kimse yoktu.Derken önüme büyük

bir kalabalık çıktı.Bunları kendi ümmetim zannettim.Bana ,'Bu,Musa ve ümmetidir,sen ufka bak.'dediler.Baktım ki büyük bir karaltı !

Bana,'Diğer ufka bak ! dediler.Baktım ki yine büyük bir karaltı ! Bana,'İşte bunlar,senin ümmetindir,bunların içinde yetmiş bin kişi var ki

hesapsız ve azapsız cennete girecekler.' dendi."

(Buhari,no:6541-Müslim,no:220)

Ummu İmara Çevrimdışı

Ummu İmara

İslam-TR Üyesi
Ebu Hureyre (radıyallahu anh)'dan yapıla rivayete göre Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:

"Kendisini ilgilendirmeyen (boş) şeyleri terk etmesi,kişinin iyi bir Müslüman olmasındandır." (Tirmizi-2318-İbni Mace-3976)

"Akıllı kimse,nefsini hesaba çeken ve ölümden sonrası için çalışandır.Aciz kimse ise nefsini arzularının peşine takan (buna rağmen)

Allah'tan yana boş ümitlere kapılandır." (Tirmizi-2459-İbni Mace-4260)

İ Çevrimdışı

İki Hicretyolu

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

“Bir adam, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e:

−Ey Allah’ın! Rasulü falanca kadın, çokça nafile namaz kılması, nafile oruç tutması, çalışması ve sadaka vermesiyle anılır. Fakat o kadın, diliyle komşularına eziyet eder! dedi.

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

−“O kadında hiçbir hayır yoktur! O kadın cehennem ehlindedir!”

Adam devamla Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e:

Ey Allah’ın! Rasulü falanca kadın da az nafile oruç tutması, az sadaka vermesi, az nafile namaz kılması ve kurutulmuş yoğurttan bir parça sadaka vermesiyle anılır. Fakat o kadın, diliyle komşularına eziyet etmez! dedi.

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

−“O kadın, cennet ehlindendir!”

Ahmed bin Hanbel Müsned, Buhari Edebu’l-Müfred 119, Hakim, Bezzar, İbni Hibban, Albânî Silsiletu’l-Ehâdîsi’s-Sahiha

______

Ebû Hüreyre (Radiyallahu Anh) , Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: Mü’min ülfet eden (insanlarla iyi geçinen) kişidir. insanlarla iyi geçinmeyen ve kendisi ile geçinilmeyen kişide hayır yoktur.”
(Ahmed b. Hanbel, II, 4, 5, 335, 9436)

_______

Allah'ım beni ahlakın en güzeline ulaştır.Zira Sen'den başkası ulaştıramaz.Kötü ve rezil ahlaktan uzaklaştır.Sen'den başkası uzaklaştıramaz.Müslim (1/534)

عبد الرحمن Çevrimdışı

عبد الرحمن

قُل آمَنتُ بِاللهِ ثُمَّ استَقِم
İslam-TR Üyesi
77- Said bin Hilal, Süleyman bin Eban'dan rivayet ettiğine göre,
Rasulullah (s.a.v.) bedir savaşına çıktığında, Sa'd bin Hayseme ve babası, birlikte çıkmak istediler. Bunu Rasulullah'a (s.a.v.) söyledir. Bunun üzerine Rasulullah, onlardan birinin çıkmasını emretti. Okla kur'a çektiler. Sa'd'ın oku çıktı. Babası,
''Beni nefsine tercih et, oğlum,'' dedi.
Bunun üzerine Sa'd:
''Babacığım, o cennettir. Eğer başka bir şey olsaydı,
seni nefsime tercih ederdim,'' dedi.
Sa'd savaşa Nebi (s.a.v.) ile çıktı ve Bedir savaşında öldürülerek şehid oldu. Ertesi yıl, Uhud günü, babası Hayseme öldürülerek şehid oldu.''

Abdullah Ibn Mubarek, Kitab'ul-Cihad

İ Çevrimdışı

İki Hicretyolu

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
1546397_654550904652789_7537604792943253191_n.jpg

Hz. Peygamber (a.s) buyurdu ki: "Dul ve kimsesizler için çalışan, Allah yolunda cihad eden veya gündüzleri oruç tutup geceleri de ibadet eden kimse gibidir"

Ravi: Safvan İbnu Süleym Kaynak: Buhari, Nafaka 1, Edeb 25, 26; Nesai, Zekat 78, (5, 86, 87); Müslim, Züd 41, (2982); Tirmizi, Birr 4

Ummu İmara Çevrimdışı

Ummu İmara

İslam-TR Üyesi
Ebu Hureyre (radıyallahu anh)'dan şöyle rivayet edilmiştir:Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)şöyle buyurdu:

"Allah Teala şöyle buyurdu:Kim Benim veli kuluma düşmanlık ederse Ben de ona harp ilan ederim.Kulumu Bana yaklaştıran ameller

arasında en çok hoşuma gideni,ona farz kıldığım amelleri eda etmesidir.Kulum,Bana (farzların yanı sıra) nafile ibadetlerle de yaklaşmaya

devam eder,sonunda sevgime nail olur.Onu bir sevdim mi artık Ben onun işittiği kulağı,gördüğü gözü,tuttuğu eli,yürüdüğü ayağı

olurum.Benden bir şey isteyince onu mutlaka veririm.Bana sığındı mı onu mutlaka korurum."
Buhari(No:6502)

Ummu İmara Çevrimdışı

Ummu İmara

İslam-TR Üyesi
Ebu Hureyre (radıyallahu anh)'dan şöyle rivayet edilmiştir : Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:

"Şu yedi şeyle karşılaşmadan önce (hayırlı) amellere koşun:
  • Her şeyi unutturan fakirlikten
  • Azdıran zenginlikten
  • Akıl ve bedeni bozan hastalıktan
  • Abuk sabuk konuşturan ihtiyarlıktan
  • Ansızın gelen ölümden
  • Her an (gelmesi) beklenen ve meçhul şerlerin en fenası Deccal'den
  • Ya da belası daha fena ve acı olan kıyametten önce

Siz (hayatta)bundan başka şeyler mi bekliyorsunuz?
    (Tirmizi-no:2306)

Ummu İmara Çevrimdışı

Ummu İmara

İslam-TR Üyesi
Ebu Zer Cündüb b. Cünade (radıyallahu anh)'dan şöyle rivayet edilmiştir;Peygamber efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)'e

"Ya Rasullullah ! En faziletli ameller hangileridir? diye sordum."

"ALLAH'A İMAN ve O'NUN YOLUNDA CİHADDIR."buyurdu.

"Hangi köleyi azad etmek daha faziletlidir? dedim."

"SAHİPLERİ YANINDA EN DEĞERLİ OLANI ve EN ÇOK PARA EDENİDİR."buyurdu.

"Şayet (Allah yolunda Cihad ve köle azadı)elimden gelmezse ne yapayım?" diye sordum.

"İŞİNİ YAPANA YARDIM EDERSİN veya İŞİNİ BECEREMEYENİN İŞİNİ YAPARSIN."buyurdu.

"Ya Rasulullah ! Bunları da yapamazsam?dedim."

"İNSANLARI KENDİ ŞERRİNDEN KORURSUN (kötülük yapmazsın);ÇÜNKÜ BU,SENİN KENDİ YARARINA İŞLEDİĞİN SADAKADIR."buyurdu.

(Buhari-no:2518)(Müslim-no:84)

İ Çevrimdışı

İki Hicretyolu

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Mekhul’den r. : Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurdu:” Müminler ,yumşak başlı bir deve gibi,çekildikleri zaman boyun eğen,bir kaya üzerine bile çöktürülebilen sakin ve yumşak kimselerdir.(Ahmed,Kitabı Zühd,sayfa,386)

Allah'ım müminlerin vasıflarıyla vasıflandır bizleri.

11035318_10153103745669845_5076954908059810860_n.jpg

Son düzenleme:
İ Çevrimdışı

İki Hicretyolu

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Hz. Cabir radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:

"Kıyamet günü, afiyet ehli kimseler, bela ehline sevapları verilince, dünyada iken derilerinin makaslarla kesilmiş olmasını temenni edecekler."

Tirmizi, Zühd 59, (2404)

Bela ehlini görmek zor değil ,hemen yanıbaşımızda !!!

Allah subhanehu ve teala o gün yardımcımız olsun.

1621796_539732666134614_992060821_n.jpg

Ummu İmara Çevrimdışı

Ummu İmara

İslam-TR Üyesi
Şeddad b. Evs'ten (radıyallah anh)dan gelen bir rivayete göre Hz.Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem)şöyle buyurdu:
"İstiğfar(lar)ın efendisi şöyle demendir:

"Allah'ım ! Sen benim Rabbimsin.Senden başka İlah yoktur.Beni sen yarattın ve ben senin

kulunum.Gücüm yettiğince sana verdiğim ahd

ve vaad üzereyim.Yaptıklarımın şerrinden sana sığınırım.Bana olan nimetini ve de günahlarımı

kabul ve itiraf ediyorum.Beni

bağışla.Şüphesiz günahları ancak Sen bağışlarsın."

"Kim bunu gündüzün bir vaktinde (sabahleyin) içtenlikle söyler de akşam olmadan ölürse

Cennete girer.Kim bunu gecenin bir vaktinde

söyler ve sabah olmadan ölürse Cennete girer."

(Ahmed b.Hanbel,Buhari,Nesei)

Ummu İmara Çevrimdışı

Ummu İmara

İslam-TR Üyesi
Ebu Umame (radıyallahu anh)'dan şöyle rivayet edilmiştir:Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem)'i şöyle buyururken duydum:

"Kur'an okuyunuz.Çünkü Kur'an,kıyamet gününde kendisini okuyanlara şefaatçi olarak

gelecektir."

"Kıyamet günü Kur'an ve dünyada onunla amel eden Kur'an ehli kimseler getirilirler.En önde de

Bakara ve Al-i İmran sureleri vardır ki o

ikisi ,kendilerini okuyanları müdafaa ederler."

"Sizin en hayırlınız, Kur'an'ı öğrenen ve öğretenlerdir."

İ Çevrimdışı

İki Hicretyolu

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
“Yâ Ebu Sâlebe! İyiliği emret, kötülükten vazgeçirmeye çalış. Ne zaman ki aşırı derecede cimrilik hâkim olur, nefislerin arzusu peşinden gidilir, dünya ahiret üzerine tercih edilir, herkes kendi görüşünü beğenir, kimse kimseyi tanımaz bir hâle gelirse, o zaman kendini kurtarmaya bak ve halk tabakasını bırak!

Muhakkak ki sizin arkanızda karanlık gece parçaları gibi fitneler vardır.

O fitneler içerisinde, sizin üzerinde bulunduğunuz inancın benzerine sımsıkı yapışan bir kimse için, sizden elli kişinin sevabı kadar sevap vardır.”

Ashâb-ı kiram: “Yâ Resulellah! Onlardan elli kişinin sevabı kadar sevabı vardır değil mi? (Yani ‘Sizden’ kelimesi yanlışlıkla mı kullanıldı?)” diye sorduklarında buyurdu ki: “Hayır! Sizden elli kişinin sevabı kadar sevap alır. Çünkü siz iyiliklerde yardımcı bulursunuz, fakat onlar bulamazlar.” (Ebu Dâvud - Tirmizî - İbn-i Mâce) (Rivayet sahihtir.)

Ashabdan elli kişinin sevabı... Tâlib olan buna talib olsun. Ancak öyle bir devir ki, hakiki iman ehli garip kalmış, halkın çoğu fesada düşmüş. Bu fazilet de bu yüzden geliyor.

Son düzenleme:
Üst Ana Sayfa Alt