Karar vermemiştim. Puanı düşük olduğundanmı bilmiyorum birden ilahiyata kanım ısındı.
Kanın ısınmışsa ve başarılı olacağına inanıyorsan çok fazla detaylara girip stres yapma bence.
Kalite meselesine gelince, maalesef Türkiye'de üniversiteler kaliteli eğitim vermekten uzak. Ama bireysel çabalarınla bu boşluğu kendin doldurmak zorundasın. Zaten üniversitede bireysel çabalarla kendini yetiştirmeyenler hedefi olmayan, bir yere kapak atayım derdinde kişilerdir.
İslami bilimlerde okul sana sadece sistematik sunan bir rehber olabilir, ama bu sistematiğin içini nitelikli okumalarla, araştırmalarla sen çok iyi doldurabilirsin.
İlahiyat bölümü içerik olarak her ne kadar boşaltılmış olsa bile, ilgi alanı din olduğu için sana konuşmakta ve alternatif okumalarda kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca arkadaşlarınla İslami konuları rahatça gündem edinip tebliğ çalışması yapman için de çok daha elverişli bir pozisyonun olacak inşaallah.
Yine mezun olduktan sonra da bir çok avantajın olabilir. Mesela sıradan bir mühendis ne kadar İslami bilgi ve kişiliğe sahip olsa bile, dinle alakalı bir unvanı, etiketi olmadığı için toplumda yeterince ciddiye alınmayabilir ve hatta kuşkuyla dinlenebilir. Maalesef toplumumuz etiketçidir. Eğer bir alanda unvanın, resmi belgen varsa isterse senden kat kat daha nitelikli bir başkası olsun dönüp sana bakarlar. Çok istisna insanlar vardır mesleği başka olduğu halde İslami alanda saygınlık elde eden, sözü dinlenen. İşte bu yüzden ilahiyat mezunu biri olarak okullarda, camilerde, esnafla beraberken dini konularda fikir belirtmen çok fazla kuşku çekmez.
Bir diğer nokta da şu, İlahiyatlardaki yanlış din algısına karşı orada eğitim gören arkadaşlarını ikaz edebilir ve onları sağlıklı kaynaklara yönlendirebilirsin. Belli bir yeterliğe ulaştıktan sonra bazı hocaların anlattıkları bidat, hurafe tarzı veya daha çarpık bilgileri yanlışlayıp sorularınla hem öğrencilerin aldanmasını engeller hem de hocalar üzerinde baskı uygulayabilirsin.
Bence niyeti tebliğ olan bir müslüman için bir çok avantaj elde edebileceği bir bölümdür ilahiyat. Bunu derken bu özelliklere ilahiyat olmadan kavuşulmaz gibi bir iddiada bulunmuyorum. Ama ilahiyatta okuyan bir müslüman diğerlerine göre daha kolay bu fırsatları elde etme imkanına sahiptir bence.
Bunları bir ilahiyat mezunu veya öğrencisi olarak söyleyemiyorum maalesef. Ama İlahiyat okumamış olmanın ve İslami konularda birileriyle konuşurken İlahiyatlı olmamnın dezavantajını görmüş biri olarak söylüyorum. Karar senindir ve Rabbim kararını hem dünyan hem ahiretin hem de İslam ümmeti için hayırlı bereketli kılsın.