İbn Teymiyye - Umuda Dönüş: Affın Sınırı Yoktur

Voice of Ibn Taymiyyah Çevrimdışı

Voice of Ibn Taymiyyah

Voice of Ibn Taymiyyah
İslam-TR Üyesi
İmam İbn Teymiyye
"Günahları ne kadar büyük olursa olsun, hiç kimsenin Allah'ın rahmetinden ümit kesmesi caiz değildir."
Mecmûu’l-Fetâvâ Cilt: 16 Sayfa: 19

İbn Teymiyye’nin bu tespiti, modern insanın performans ve kusursuzluk kıskacına sıkıştığı günümüzde hayati bir psikolojik ve manevi destek sunar. Günümüz dünyası insanı sürekli "yetersizlik" hissiyle cezalandırırken, bu söz bireyin geçmişindeki hataların prangalarından kurtulup ilahi merhamete sığınmasının kapısını aralar. İşte modern insanın zihnini bulandıran ve onu karanlığa sürükleyen en yaygın üç vesvese ve bunlara karşı umut dolu hakikatler:

Günümüz insanının en büyük yaralarından biri, "Ben artık bittim, bu kadar hatadan sonra dönüşüm imkansız" düşüncesidir. Şeytan burada bizlere "sahte bir dürüstlük" maskesi takarak kişiyi kendi günahının büyüklüğüne hapsetmeye çalışır. Oysa ilahi merhamet, insan algısının ve matematiğinin çok ötesindedir. Hiçbir hata, Allah’ın 'Rahman' isminden daha büyük olamaz. Geçmişin yükü ne kadar ağır olursa olsun, her yeni nefes tertemiz bir sayfa açma potansiyelini içinde barındırır. İnsanı yıkan günahın büyüklüğü değil, tövbenin imkansız olduğuna dair beslediği o karanlık inançtır.

İkinci büyük vesvese ise "Herkes çok iyi, bir tek ben eksiğim ve kötüyüm" yanılgısıdır. Sosyal medyanın vitrin hayatları, modern bireyde sahte bir mükemmeliyet algısı oluşturur. Şeytan bu kıyas mekanizmasını kullanarak kişiye kendi iç dünyasındaki zayıflıkları birer canavar gibi gösterir. Oysa insan, doğası gereği hem ışığı hem gölgeyi barındıran bir varlıktır. Kusursuzluk iddiası bir kibir tuzağıdır; kul olmanın özü ise acziyetini itiraf edip o sonsuz şefkate tutunmaktır. Sizin "büyük" dediğiniz günahlar, O’nun bir damla merhamet denizi karşısında ancak bir zerre hükmündedir.

Son darbesi ise "Denedim ama yine başaramadım, artık yüzüm yok" vesvesesi gelir. Bu, insanı süreklilikten ve umuttan koparan en sinsi fısıltıdır. Modern başarı odaklı kültür, tek seferde sonuç almayı kutsar. Ancak manevi yolculuk bir maratondur, düz bir çizgi değildir. Düşmek insani, kalkmak ise rahmani bir eylemdir. Yüzlerce kez düşmüş olmanız, kalkmanız için elinizi uzatmanıza engel değildir. Allah’ın kapısı bir performans merkezi değil, bir şifa yurdudur. O kapıda kontenjan sınırı yoktur.

Umut, sadece bir duygu değil, bir direnç biçimidir. Karanlığın en yoğun olduğu an, şafağın en yakın olduğu andır. İçinizdeki o sönmeyen ışığı, geçmişin gölgeleriyle örtmeyin. Siz değerlisiniz; çünkü sizi var eden, size her an geri dönüş yolu açık olan mutlak bir sevgiyle bakmaktadır. Umutsuzluk, kulu yaradanından uzaklaştıran bir hapishanedir; bu hapishanenin anahtarı ise "Affedilmeyecek hiçbir şey yok" bilinciyle atılan o cesur ilk adımdır. Yarın değil, hemen şimdi, o sonsuz merhametin kollarına kendinizi bırakın. Göreceksiniz ki, en büyük karanlıklar bile O'nun bir tek nuruyla dağılıp gidecektir.

Rabbinizin bağışlamasına ve genişliği göklerle yer arası kadar olan, Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için hazırlanmış bulunan cennete koşun." (Âl-i İmrân Suresi, 133)
​