- Ana diliniz dahil kaç dil biliyorsunuz?
Anadil olarak eğer Abazaca dil sayılırsa 4
- Bunlar hangileridir ve ne seviyede vâkıfsınız? Bu dillerden ne gibi faydalar görüyorsunuz?
Arapça: Edebi metin okuyacak hatta ara sıra şiir yazacak kadar. Ne gibi faydalar gördüğüme gelince benim alanım İslami ilimler ve bu dil benim için zorunlu. Zira başta Kur'an olmak üzere tüm İslami ilimleri öğrenmemi sağlıyor
Türkçe: Edebi düzeyde biliyorum, çokça şiir yazmışlığım var ve hala yazıyorum. Osmanlıca eserleri orjinal alfabe ve dilinden okuyabiliyorum.
Faydalarını ise söylemeye gerek yok, içinde yaşadığım ülkenin resmi dili
İngilizce: Edebiyat yapamasamda ara sıra zorlanarak çoğu klasiklerini okuyabiliecek kadar ve çok argoya kaçmayan hemen her diyaloğu anlayacak kadar vakıfım. Dünyayı anlamdaa ve kafirlerin bize nasıl baktığını tartmada ve tabi Türkçesi olmayan klasik eserlere özellikle PDF ulaşımda faydası var
Kürtçe: Bu pek yabancı dil sayılmaz ama olsun:
Yaşadğıım yerde mahelle kavgasında küfredecek kadar biliyorum denilebilir
Faydası ise kendini akıllı zanneden ahmakları rezil etmek ve kendini ezdirmemek.
- Ayrıca bundan başka hangi dilleri öğrenmek isterdiniz ve neden?
Şübhesiz Farsça. Başka şeye gerek yok Yavuzun Divanını orjinalinden okumak için bile değer
Onun dışında özellikle Osmanlı tarihinin önemli kısmı farsça.
Bunlara birde şimdi Afganistan zafer eklendi bir gün oraya gidersem kesin lazım olacak dil Farsça
Birde anadilim olan Abazacayı birazdaha resmi ve edebi açıdan öğrenmek isterdim. Ah şu kiril alfabesi olmasa
- Dilin önemi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bir dili bilmek o toplumu bilmektir. Zaten diller genel olarak toplumun zihin kodlarını yansıtır. İngilizce de Grek hırsız demektir yada Türkçede çıfıt hem korkak hemde Yahudi demektir vb