Bismillah, el-Hamdulillah...
İbn Teymiyye'nin Allah u Teala, Peygamber Efendimizi sav yanında arşına oturtacak. Sözünün asıl nushadan nakli.
TASAVVUFÇU MÜŞRİKLERİN ÇOK ESKİ BİR İDDİASI OLAN, İBN TEYMİYYE'NİN:
- MUHAMMED as, KIYAMETTE, ALLAH'IN KÜRSÜSÜNE OTURACAKTIR, sözünü tek başına söylediği ve bid'at çıkardığı iddiasına tafsilatlı cevap...
MÜNAFIKLARDAN KORUNUN...
CEVAP:
İslam'a, Tevhid'e girdiğimiz günden beri, Particilerden daha çok sofilerin İslam'a zarar verdiklerini gördük. O zararlardan biri de Hadis ehline yaptıkları saldırıdır.
İbn Teymiyye'ye karşı olan düşmanlıkları, zamanında ibn Teymiyye'nin kılıcını yediklerinden dolayıdır.
Bizler de Hanif Hadis Ehli olarak, bu imamı ve diğer hadis alimlerini koruma görevini, bilgimiz dahilinde korumaya çalışıyoruz.
İlgili iddianın kaynağı şu ayettir:
[79] Gecenin bir kısmında uyanarak, sana mahsus bir nafile olmak üzere namaz kıl. (Böylece) Rabbinin, seni, övgüye değer(Mahmud) bir makama göndereceğini umabilirsin.[İsra]
Bu ayetten yola çıkarak, kıyamet günü Muhammed as'ın, Allah'ın arşına oturtulacağı iddiasını bu kişiler ibn Teymiyye'nin iftirası olarak görmekteler.
BAKALIM ÖYLE Mİ?
Onlarca Alim'e geçmeden evvel, Hanbeli ulemasının göz bebeği, allame, İmam ve Allah dostu Abdulkadir Geylani, El-Gunye adlı eserinde (itikad bölümünde) şöyle demiştir:
Ehli sünnet olan zümrenin itikadı odur ki;Yüce Allah kıyamet günü Allah'ın tüm peygamberlerinden üstün kıldığı resulü,Resullah (s.a.v) efendimizi arşın altında kendi zatı ile oturtacaktır.
"Ümit edebilirsin;Rabbin seni makam-ı mahmuda çıkaracaktır"(17/79)
Hişam b.Urve'den anlatıldığına göre hazreti aişe (r.a)şöyle anlattı:
Resulullah efendimize makamı mahmudu sordum bana şöyle anlattı:
"Rabbim bana arş üzerinde oturmayı vaad etti"
Ömer b.Hattab (r.a) ve Abdullah b. Selam (r.a)yolu ile gelen rivayette Resullah(s.a.v) efendimizin şöyle buyurduğunu anlatmıştır.
"Kıyamet günü olduğunda,peygamberiniz getirilip Allah huzurunda kürsiye oturtulur."Kendisine şöyle sorulmuş:
Ya Ebu mesud,Hakkın kürsüsünde olduğuna göre:Yüce Hak da onunla mı olacak?Şu cevabı vermiştir:
Yazık size dünyada yüzümü parlatan bu hadistir.
1- Abdullah bin Sellam rahimehullah:
- Kıyamet günü Allah, Rasulullah'ı kürsisine oturtacaktır.
[İmam el-Hallal, es-Sunne'sinde]
2- İbn Abbas rahimehullah:
Bu ayetin tefsirinde 'ARŞINA OTURTTURACAKTIR!' demiştir.
[İmam Zehebi, el-Uluvv]
Burada zikretmekte fayda var. Bu rivayetleri alış nedenim biraz sonra gelecek olan İmam Mücahid'den yapılacak SAHİH alıntıyı kuvvetlendirmek amaçlıdır.
3- İmam Mucahid rahimehullah:
- Muhammed'i (s.a.v.) Arş'ta yanına otutturacaktır.
[ibn ebi Şeybe, Musannef, ibni Abdilber, Es-Sunne, El-Hallal, es-Sunne]
4- Sünen'in sahibi Ebu Davud rahimehullah:
- Kim bunu(Mucahid'den gelen nakli) inkar ederse, iste o kişi bizde muttehem(kötü bir şekilde itham edilmiş)dir.
Devamen diyor ki:
- Hala insanlar bu hadisi zikrederler ki bununla Cehmiyye'yi kızdırmak isterler. Çünkü Cehmiyye'ler, Arş'ın üstünde bir şey olduğunu inkar etmislerdir.
(Yani Allah'ın Arş'ta olduğunu inkar eden Kafir Cehmiyye'ye karşı, bu hadis nakledilirmiş ki, Cehmiyyeleri kızdırmak için. Cehmiyyeler de bu hadise çok kızar, şimdi reddiye verdiğim kişi gibi.)
[el-Hallal, bunu Ebu Davud'dan bizzat duyduğunu söylemiş ve es-Sunne eserine almıştır.(Bu eser Sünnet ehlinin akidesini yansıtır.)]
5- Ebu Bekr bin Ebu Talib rahimehullah:
- Kim bunu reddederse (Mucahid'in haberini) Allah'ı reddetmiş olur, ve kim de Nebimizin bir faziletini yalanlarsa, Kafir olmuş olur.
[el-Hallal, es-Sunne]
6- es-Sunne'nin sahibi İmam el-Hallal şöyle diyor eserinde:
- Bana Ahmed bin Asram el-Muzeni bu hadisi okuduktan sonra şöyle dedi:
- Kim bunu reddederse, Allah'a ve Rasulüne karşı bir şey reddetmiş olur ve o kişi bizde KAFİRDİR.
(İmam el-Mervezi'nin Makam-ı Mahmud adlı kitabı da bu konuda yazılmıştır)
7- İmam Ebu bekir bin Hammad el-Mukri şöyle demiştir:
- Kimin yanında bu hadisler zikredilirse ve o da susarsa (yani ne kabul eder ne de reddederse) o kişi İslam'daki bir şeyi reddetmiş olur. İşte bunun durumu bu ise,
bunları inkar edenin hali ne olur?
[el-Hallal, es-Sunne]
8- İshak bin Rahuyeh şöyle demiştir:
- Bu hadise iman edip, teslim olmak gerek...
Başka yerde de:
- Kim bunu reddederse, işte o kişi bizde Cehmi'dir.
[el-Hallal, es-Sunne](Cehmiyye, Selef uleması tarafından KAFİR ilan edilmiştir. Bu yüzden hangi alim birine Cehmi diyor ise, O'na KAFİR diyorlardır.)
9- İbrahim el-Asbahani şöyle demiştir:
- Bu hadisi alimler 160 senedir zikrederler ve sadece bidatçılar inkar eder.
Başka yerde:
- Hamdan bin Ali'ye bu hadis hakkında sordum. Dedi ki:
- Bu hadisi 50 yıldır yazmıştım(Hadis yazmaya başladığı zamandan soru anına kadar ki zaman), Bidatçılar dışında inkar edeni görmedim.
[el-Hallah, es-Sunne]
10- İbrahim el-Harbi, anlatıyor:
Bu hadisi Osman bin ebi Şeybe, insanların çokça bulunduğu bir mecliste zikretti. Mecliste kaç kişi olabilir ki?
Yaklaşık 20 bin diyelim. Düşünsene, eğer insanlardan birisi kalksa da Osman'a(yani ibni Ebi Şeybe'ye) şöyle dese:
- Bu hadisi okuma, veya inkar ettiğini belli etse... Eger böyle bir şey yapsa kesinlikle Osman, o adamı öldürürdü.
Ebu Bekir bin Sadaka dedi ki:
Doğru söyledin, bende böyle yapanın hükmü sadece ölümdür.
[el-Hallal, es-Sunne]
11- Harun bin Maruf:
- Bu hadis ZINDIKLARIN gözlerini alevlendirir.
[el-Hallal, es-Sunne]
12- Muhammed bin İsmail es-Sulemi şöyle demiştir:
- Kim ki Muhammed s.a.v., Allah'tan olan, Mucahid'in dedigi habere isticabet etmediğini söylerse, işte o kişi kafir olmuş olur.
[el-Hallal, es-Sunne]
13- Muhammed bin Musab El-abid şöyle demiştir:
- Evet, onu Arş'ına otutturacak, ki yaratıklar onun mertebesini görsünler.
[el-Hallal, es-Sunne]
14- İmam el-Hallal, anlatıyor:
- Tarsus'ta iken benim Es-sunne adlı eseri defalarca Cami'de okuyordum. Ta ki Hicri 292 yılda okuduğumda, Cehm bin Safvan'ın
ashabından (onunla ayni itikadda olanlar) birileri (tirmiz şehrinden) kovulmuşlar ve Tarsus'a gelmişler. Peygamberimizin s.a.v. Arş'a Allah'ın yanına oturacağını belirten bu haberi inkar etmişler. İnsanlara da inkar ettiklerini duyurmuşlar. Güvenilir arkadaşlar onların böyle yaptıkları hakkında şahit oldular. Ben de Bagdat'taki hocalarımıza bu meseleyi açıklayan bir yazı yazdım. Onlar da bana bir kitap gönderdiler. Ben de onların bana yazdıkları o kitabı bizim ashabımıza (sahih itikadda olanlara) okudum. İnsanlar da benden alıp yazdılar. Bu şekilde Allah Ehli sunnet'i sevindirdi…
[es-Sunne eserinden naklen aldım]
15- İmam Ahmed bin Hanbel'in oğlu Abdullah rahimehullah:
- Bu hadisi çokca kişiden dinledim. Hiç bir Muhaddis'in bunu inkar ettiğini görmedim. Bizim bu hadisi dinlediğimiz vakit, bu Hadisi sadece Cehmiyye'ler inkar ederdi…
[es-Sunne]
16- Darekutni rahimehullah:
- Peygamberimizi (s.a.v.) Allah'ın Arş'ına oturtturmasını inkar etmeyiz.
[es-Sunne ve Zehebi'nin el-Uluvv risalesi]
Benim saymadığım 10'dan fazla sünnet alimi daha vardır.
Ancak ben tanınanlar ile yetindim.
Şimdi madem ibn Teymiyye'yi bununla suçladınız, Abdulkadir Geylani n'olacak, ya Ebu Davud? Ya diğerleri?
İbn Teymiyye, kendisinden önce, hadis ulemasının dediklerinden farklı bu konuda tek kelime söylememiştir
(alıntı)
İbn Teymiyye'nin Allah u Teala, Peygamber Efendimizi sav yanında arşına oturtacak. Sözünün asıl nushadan nakli.
TASAVVUFÇU MÜŞRİKLERİN ÇOK ESKİ BİR İDDİASI OLAN, İBN TEYMİYYE'NİN:
- MUHAMMED as, KIYAMETTE, ALLAH'IN KÜRSÜSÜNE OTURACAKTIR, sözünü tek başına söylediği ve bid'at çıkardığı iddiasına tafsilatlı cevap...
MÜNAFIKLARDAN KORUNUN...
CEVAP:
İslam'a, Tevhid'e girdiğimiz günden beri, Particilerden daha çok sofilerin İslam'a zarar verdiklerini gördük. O zararlardan biri de Hadis ehline yaptıkları saldırıdır.
İbn Teymiyye'ye karşı olan düşmanlıkları, zamanında ibn Teymiyye'nin kılıcını yediklerinden dolayıdır.
Bizler de Hanif Hadis Ehli olarak, bu imamı ve diğer hadis alimlerini koruma görevini, bilgimiz dahilinde korumaya çalışıyoruz.
İlgili iddianın kaynağı şu ayettir:
[79] Gecenin bir kısmında uyanarak, sana mahsus bir nafile olmak üzere namaz kıl. (Böylece) Rabbinin, seni, övgüye değer(Mahmud) bir makama göndereceğini umabilirsin.[İsra]
Bu ayetten yola çıkarak, kıyamet günü Muhammed as'ın, Allah'ın arşına oturtulacağı iddiasını bu kişiler ibn Teymiyye'nin iftirası olarak görmekteler.
BAKALIM ÖYLE Mİ?
Onlarca Alim'e geçmeden evvel, Hanbeli ulemasının göz bebeği, allame, İmam ve Allah dostu Abdulkadir Geylani, El-Gunye adlı eserinde (itikad bölümünde) şöyle demiştir:
Ehli sünnet olan zümrenin itikadı odur ki;Yüce Allah kıyamet günü Allah'ın tüm peygamberlerinden üstün kıldığı resulü,Resullah (s.a.v) efendimizi arşın altında kendi zatı ile oturtacaktır.
"Ümit edebilirsin;Rabbin seni makam-ı mahmuda çıkaracaktır"(17/79)
Hişam b.Urve'den anlatıldığına göre hazreti aişe (r.a)şöyle anlattı:
Resulullah efendimize makamı mahmudu sordum bana şöyle anlattı:
"Rabbim bana arş üzerinde oturmayı vaad etti"
Ömer b.Hattab (r.a) ve Abdullah b. Selam (r.a)yolu ile gelen rivayette Resullah(s.a.v) efendimizin şöyle buyurduğunu anlatmıştır.
"Kıyamet günü olduğunda,peygamberiniz getirilip Allah huzurunda kürsiye oturtulur."Kendisine şöyle sorulmuş:
Ya Ebu mesud,Hakkın kürsüsünde olduğuna göre:Yüce Hak da onunla mı olacak?Şu cevabı vermiştir:
Yazık size dünyada yüzümü parlatan bu hadistir.
1- Abdullah bin Sellam rahimehullah:
- Kıyamet günü Allah, Rasulullah'ı kürsisine oturtacaktır.
[İmam el-Hallal, es-Sunne'sinde]
2- İbn Abbas rahimehullah:
Bu ayetin tefsirinde 'ARŞINA OTURTTURACAKTIR!' demiştir.
[İmam Zehebi, el-Uluvv]
Burada zikretmekte fayda var. Bu rivayetleri alış nedenim biraz sonra gelecek olan İmam Mücahid'den yapılacak SAHİH alıntıyı kuvvetlendirmek amaçlıdır.
3- İmam Mucahid rahimehullah:
- Muhammed'i (s.a.v.) Arş'ta yanına otutturacaktır.
[ibn ebi Şeybe, Musannef, ibni Abdilber, Es-Sunne, El-Hallal, es-Sunne]
4- Sünen'in sahibi Ebu Davud rahimehullah:
- Kim bunu(Mucahid'den gelen nakli) inkar ederse, iste o kişi bizde muttehem(kötü bir şekilde itham edilmiş)dir.
Devamen diyor ki:
- Hala insanlar bu hadisi zikrederler ki bununla Cehmiyye'yi kızdırmak isterler. Çünkü Cehmiyye'ler, Arş'ın üstünde bir şey olduğunu inkar etmislerdir.
(Yani Allah'ın Arş'ta olduğunu inkar eden Kafir Cehmiyye'ye karşı, bu hadis nakledilirmiş ki, Cehmiyyeleri kızdırmak için. Cehmiyyeler de bu hadise çok kızar, şimdi reddiye verdiğim kişi gibi.)
[el-Hallal, bunu Ebu Davud'dan bizzat duyduğunu söylemiş ve es-Sunne eserine almıştır.(Bu eser Sünnet ehlinin akidesini yansıtır.)]
5- Ebu Bekr bin Ebu Talib rahimehullah:
- Kim bunu reddederse (Mucahid'in haberini) Allah'ı reddetmiş olur, ve kim de Nebimizin bir faziletini yalanlarsa, Kafir olmuş olur.
[el-Hallal, es-Sunne]
6- es-Sunne'nin sahibi İmam el-Hallal şöyle diyor eserinde:
- Bana Ahmed bin Asram el-Muzeni bu hadisi okuduktan sonra şöyle dedi:
- Kim bunu reddederse, Allah'a ve Rasulüne karşı bir şey reddetmiş olur ve o kişi bizde KAFİRDİR.
(İmam el-Mervezi'nin Makam-ı Mahmud adlı kitabı da bu konuda yazılmıştır)
7- İmam Ebu bekir bin Hammad el-Mukri şöyle demiştir:
- Kimin yanında bu hadisler zikredilirse ve o da susarsa (yani ne kabul eder ne de reddederse) o kişi İslam'daki bir şeyi reddetmiş olur. İşte bunun durumu bu ise,
bunları inkar edenin hali ne olur?
[el-Hallal, es-Sunne]
8- İshak bin Rahuyeh şöyle demiştir:
- Bu hadise iman edip, teslim olmak gerek...
Başka yerde de:
- Kim bunu reddederse, işte o kişi bizde Cehmi'dir.
[el-Hallal, es-Sunne](Cehmiyye, Selef uleması tarafından KAFİR ilan edilmiştir. Bu yüzden hangi alim birine Cehmi diyor ise, O'na KAFİR diyorlardır.)
9- İbrahim el-Asbahani şöyle demiştir:
- Bu hadisi alimler 160 senedir zikrederler ve sadece bidatçılar inkar eder.
Başka yerde:
- Hamdan bin Ali'ye bu hadis hakkında sordum. Dedi ki:
- Bu hadisi 50 yıldır yazmıştım(Hadis yazmaya başladığı zamandan soru anına kadar ki zaman), Bidatçılar dışında inkar edeni görmedim.
[el-Hallah, es-Sunne]
10- İbrahim el-Harbi, anlatıyor:
Bu hadisi Osman bin ebi Şeybe, insanların çokça bulunduğu bir mecliste zikretti. Mecliste kaç kişi olabilir ki?
Yaklaşık 20 bin diyelim. Düşünsene, eğer insanlardan birisi kalksa da Osman'a(yani ibni Ebi Şeybe'ye) şöyle dese:
- Bu hadisi okuma, veya inkar ettiğini belli etse... Eger böyle bir şey yapsa kesinlikle Osman, o adamı öldürürdü.
Ebu Bekir bin Sadaka dedi ki:
Doğru söyledin, bende böyle yapanın hükmü sadece ölümdür.
[el-Hallal, es-Sunne]
11- Harun bin Maruf:
- Bu hadis ZINDIKLARIN gözlerini alevlendirir.
[el-Hallal, es-Sunne]
12- Muhammed bin İsmail es-Sulemi şöyle demiştir:
- Kim ki Muhammed s.a.v., Allah'tan olan, Mucahid'in dedigi habere isticabet etmediğini söylerse, işte o kişi kafir olmuş olur.
[el-Hallal, es-Sunne]
13- Muhammed bin Musab El-abid şöyle demiştir:
- Evet, onu Arş'ına otutturacak, ki yaratıklar onun mertebesini görsünler.
[el-Hallal, es-Sunne]
14- İmam el-Hallal, anlatıyor:
- Tarsus'ta iken benim Es-sunne adlı eseri defalarca Cami'de okuyordum. Ta ki Hicri 292 yılda okuduğumda, Cehm bin Safvan'ın
ashabından (onunla ayni itikadda olanlar) birileri (tirmiz şehrinden) kovulmuşlar ve Tarsus'a gelmişler. Peygamberimizin s.a.v. Arş'a Allah'ın yanına oturacağını belirten bu haberi inkar etmişler. İnsanlara da inkar ettiklerini duyurmuşlar. Güvenilir arkadaşlar onların böyle yaptıkları hakkında şahit oldular. Ben de Bagdat'taki hocalarımıza bu meseleyi açıklayan bir yazı yazdım. Onlar da bana bir kitap gönderdiler. Ben de onların bana yazdıkları o kitabı bizim ashabımıza (sahih itikadda olanlara) okudum. İnsanlar da benden alıp yazdılar. Bu şekilde Allah Ehli sunnet'i sevindirdi…
[es-Sunne eserinden naklen aldım]
15- İmam Ahmed bin Hanbel'in oğlu Abdullah rahimehullah:
- Bu hadisi çokca kişiden dinledim. Hiç bir Muhaddis'in bunu inkar ettiğini görmedim. Bizim bu hadisi dinlediğimiz vakit, bu Hadisi sadece Cehmiyye'ler inkar ederdi…
[es-Sunne]
16- Darekutni rahimehullah:
- Peygamberimizi (s.a.v.) Allah'ın Arş'ına oturtturmasını inkar etmeyiz.
[es-Sunne ve Zehebi'nin el-Uluvv risalesi]
Benim saymadığım 10'dan fazla sünnet alimi daha vardır.
Ancak ben tanınanlar ile yetindim.
Şimdi madem ibn Teymiyye'yi bununla suçladınız, Abdulkadir Geylani n'olacak, ya Ebu Davud? Ya diğerleri?
İbn Teymiyye, kendisinden önce, hadis ulemasının dediklerinden farklı bu konuda tek kelime söylememiştir
(alıntı)