Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Hilal Görülmedi! Ramazan 29 Haziran 2014 Pazar Günü Başlıyor

islahhaber Çevrimdışı

islahhaber

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Suudi Arabistan yaptığı açıklamada, Cumartesi yapılan hilal gözetlemesinde hilalin görünmediğini ve Ramazan ayının ilk gününün pazar günü olacağını duyurdu.

Suudi Arabistan’ın hilali gözetleme bakanlığının verdiği haberde, pazar günü ramazanın ilk günü olarak açıklandı.

Öte yandan Filistin ve Ürdün’de ramazanı pazar günü karşılayacak.

islahhaber.net-HABER
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
27 Haziran Cuma (29 Şaban) akşamı Hilal görülmemesi sebebiyle Şaban ayını 30'a tamamlanacaktır. 1 Ramadan (29 Haziran) pazar günüdür. Cumartesi gecesi ilk sahura kalkılacaktır.
Ramadan Pazar günü olduğuna İttifak ederek ilan eden ülkeler :
Endonezya, Malezya, Kuveyt, Arabistan, Katar, Lübnan, Suriye, Mısır, Ürdün, Filistin, Umman, Bayreyn

Ramadana Pazar günü başlayan diğer ülkeler:
Afrika ülkelerinden Uganda, Etiyopya, Sudan, Somali, Güney Sudan, Burundi, Mısır, Libya, Cezayir, Tunus, Güney Sudan, Azerbeycan, Fransa, Orta Afrika Cumhuriyeti, Tanzanya'da hilalin görülmemesi nedeniyle Ramadanın pazar günü başlayacağı açıklandı.

Asya ülkeleri arasında Japonya, Güney Kore, Malezya, İran, Kırgızistan, Özbekistan ramadan ayına pazar günü başlayacaktır.

Lübnan’da ise Sünnilerin ramadan ayına pazar, Şiilerin ise cumartesi başlayacağı aktarıldı.

Irak’ta Sünni Vakfı, Sünnilerin pazar günü oruç tutmaya başlayacağını, Şii Vakfı ise Şiilerin yarın hilali gözlemleyeceğini açıkladı.


Amerika'da ise Venezuela ve Brezilya da ramadanın ilk gününün pazar olduğu duyuruldu.
Latin Amerika ve Karayip ülkelerinde ise ramadanın yine pazar günü başlayacağı bildirildi.


http://www.avrupagazete.com/dunya/85511-fransa-da-ramazan-29-haziran-da-basliyor.html

http://www.risalehaber.com/azerbaycan-ramazan-ayina-pazar-gunu-basliyor-213093h.htm



 
Son düzenleme:
F Çevrimdışı

fecri kadim

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Şek günü kaza orucu tutma konusunda ne kanate varalım ayrı bir başlık açmadım yanıtlarını Zı bekliyorum
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Şek günü kaza orucu tutma konusunda ne kanate varalım ayrı bir başlık açmadım yanıtlarını Zı bekliyorum
Caiz değil kardeşim. Ayrıca şek duymuyoruz laikler karşısında.

Ruyet-i Hilal, Ramadan Ayına Ve Bayramlara Girişin Tesbiti

ŞEK GÜNÜNDE ORUÇ TUTULUR MU?

"Şaban ayının son günü mü, yoksa ramadan ayının ilk günü mü?" olduğu hususunda şubheye düşülen güne "Yevm-i Şek" denir.
Rasûl-u Ekram (s.a.v.)'in "Ramadan ayının öncesinden bir gün veya iki gün oruç tutarak karşılamayınız. Ancak sizden birinin, başka bir maksadla tutmuş olması mustesna'dır" buyurmuştur.

(Molla Husrev - Durerû'l Hukkam fi şerhû Gureri'l Ahkam - İst: 1307 C: 1, Sh: 198. Ayrıca İbn-i Humam - Fethû'l Kadir - Beyrut : 1315 D. Sadr Mtb. C: 2, Sh: 53-55
(Bu Hadis-i Şerif , İbn-i Abbas (r.anhuma)'dan rivayet olunmuştur. Ayrıca Ebû Hurayra (r.anh)'den rivayet edilen Hadis-i Şerif vardır. Sahih-i Buhari Muhtasarı, Tecrid-i Sarih Tercemesi ve Şerhi - Ankara : 1974, C: 6, Sh: 262, Had. No: 909.)

İmam-ı Merginani: "Şubheli olan günde (Yevm-i Şek'te) ancak nafile olarak oruç tutulabilir. Çünkü Rasûl-u Ekram (s.a.v.) "Ramadan ayından olub olmadığından şubhe edilen günde oruç tutulmaz. Ancak nafile olarak tutulabilir" buyurmuştur.
Bu mesele birkaç yönlüdür. Bunlardan birincisi; mukellefin Ramadan ayı orucuna (Farz'a) niyet etmesidir.
Bu rivayet ettiğimiz nass noktasından mekruhtur. Zira "Ehl-i Kitab'a" benzeme sözkonusudur. Bilindiği gibi onlar; oruç muddetine ilâvede bulundular" hükmünü zikreder.
(İmam-ı Merginani -El Hidaye şerhû Bidayetu'l Mubtedi - Kahire: 1965, C: 1, Sh: 119)

Şubheli olan günde (Yevm-i Şek'te) Müslüman; "Eğer yarın Ramadan ayının ilk günü ise oruç'a niyyet ediyorum, değilse "Niyyet" etmiyorum" derse bu sahih olmaz. Çünkü kat'i azim bulunmadığı için; niyyet de bulunmamış olur.
(Molla Husrev - Durerû'l Hukkam fi şerhû Gureri'l Ahkam - İst: 1307, C: 1, Sh: 199, Şeyh Nizamuddin ve heyet - El Feteva-ı Hindiyye - Beyrut: 1400, C: 1, Sh: 200. İmam-ı Merginani - El Hidaye şerhû Bidayetu'l Mubtedi - Kahire: 1965, C: 1, Sh: 120)


Ramadan'dan 1 Ve 2 Gün Önce Oruç Tutulmaz

1914- Ebû Hurayra'den nakledildiğine göre Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
"Herhangi biriniz Ramadan'dan bir veya iki gün önce oruç tutmasın. Ancak (öteden beri alışkanlık haline getirdiği) orucunu tutmakta olan bir kimse o günde orucunu tutsun!"


Açıklama

Başlıkta geçen ifade şu anlama gelir: "İhtiyat düşüncesiyle hareket ederek Ramadan'dan önceki günü Ramadan ayına sayacak şekilde oruç tutulmaz. Çünkü orucun başlaması hilalin görülmesine bağlıdır. Bu bakımdan kişinin aslında yükümlü olmadığı sorumluluklar altına girmesine gerek yoktur." (Aslında burada İbadetin süresini değiştirme riski de söz konusudur. İbadetlere aslında olmayan müdahalelerde bulunmak ise bidattir ve her bidat sapıklığa sürükler)

İslam bilginleri konu hakkında şunları söylemişlerdir:
"Bu hadis, ihtiyat düşüncesiyle hareket edip Ramadan'dan önceki günü Ramadan ayma sayarak oruç tutmayı yasaklamaktadır."
Tirmizî bu hadisi naklettikten sonra şunları söylemiştir:
"İslam alimleri, bir kimsenin Ramadan ayı girmeden önce oruca başlamasını hoş görmemişler, mekruh saymışlardır. Bu da Ramadan orucunun kendine has özelliğinden kaynaklanmaktadır."


Peygamber'in (s.a.v) bu yasağının sebebleri hakkında çeşitli açıklamalar yapılmıştır:

1- Burada güdülen gaye Ramadan'dan önce oruç tutmamak suretiyle Ramadan'a daha dinç ve güçlü bir şekilde girmektir. Fakat bu açıklama tartışmaya açıktır. Çünkü hadisteki ifade Ramadan'dan üç veya dört gün önce oruç tutmakta bir sakınca olmamasını gerektirmektedir.
2- Nafile ibadeti farz olan bir ibadete karıştırma riski söz konusudur. Bu açıklama da ikna edici olmaktan uzaktır. Çünkü hadis alışkanlık olarak orucunu tutmakta olan kişinin bu günlerde oruç tutabileceğini ifade etmektedir.
3- Ramadan orucunun başlaması için hilalin görülmesi hükmü getirilmiştir. Buna rağmen Ramadan'dan bir veya iki gün önce oruca başlamak bu hükmü göz ardı etmek ve önemsememek anlamına gelir. Konuyla ilgii itimâda şâyan ve ikna edici açıklama da budur.
Peygamber'in (s.a.v) bir veya iki gün diye özellikle belirtmesi, insanların Ramadan'dan önce genelde bir veya iki gün oruç tutmalarından ileri gelmektedir.
Bazı alimler Ramadan'dan önceki oruç yasağını Şaban ayının on altıncı gününe kadar uzatmışlar ve şöyle demişlerdir:
"Peygamber'in (s.a.v) bu yasağı Şaban ayının on altıncı gününe kadar uzanır. Alâ İbn Abdurrahman'ın babası yoluyla Ebû Hurayra'den merfû olarak naklettiği hadis de bunu göstermektedir.
Bu hadiste Peygamber (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
"Şaban ayının yarısı olduğunda artık oruç tutmayın!" "Sunen" türü meşhur hadis kitaplarının çoğunda nakledilen bu rivayetin zayıf olduğunu söyleyen ve çoğunluğu teşkil eden alimler ise Şaban ayının yarısından sonra nafile oruç tutulabileceği görüşünü kabul etmişlerdir. Nitekim Ahmed İbn Hanbel ve İbn Maîn: "Bu hadis munkerdir" demişlerdir.
Beyhakî de yukarıdaki konu başlığı altında zikredilen Ebû Hurayra hadisini esas alarak Alâ hadisini zayıf bulduğunu belirtmiş ve şöyle demiştir:
"Alâ hadisinden daha sahih olan bu hadis Şaban ayının yarısından sonra nafile oruç tutulabileceğini göstermektedir."

(İbn Hacer el-Askalani: Fethu'l-Bârî (Sahih-i Buhari Şerhi), Cilt 4, S: 418 - 419)



https://www.islam-tr.org/konu/ruyet-i-hilal-ramadan-ayina-ve-bayramlara-girisin-tesbiti.11202/



 
hebbit kerrih Çevrimdışı

hebbit kerrih

İslam-tr Mudâvimi
Site Emektarı
akhi annem bugün ısrar etti ben de hem cemaat olur hem de anaya itaat edeyim diye gittim teravih namazına :) sesli zikiri yapmadım yarına da nafile oruç tutcam gibi annemlerin bayram ettiği birinci gün de bi yolunu bulur kendi evime giderim heralde anlatmaya çalıştım rasulullahı mı dınlıcez laık devletı mı dedım anlamadılar :D yaptığım doğru mudur?
 
F Çevrimdışı

fecri kadim

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Ben hükmi boyutunu merak ettim değilse hilal yoksa oruçta yok benim sorum Ramazan mı değilmi konusunda ki şüpheyle alakalı değil ramazan olmadığı kanaati şüphe götürmez zaten
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
akhi annem bugün ısrar etti ben de hem cemaat olur hem de anaya itaat edeyim diye gittim teravih namazına :) sesli zikiri yapmadım yarına da nafile oruç tutcam gibi annemlerin bayram ettiği birinci gün de bi yolunu bulur kendi evime giderim heralde anlatmaya çalıştım rasulullahı mı dınlıcez laık devletı mı dedım anlamadılar :D yaptığım doğru mudur?
Yanlış yapıyorsun kardeşim, sen din konusunda Allaha ve Rasulune uy, anne babaya değil.
 
Nas Çevrimdışı

Nas

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Ebu Hureyre(radıyallahu anh)'den Peygamber(sallallahu aleyhi vesellem)in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:Sizden biriniz ,bir iki gün öncesinden oruç tutarak Ramazan'ı karşılamaya kalkmasın.Ancak belli günlerde oruç tutmayı adet edinmiş olan kimse,orucu o zamana denk geldiyse o gün orucunu tutabilir.(Buhari,Savm 5,14;Müslim,Sıyam 21)
 
Üst Ana Sayfa Alt