Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü İbadetlerde Aslolan Haramlık mıdır? İbadetlerde Kıyas Yapılabilir mi?

Esad Çevrimdışı

Esad

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun aleykum hocam,

Bazı kişiler "şu hadiste geçen duayı ya da şu ayeti (kuran ve sünnette belirtilmemesine rağmen) 7-11-33- 100-1000 kez söyle / söylersen şu şu ecirler/sonuçlar meydana gelir" şeklinde telkinde ve tavsiyede bulunuyorlar.

Kendisine duanın ya da ilgili zikrin dinimizde olduğunu ama neden özellikle belirtilen sayıda söylememiz gerektiğini sorduğumuzda " bu sayılar bazı rivayetlerde farklı farklı zikir ve dualar için geçmektedir, Biz de bu rakamlardan herhangi birini baz alıp o şekilde zikir yapıyoruz/ tavsiye ediyoruz" cevabını veriyorlar.

Dinimizde bu şekilde ibadetler arası kıyas mümkün müdür? Yoksa ibadetlerde aslolan haramdır şeklinde bir kaide var mıdır? varsa delilleri ve bu gibi meselelere uygulanması uygun mudur?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berâkatuh kardeşim

İbadetlerde Aslolan Haramlık mı?
İbadetlerde aslolan tevkifiliktir (yâni bir ibadetin meşruiyeti ancak Kur’an ve Sünnet’le sabit olmasıyla mümkündür). Bu nedenle, ibadetlerde aslolan haramlık değil, meşrûiyetin isbatlanması zorunluluğudur.
Bir ibadetin geçerli olabilmesi için ya Kur’an’da açık bir emir bulunmalı ya da Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) sahih sünnetinde bir uygulama olarak yer almalıdır. Aksi takdirde, ibadet olarak yapılan bir fiil bid'at kapsamına girer.

İbadetlerde Kıyas Yapılabilir mi?
Kur'an ve sunnette bulunmayan bir konuda benzerlik açısından hüküm çıkarmaya usul-u fıkıhta kıyas denir.
Ancak ibadetler tevkifî olduğu için kıyas kabul etmez. Çünkü ibadetlerde akıl yürütme veya benzetme değil, Allah ve Rasulu’nden gelen emir esastır.
Misalen, öğle namazının dört rekât olması bir ibadettir ve bu konuda kıyas yapılamaz. Kimse, "İkindi de öğleye benziyor, o hâlde altı rekât olmalıdır" diyemez.
Kıyas; muamelat ve ceza hukuku gibi alanlarda yapılabilir. Çünkü bu alanlarda hükümlerin hikmetleri ve illetleri akıl yoluyla anlaşılabilir.
Sonuç olarak, ibadetlerde ancak naslarla sabit olan uygulamalar geçerlidir. İbadetleri artırmak veya değiştirmek ise bid'at olup reddedilir .
 
Üst Ana Sayfa Alt