Haber İmam Maturidi'ye ait, Bulduğum İlginç Bir İbare

Ahıskalı Çevrimdışı

Ahıskalı

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
Öncelikle, arapça bilen ilim ehli kardeşler için bir tavsiyem var; alTafsir adında bir site;

29111

Yukarıda gördüğünüz gibi, sureyi ayetiyle beraber seçiyoruz, sonra عير محدد kısmından hangi tefsir ekolünden okuyacaksan onu seçebilir veya tamamını liste haline sokabilirsin. sonra hemen altından seksen küsür tefsir seçeneği var dilediğini seçip okuyabilirsin.

Şimdi gelelim konumuza, İmam Maturidi özellikle Türk yörelerince benimsenmiş bir itikad ekolüdür. Anadoluda İlahiyat çevrelerinde ve tarikatçılara ait batı medreselerinde Maturidi çizgi takip edilir. Bu itikada benimseyenlerin bir çoğu özellikle isim sıfat hususunda selefe muhalefet ederler. Allah semada değildir, arşın üzerinde de hiç değildir, dünya semasına inmez ve el, yüz, göz gibi sıfatlar Allah'ın zati sıfatları değildir gibi görüşleri vardır. Bakalım maturidiyim diyenler buna ne diyecekler!

29112

Burada İmam Maturidi, Mülk Suresinin, 16. ayetinde geçen (Semada olanın sizi...) ibaresi hakkında şunu söylemiştir;

''(من ismu mevsulu; o kimse ki manasını taşır) ve (Allah bu ismu mevsulle) kendini irade buyurdu/kastetti.''
Anlaşıldığı üzere İmam Maturidi رحمه الله Allah'ın semada olduğunu ikrar etmiştir.

عبد الرحمن Çevrimdışı

عبد الرحمن

قُل آمَنتُ بِاللهِ ثُمَّ استَقِم
İslam-TR Üyesi
Burada Yüce Allah'ın semada olduğunu söylemiyor. Allah dünyanın olduğu gibi göğün de ilahıdır şeklinde bir tevil getiriyor. Tefsirinde Maturidi ilahi sıfatları tevil etmiştir. Kitabüt Tevhidde ise tefviz yolunu benimser. İmam Maturidi Allah göktedir denilmesine karşı gelmez, ama bunu zahiri üzere de anlamaz. Bu Hanefilerde var olan bir görüştür. Ali el-Uşi kasidesinde (Bedül Emali) de görülür: Ve rabbul arşi fevkal arşi bila vasfit temekküni ve'ttisali

Son düzenleme:
Ahıskalı Çevrimdışı

Ahıskalı

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
evet, sizin söylediğiniz de doğru, zaten tevile de cevaz veriyor bir alt paragrafta. Yanlız اراد نفسه ibaresinden yola çıkarak paylaşımımı yaptım, bunu arap asıllı bir ilim ehli kardeşe de sordum, doğru anlamışsın dedi. Bu teyitle mutmain bir kalpe sizlerle paylaşayım dedim :)

ez-Zehebî Çevrimdışı

ez-Zehebî

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
2022 yılında bir selefi sonunda İmam Maturidi'nin gerçek akidesini ifşa etti. Maşallah barekallah kardeşim. Semerkand, Buhara, Irak Hanefileri! Kahtalı Kara Molla önünde diz çöküp bağışlanma dileyin.

عبد الرحمن Çevrimdışı

عبد الرحمن

قُل آمَنتُ بِاللهِ ثُمَّ استَقِم
İslam-TR Üyesi
evet, sizin söylediğiniz de doğru, zaten tevile de cevaz veriyor bir alt paragrafta. Yanlız اراد نفسه ibaresinden yola çıkarak paylaşımımı yaptım, bunu arap asıllı bir ilim ehli kardeşe de sordum, doğru anlamışsın dedi. Bu teyitle mutmain bir kalpe sizlerle paylaşayım dedim :)

Kendini kastetti demesi Allah göktedir anlamına geliyor (huve fis sema) ancak bunun manası nedir? Manası Allah'ın gökte ilah olmasıdır diyor hemen ardından. Bu ikisi birbirinden ayrılmaz.
Ayrıca ikinci bir misal getirerek Allah'ın her yerde olduğunu da söylüyor, her konuşmada hâzır, ki bunu da aynı şekilde duyması şeklinde tevil etmese birbirine zıt iki itikadı söylem getirmiş olurdu. Dolayısıyla buradaki söylem tektir, o da tevil.

İmam Ebu Hanif Çevrimdışı

İmam Ebu Hanif

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Kendimden gurur duyuyorum
Maturudi zamanın da mücessime vs cokdu ondan tevil etmiş olabilir Ebu Hanifi zamanın da haricîler cokdu ondan dolayı amel imandan demedi iman artmaz eksilmez deddi ama iman nuru artar eksilir dedi Ben maturudiyim ve elimde müteşabih ile ilgili bir eserde var kafamı fazla yormuyorm bunlara