Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Haram Olan Bir Kurumda Caiz Olan Bir İş ve Kazancının Hükmü Nedir?

Esad Çevrimdışı

Esad

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Es selamu aleykum ve rahmetullah.

Haram olan bir yerde caiz bir işi yapmanın ve bu kişinin aldığı maaşın hükmü nedir? Örneğin Bir içki fabrikasında ya da bir devlet kurumunda çaycı olarak çalışmanın hükmü ve aldığı maaşın hükmü nedir?

Bu bağlamda Hz. Yusuf'un da firavunun hizmetinde meşru bir iş yapması kıyas edilebilir mi ?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakâtuh;


وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوٰىۖ وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْاِثْمِ وَالْعُدْوَانِۖ وَاتَّقُوا اللّٰهَۜ اِنَّ اللّٰهَ شَد۪يدُ الْعِقَابِ
.......
".... İyilik ve takvâ hususunda yardımlaşın, günah ve haksızlık yolunda yardımlaşmayın. Allah’tan korkun, çünkü Allah’ın cezası çetindir." (Mâide 2)

Yapacağın iş li ğayrihi haramdır.
Yani direkt haramdan değil yan bir sebebten dolayı harama girmektir ki bu da haramdır.
Çaycılık işi câizdir. Fakat yaptığın işten dolayı işinin haram olan içki / alkol üretim fabrikasında Allah'a isyan edenlerin keyfine hizmette bulunmak, zalime yardımda bulunmaktır. Zira;
Terzinin biri, âlime : Ben zalimlerin elbisesini dikiyorum. Acaba ben Kasas Suresi’nin 17. ayeti gereği zalimlere yardım edenlerden olur muyum?” diye sorar.
Âlim şöyle cevab verir: “Hayır sen zalimlere yardım eden değilsin. Bilakis sana iğne satanlar zalimlere yardım edenlerdir. Sen ise bizzat zalim olmuşsun” diye cevab verir.
(Alusi, Ruhul Meanî (20/49)

Bir diğer mesele ise, haram iş yapanlara hizmet etmenin, Yusuf (a.s.)'ın Kâfir bir kralın ülkesinde görev almasına kıyas olunabilme durumu olur mu? suali idi.
Bu sual, Allah'ın haramlarının helal, helallerinin haram kılındığı Tağutların meclisine adam yollayan partizanların delilsiz mesnedsiz iftiralarına benzemektedir. Tâbi ki siz onlar gibi cûret etmeden soruyor veya kendi durumunuza kılıf aramıyorsunuz.
Konuya gelirsek
Yusuf (a.s.) vahyle konuşup, hareket ve kontrol edilen bir peygamberdir. Haram veya şirk içeren bir duruma düşme iddiasını ileri sürmekten Allah'a (c.c.) sığınırız.


"O da, ona dedi ki: "Beni bu ülkenin hazineleri üzerine getir. Çünkü iyi korurum, iyi bilirim.
- Ve işte biz böylece Yusuf'u o yerde temkin ettik (yerleştirdik). Neresinde isterse orada makam tutuyordu. Biz rahmetimizi dilediğimize nâsib ederiz. Ve iyilik edenlerin mükâfatını zayi etmeyiz." (Yusuf 55 - 56)

Gördüğümüz gibi ne haram işleyenlere, ne küfür işleyenlere hizmette bulunmak Yusuf (a.s.)'ın durumuna kıyas olmaz.
 
Esad Çevrimdışı

Esad

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Allah razı olsun hocam,

Benim ikinci sorumdaki asıl amaç "Yusuf A.S. haram ya da küfüre girmiyorsa çaycı da küfür ya da harama girmez çünkü Yusuf a.s. da zalim olan firavuna yardımcı olmuş oluyordu" şüphesine cevap bulmak.
 
A Çevrimdışı

asliar

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Benim sorum bu basliga uyuyor, oyuzden ayri konu acmadim.

Az once bir sohbet dinlerken aklimdan gecti.. Ben 12 yil sigorta sirketinde, operasyon servisinde calistim. Acaba hep haram para mi yemis oldum diye endise ettim. Buraya girdim, sonra da bu basligi gordum..

Malum finans sirketi, kazancini degerlendirme yolu belli. Ancak maaslar vs nerden veriliyor bunu bilemeyiz. Ancak kim oldugu belli olmayan sigortalilardan da para geliyor. Ve bu kazancimla aldigim ve uzerine baska helal paralar eklenerek alinan malim da var. Bundan elde edilen gelir de haram mi olacak...
 
Üst Ana Sayfa Alt