Çözüldü İnsan Fıtratı Şeriata Göre midir?

Horasan Fedaisi Çevrimdışı

Horasan Fedaisi

Hayye ale'l-cihad
İslam-TR Üyesi
Mumin olsun kafir olsun her insanın fıtratı Şer'i hükümlere göre mi yaratılmıştır? Örneğin, erkeklere cihad emri verilmesi, bu doğrultuda erkeğin cesur yaratılması gibi. Kadınlara örtünme emri verilmesi, bu doğrultuda örtünme isteği ile ve daha yoğun bir utanma duygusu ile yaratılması gibi. Bütün Şer'i hükümler insan fıtratında var mıdır

Kafirler, Şer'i hükümlere uymadıkları için fıtratlarına zıt giderek ayrıca huzursuz mu olurlar
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Fıtrat, Allah Teâlâ'nın insanı yaratırken Ona verdiği yaratılış özellikleridir.
فِطْرَتَ اللَّهِ الَّتِي فَطَرَ النَّاسَ عَلَيْهَا (İslam) Allah’ın insanları üzerinde yarattığı fıtrattır.” (Rum 30)

حدثنا آدم: حدثنا ابن أبي ذئب، عن الوهري، عن أبي سلمة بن عبد الرحمن، عن أبي هريرة رضي الله عنه قال: قال النبي صلى الله عليه وسلم
كل مولود يولد على الفطرة، فأبواه يهودانه، أو ينصراه، أو يمجسانه، كمثل البهيمة تنتج البهيمة، هل ترى فيها جدعاء
Ebu Hurayra (r.anh) şöyle dedi;
Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "Her çocuk fıtrat üzerine (İslam'ı kabul etmeye meyyal) doğar. Sonra ana-babası Onu Yahudi, Hristiyan yahud ateşperest yapar. Nitekim her hayvan'ın yavrusu organları tam olarak doğar. Hiç yavrunun burnunda, kulağında eksik bir şey görüyor musunuz?
(Buhari, Kitab'ul Cenâiz, Bab 92, Hadis no: 1383)


İslam şeriatı, insan fıtratına en uygun olan hükümleri getirir. Çünkü Şer’î hükümler = Allah’ın emridir, Fıtrat = Allah’ın yaratmasıdır
Dolayısıyla, her iki alan da aynı ilahi iradeden kaynaklandığı için aralarında tam bir uyum vardır.

Şeyh'ul İslam İbn Teymiyye (rahimehullah) bu konuda; “Allah’ın şeriatı ile yaratması arasında tam bir uyum vardır. Allah, kullarına şer’î olarak neyi farz kılmışsa, Onları o şeyi yapabilecek fıtratta yaratmıştır.” demiştir. (
İbn Teymiyye, Mecmû’ul-Fetâwâ, C. 4, Sf: 256)

Erkeğin cihada memur olması; Allah erkekleri fiziksel olarak daha güçlü yaratmıştır. Yaratılışında kudret, koruyuculuk, cesaret ve dışa yönelme vardır. Şeriat da bu fıtrata uygun olarak Ona cihad, nafaka, yöneticilik, imamlık gibi görevleri vermiştir.

Kadının örtünmeye memur olması; Onun daha iffetli, içe dönük, utanma duygusu kuvvetli yaratılmıştır. Kadınlar, genellikle süslenmeye, zarafete ve korunma hissine daha meyyaldir. Şeriat da Onun bu fıtratına uygun olarak örtünme, evde kalma, mahremiyet gibi hükümler getirmiştir.
Şer'i hüküm fıtrata uygun olan olsa da her Şer'i hüküm fıtratla bilinmeyebilir.
İbn Teymiyye bu risalesinde;
"Dîn, Allah’ın kullarına indirdiği bir nûrdur. O dinin her hükmü, hikmet ve rahmet üzere konulmuştur."
(İbn Teymiyye, el-Akîdetu’l-Vâsıtıyye, İbn Teymiyye)
"Allah Teâlâ, kullarını fıtratları gereği O’na kulluk etsinler diye yaratmıştır. Onlara emrettiği her şey, onların yaratılışına uygundur. Allah, hiçbir nefse gücünün yetmeyeceği şeyi yüklememiştir." (İbn Teymiyye, el-Akîdetu’l-Vâsıtıyye İbn Useymîn şerhi)
"Şer’î hükümler, insanlara fıtratları üzerine verilmiştir. Allah, kullarına emrettiği şeyi, Onların yapamayacağı şekilde yüklememiştir. Fıtrat neye meyyalse, şeriat da onu emreder." (İbn Teymiyye, Mecmû’u’l-Fetâwâ, C. 4, Sf: 256)
İbn Kudâme (rahimehullah), Allah’ın fiillerinin hikmetsiz olmadığını, kullarına yüklediği her mükellefiyetin adalet ve hikmet üzere olduğunu belirtir.

"Allah Teâlâ, kullarını hikmetsiz yaratmamış, Onları başıboş bırakmamıştır. Onlara peygamberler göndererek, neyi yapmaları gerektiğini bildirmiştir. Onlara yüklediği sorumluluklar, onların kabiliyetine göredir. Allah, insanı neye emretmişse, onu yapabilecek bir yaratılışta yaratmıştır." (Lummatu’l-İtikâd, Sf: 15-16, Dâru’l-Minhâc baskısı)
Tevhid - Fıtratla bilinir - "Her çocuk fıtrat üzerine (İslam'ı kabul etmeye meyyal) doğar. ..." (Buhari, Kitab'ul Cenâiz, Bab 92, Hadis no: 1383)
Namaz, Oruç vb. ibadetler - Fıtraten eğilim olabilse de direkt bilgi olmaz - Allah vahyle öğretir
Cihad, Tesettur (cesaret, utanma) gibi hükümlerin temel duyguları - Fıtratla bilinir - Yaratılışla olan duygular
Miras taksimi, Hadler - Fıtraten bilinmez - Allah vahyle öğretir
O Zaman İnsan Nasıl Kâfir Olur?

Ebu Hurayra (r.anh) şöyle dedi;
Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "Her çocuk fıtrat üzerine (İslam'ı kabul etmeye meyyal) doğar. Sonra ana-babası Onu Yahudi, Hristiyan yahud ateşperest yapar. Nitekim her hayvan'ın yavrusu organları tam olarak doğar. Hiç yavrunun burnunda, kulağında eksik bir şey görüyor musunuz?
(Buhari, Kitab'ul Cenâiz, Bab 92, Hadis no: 1383)


"Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten (Adem’den) yaratan ve Ondan da eşini (Havvâ’yı) yaratan Rabb'inizden sakının!" (Nisâ 1)

"Siz, kadınları bırakıp şehvetle erkeklere mi yaklaşıyorsunuz? Bilakis Siz, haddini aşan bir topluluksunuz!" (A’râf 81)
"Lût kavmini helâk ettik çünkü Onlar, âlemlerden hiç kimsenin yapmadığı hayasızlığı yapıyorlardı!" (Ankebût 28-29)
Allah insanı karşı cinse meyilli fıtratla yaratmıştır. Şeriat da bu fıtratı korumak için nikâh, iffet, tesettür ve livâta yasağı gibi hükümler getirmiştir. Dolayısıyla eşcinsellik, hem fıtrata bir isyan, hem de şeriata bir başkaldırıdır.

İbn Kayyim (rahimehullah) der ki: "Levvât (erkek erkeğe ilişkiler), yaratılışın özüne, Allah’ın koyduğu düzene ve akla en büyük ihanettir." (İbn Kayyim, el-Cevâbu’l-Kâfî li-Men Seele ani'd-Devai'ş-Şafi, Sf: 143)
İbn Teymiyye (rahimehullah): "Livâta (erkek erkeğe ilişki), zinadan daha kötüdür. Çünkü bu, fıtratı bozar ve insanın ruhunu en aşağı seviyeye indirir. Bu fiil, fıtratın karşı cinse olan meylini söndürür, yerine şeytanî bir arzu koyar."
(İbn Teymiyye , Mecmû’u’l-Fetâwâ, C. 20, Sf: 388)
***

Kâfir bile olsa, aslında fıtratında tevhid vardır. Sonradan bozulmuştur. Ama fıtratı kökten değişmemiştir. Eğer fıtratı bastıran, bozan etkiler kalkarsa, İslam'a meyleder.
 
Geri
Üst Ana Sayfa Alt