Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Hayatımızdaki Taşlar..

H Çevrimdışı

hümam

Üye
İslam-TR Üyesi
Hayatımızdaki Taşlar

Profesör sınıfa girer. Karşısındaki seçkin üniversite öğrencilerine kısa bir süre baktıktan sonra,
"Bugün, “Zaman Yönetimi” konusunda, deneyle karışık bir sınav yapacağız" der.
Kürsüye yürür, kürsünün altından kocaman bir kavanoz çıkarır. Ardından kürsünün altından bir düzine yumruk büyüklüğünde taş alır ve taşları büyük bir dikkatle kavanozun içine yerleştirmeye başlar. Kavanozun daha başka taş almayacağından emin olduktan sonra öğrencilerine;
"Bu kavanoz doldu mu?" diye sorar. Öğrenciler hep bir ağızdan;
"Doldu" diye cevap verirler. Profesör;
"Öyle mi?" der ve kürsünün altına eğilerek bir kova mucur çıkartır. Mucuru kavanozun ağzından yavaş yavaş döker. Sonra kavanozu sallayarak mucurun, taşların arasına yerleşmesini sağlar. Ardından da öğrencilerine bir kez daha;
"Bu kavanoz doldu mu?" diye sorar. Bir öğrenci;
"Dolmadı herhalde" diye atılır.
"Doğru" der profesör ve gene kürsünün altına eğilerek bir kova kum alır ve yavaş yavaş kum taneleri taşlarla mucurların arasına nüfuz edene kadar döker. Gene öğrencilerine döner ve;
"Bu kavanoz doldu mu?" diye sorar. Sınıftakiler hep bir ağızdan;
"Hayır" diye bağırırlar.
"Güzel," der profesör ve kürsünün altına eğilerek bir sürahi alır ve kavanoz ağzına kadar doluncaya dek suyu boşaltır. Sonra da öğrencilerine dönerek "Bu deneyin amacı neydi?" diye sorar. Uyanık bir öğrenci hemen;
"Zamanımız ne kadar dolu görünse de, daha ayırabileceğimiz zamanımız mutlaka vardır" diye atlar.
"Hayır" der profesör, "Bu deneyin esas anlatmak istediği, eğer büyük taşları baştan yerleştirmezseniz, küçükler girdikten sonra büyükleri hiçbir zaman kavanozun içine koyamayacağınız gerçeğidir."
Öğrenciler şaşkınlık içinde birbirlerine bakarken profesör devam eder:
"Nedir hayatınızdaki büyük taşlar? Sevdikleriniz, arkadaşlarınız, eğitiminiz, hayalleriniz, sağlığınız, bir eser meydana getirmek, başkalarına faydalı olmak, onlara bir şey öğretmek… Büyük taşlarınız belki bunlardan biri, belki birkaçı, belki de hepsi... Bu akşam yatmadan önce iyi düşünün ve sizin büyük taşlarınızın hangileri olduğuna iyi karar verin. Bilin ki büyük taşlarınızı ilk olarak kavanoza yerleştirmezseniz, bir daha hiçbir zaman koyamazsınız...”
 
Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبي الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Hayatımızdaki taşlar.. Vazgeçilmezlerimiz (ibadetlerimiz, ailemiz, öncelikli sorumluluklarımız..)

Hayatımızdaki çakıllar.. Onlar da önemli ama taşlar kadar değil.. Biraz daha ötelenebilir, ertelenebilir olanlar.. (Haftalık yapmamız gereken, ama illaki bugün olmak zorunda olmayan işleri düşünün.. Veya zorunlu işler aradan çıktıktan sonra, kişisel gelişim adına eğitimlere ayıracağınız vakitleri..) Taşlardan sonra ilk önceliklerimiz arasında. Bazen taşlar bittikten sonra, bazen de aralarda..

Ve kumlar.. Ivır zıvır uğraşlar.. Olmasa da olan ama olunca mutlu edenler.. ("Gereksiz" olarak nette harcanılan vakitler misal.. (Gerekliler ayrı) Ne kazanılıyor? Hiç.. Ama olmadan da olmuyor, sanki bi şeyler eksik, insan arada uğraşacak, kafa dağıtacak bi şeyler arıyor. Peki olsun; ama önce taşlar, sonra çakıllar, sonra aralara serpiştirilen kumlar..

Konunun özeti böyle..

Ummu Sare uhtim, bu yöntemi bana anlattıktan sonra, hayatımda neye öncelik vereceğime dair kafa karışıklıklarım sona erdi elhamdülillah. Bir süredir bu yöntemi uygulayan biri olarak; faydasına sizleri de ortak etme adına: Güncel..

Not: Bu konunun forumda olduğunu bilmiyordum, az önce tevafuk oldu. Tabi güncellemeden olmaz )
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt