Kardeşim hadisler hadis eserlerinden ise itibar edilir. Misal olarak verdiklerin hadis kitablarında geçmez, o manada da sahih hadis yoktur. Hadis kaynağından delille verebilirseniz değerlendiririz.
Esselamu aleyküm. Asagida mealini verecegim hadis hakkında bilgisi olan verebilir misiniz? Bu hadis sahih midir? “Güneş battığı bir sırada mescide girdim. Rasülullah (sav) oturuyordu. Bana: 'Ey Ebu Zer, şu güneş nereye gidiyor, biliyor musun?' Dedi. Ben,‘Allah ve Rasülü bilir’ dedim. Şöyle...
islam-tr.org
Ana hadis kitaplarında o arşa secde meselesi hariç hiç görmedim. Taberi israiliyattan ve zayıf hadislerden de yararlanıyor ama yine de öğrenmek istedim mesela kitabında şunlar var (birinci cild otuzuncu ve kırkıncı sayfalar civarında bu rivayetler bulunuyor)
Rivayet:
"Hak Teala vaktaki güneşi yarattı.Ona arş'ın nurundan bir taşıt yarattı. O arabanın 360 köşesi vardı her bir köşesine dördüncü Gök'ün meleklerinden bir meleği muhafız bıraktı. O melekler daima güneşi o
arabanın üstünde doğudan batıya doğru ve batıdan doğuya doğru çekerler. Hak Teala 180 pınar doğunun bir tarafında, 180 pınar da bir tarafında yaratmıştır. Batının da iki tarafında yüz seksen pınar yaratmıştır . Güneş, doğudaki pınar gibi hergün bir pınardan doğar, karşısında olan pınarda dolanır. İki kere 180 üçyüz altmış eder. Güneş her yıl her gün bir pınardan doğar ve bir pınarda dolanır. Bu doğuları ve batıları
Allahü Teala Kur'an-ı Kerim'de şöyle zikretmiştir :
"Doğuların ve batıların Rabbi olan Allah 'a ant içerim ki."
(Mearic suresi, ayet: 40)
...
Rivayet:
Güneş her gün taşıtı üstünde bir pınardan doğar. O taşıt da 360 melek enginliğin içinden çekerler ve her bir melek o taşıtın bir köşesine yapışmıştır. Allahü Teala, kullarına hangi gün inayet yardım edecekse onlara kendi ayetini, burhanını gösterip:
Güneşe :
- Seni taşıyan taşıtından dışarı çık! der. Güneş engine düşer. O taşıtı çeker 360 melek şaşkınlaşırlar.
O vakit insanlar:
- Güneş tutuldu! derler. Dünyaya karanlık dolar. bir saat, veya iki saat, Hak Teala nın dileği kadar gündüz, sanki gece gibi olur. Sonra Hak Teala buyurur. Güneşi engin sudan çıkarırlar. Yine taşıtına koyarlar.
O vakit halk:
- Güneş, tutulmaktan kurtuldu! derler.
Peygamber (s.a.v.) yine buyurdu:
- Güneş o çeşmelerden birisinden dolanınca, melekler onu gökten göğe arşın altına iletirler. Bu yolda Hak Teala şöyle buyurur:
"Güneş, kendi mihveri çevresinde, belirli bir vakit için hareket etmektedir. Bu, her şeye galip olan Allah'ın her şeyi bilen takdiridir." (Yasin suresi, ayet: 39)
...
Rivayet:
Hak Sübhanehü Teala , Ay ve Güneşi Arş'ın nurundan yarattı. Öyle ki ikisinin de nuru eşitti. Güneşin cismi bu cihanın cürmi, cismi
kadardır. Ayınki biraz daha eksiktir. Ama göze küçük görünmeleri çok ırak olduklarından ötürüdür. Eğer Allahü Teala Ay ı o yarattığı gibi bıraksaydı, gece ile gündüz seçilmezlerdi. Ay ve gün hesabı bilinmezdi. Allah, halka şefkatinden Cebrail'e emretti, onu Cebrail kanadı ile üç kez sildi. Böylece ayın nuru eksildi. Görünen karanlıkta Cebrail (a .s.)' ın kanat izidir.
...
Bu gibi kitapta ilginç bir sürü rivayet var. Gerçi hepsini izah etmek bir şekilde mümkün ancak ciddi bir tevil ve zorlama gerekiyor gibi. Yani ya bugünkü bilimsel söylemler yanlıştır. Yok eğer doğru ise bu durumda ya rivayetler müteşabih, ya da zayıflar. Tevil yoluyla bir şekilde izah edilebilir ama tatmin edici olur mu bilmiyorum. (Ayın ışığının azaltılması meselesi mesela, Ay'ın kendi ışığının da olduğu isbatlandı ancak Güneş'in ışığı yanında hiçbir şey ve esas ışığı Güneş'ten alıyor.)