Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü İmsak Vakti Namaz ve Oruca Niyetin Vakti?

S Çevrimdışı

sadobaba

Üye
İslam-TR Üyesi
1- ramazanda imsak vakti 5 ise saat 5 de ezan okunuyor.bizim o zaman namaz kılmamız gerekirmi yoksa belli bir süre beklemelimiyiz.
2- ramazan ayının dışında biz nafile oruç tutarken imsak vaktine göremi niyet etmeliyiz yoksa ezan vaktine göre mi? ben bu zamana kadar nafile oruçumda ezan vaktine göre niyet ettim yanlışsa bidaha tutmam gerekirmi?
3- ramazanda imsak vaktinde okunan ezanda namazımızı kılabilirsek ramazan dışında niçin imsak vakti değil ezanı duyunca namaz kılıyoruz?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
sadobaba;287056' Alıntı:
1- ramazanda imsak vakti 5 ise saat 5 de ezan okunuyor.bizim o zaman namaz kılmamız gerekirmi yoksa belli bir süre beklemelimiyiz.
2- ramazan ayının dışında biz nafile oruç tutarken imsak vaktine göremi niyet etmeliyiz yoksa ezan vaktine göre mi? ben bu zamana kadar nafile oruçumda ezan vaktine göre niyet ettim yanlışsa bidaha tutmam gerekirmi?
3- ramazanda imsak vaktinde okunan ezanda namazımızı kılabilirsek ramazan dışında niçin imsak vakti değil ezanı duyunca namaz kılıyoruz?


C 1 - Ramadan ayında ezanın imsak vaktinde okunması, imsak vaktinden sonra ezanı duyarak insanların yeme ve içmeyi bırakması içindir. Ramadan ayında okunan ezan, ihtiyaten erken okunması söz konusudur. Bu sebeble normal imsak vaktinden en az 20 ' dakika kadar daha sonra sabah namazı kılınmalıdır.

Sahur Vakti Tam Olarak Saat Kaça Kadardır?
https://www.islam-tr.org/konu/sahur-vakti-tam-olarak-saat-kaca-kadardir.25983/

RamaDan Boyunca , Oruç Hakkındaki Sorularınız Günlük Yanıtlanacaktır. (inşeAllah)
https://www.islam-tr.org/konu/ramazan-boyunca-oruc-hakkindaki-sorulariniz-gunluk-yanitlanacaktir-insallah.27387/
(Linkteki 9. Mesaj)



C 2 - Niyet Zamanına Göre İki Türlü Oruc :

1- Akşamdan itibaren gündüz kuşluk vaktine kadar niyet edilebilen oruclar:

Bunlar, Ramadan ayında (farz olan) tutulan, belirli günlerde tutulması adanan oruclar ile, nafile olarak tutulan oruclardır.
Bu oruclara, geceleyin imsak vaktinden önce niyet edilebileceği gibi gündüz kuşluk vaktine kadar da niyet edilebilir, gece niyet etmek daha faziletlidir.

Gündüz oruca niyetin caiz olması, imsaktan sonra bir şey yemeyip içmemeye ve orucu bozan bir iş yapmamaya bağlıdır. Eğer oruca aykırı bir şey yapılmış ise gündüz niyet câiz olmaz.


2- İmsak vaktinden önce, geceleyin niyet edilmesi gereken oruclar:

Bunlar da; Ramadanda tutulamayıp başka zamanda kaza edilen Ramadan orucu ile her çeşit keffaret orucları, başlanıp ta bozulan nafile oruçların kazası ve mutlak olarak adanan (zamanı belirlenmeyen) oruçlardır.
Bu oruçlar için belirlenen bir vakit olmadığından bunlar için imsaktan önce geceleyin niyet etmek lâzımdır. Bu oruçlara tan yeri ağardıktan yani imsak vakti geçtikten sonra niyet edilmez.

Ramadan orucuna akşamdan itibaren kuşluk vaktine kadar niyet edilebilir. Normal olarak oruca sahur yemeğini yedikten sonra niyet edilir. Ancak sahurda uyanamayıp yeme içme zamanının bittiği imsak vaktinden sonra kalkan bir kimse, güneş doğmuş olsa bile, kuşluk vaktine kadar o günün orucuna niyet edebilir. Yeter ki, imsak vaktinden sonra orucu bozacak bir şey yapmasın.

Sahura kalkmak istemeyen bir kimse akşamdan sonra yarının orucuna niyet edebilir, geceleyin kalkıp tekrar niyet etmesi gerekmez.

Niyet esasen kalb ile olur. Yani geceleyin, yarın oruc tutacağını kalbinden geçiren kimse niyet etmiş demektir. Oruc tutmak düşüncesi ile sahur yemeğine kalkan kimsenin bu düşüncesi de niyettir. Oruca kalb ile niyet etmek yeterlidir.


Bu konuda Şeyhu'l İslam İbn Teymiyye rahimehullah şunları demektedir:
"Orucun kendisine vâcib olduğuna inanan ve Ramadan ayında oruç tutmak isteyen her müslümanın niyet etmesi de gerekir.
Yarın Ramadan olacağını bildiği zaman oruca da niyet etmelidir. Niyetin yeri kalbdir. Ne yapmak istediğini bilen herkesin ona niyet etmesi de gerekir. Niyeti kelimelerle ifade etmesi müslümanların icmaı ile vâcib değildir. Müslümanların hepsi niyetle oruç tutarlar. Alimler arasında onların oruçlarının sıhhati konusunda hiçbir ihtilaf yoktur. Allah en iyi bilendir" (İbnu Teymiyye, Mecmuu Fetâvâ, 25/214)




C 3- Sabah ezanın imsak vaktinde okunması Şafii mezhebine göredir. Sabah namazını imsak vaktine yakın kılmak efdal olandır. Hanefi mezhebine göre ise sabah namazını imsak vaktini geciktirecek şekilde, güneşin doğmasına yakın okunması daha efdaldir. Bu sebeble Türkiye'nin genelinde, özellikle batısında Hanefi mezhebi ağırlıkta olduğundan, Hıyanet işleri burada sabah ezanını, (Ramadan ayında yemeği bırakmaları için sabah ezanını imsak vaktinde okutturur.) imsaktan daha sonra, güneşe yakın okutturur. Bundan dolayı, Ramadan haricinde imsak vaktinden sonra, ezan okunmamış olsa da, sabah namazı kılınabilir. Çünkü vakit girmiştir.


Evet Diyanet İşleri, Ramadan ayında sabah namazı ezanını erkene alıyorlar fakat İmsak vaktini almıyorlar. Yâni Ramadan ayından 1 hafta önce imsak ile Ramadan ayındaki imsak vakti aynı, sadece insanlar yemeği içmeyi bırakabilme vaktini ayırt edebilsinler diye ezanı imsak vaktinin başlangıcında okuyorlar. Bildiğim kadarıyla güneydoğuda Şafii mezhebinin yoğunlukta olduğu bölgelerde Ramadan dışında da uygulanan durum böyle. Zira Sabah namazını imsakın ilk vakitlerinde kılmak Şafi mezhebinde daha efdal vakit. Hanefi mezhebinde ise sabah namazını kılmanın efdal vakti ise güneşin doğuşuna yakın olan vakittir. Türkiye'de genel olarak Diyanette Hanefi mezhebine ait uygulama tatbik edilirken, Ramadan'da Şafii mezhebinin sabah namazını kıldığı vakite ayarlandığı için algılamada karışıklık oluyor. Yoksa İmsak vakti değiştirilmiyor. Değişen sadece Ezanın okunduğu vakittir.
İmsak vaktinin belirlenmesindeki sorun aslen tüm yıl boyu için süren bir sorun. O da Diyanetin imsak vakti için uyguladığı usuldendir. İmsak vaktini astronomik aletlerle fecre göre -18 dereceye ayarlı olmasındandır. Bu açıdaki fecr-i sadıkı insan gözü algılayamıyor. Bizim çıplak gözle fecrin doğuşunu görebileceğimiz ilk vakit -9 derecedir. Bu da 20 -30 dakika gibi fecri sadıkın (imsak) vaktinin erken belirlenmesine sebeb olmaktadır. Bu durum Ramadan dahil tüm aylar için aynıdır, değişkenlik arzetmez. Değişen sadece Ramadan ayında ezan imsaktan 30-40 dakika gibi sonra okunuyordu, Ramadan ayında ise ezanı hemen imsak vaktinin girişine alınmıştır.
Bundan dolayı yapılması uygun olan, Ramadana mahsus olmadan tüm yıl boyu namaz için imsak vaktini astronomik fecre göre değil, normal insan gözüyle dışardan gözlemlenebilecek imsak (fecr-i sadık) vaktine göre belirlememizdir. Bu da namazlarımızı en az 20 - 30 dakika gibi Diyanetin takvimindeki imsak vaktinden (Ramadan ayındaki ezan vaktinden) sonra kılınmasıdır. Sahurda yemeği de bu şekilde bırakılabilir ama takvimdeki imsak vaktinde bırakılması ihtiyâten daha uygundur.



Ezan Okunmadan Sabah Namazı Kılınır mı?
https://www.islam-tr.org/konu/ezan-okunmadan-sabah-namazi-kilinir-mi.11384/
 
Umm Hureyre Çevrimdışı

Umm Hureyre

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Yani imsakta yeme içme bırakılacak degilmi uykusuzum kbakmayin ondan direct soruyorum
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt