Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Yönetim Duyuru Internet Sitelerini Basın Kanunu Kapsamına Alan Yasa

samanpan Çevrimdışı

samanpan

.
Site Emektarı
Mart ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulan ve Türkiye’de internet sitelerinin Basın Kanunu kapsamına alınmasını ön gören Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Adalet Komisyonu tarafından kabul edildi.

Kısaca: Tasarı ile internet haber sitelerinde çalışanların (İş Kanunu’ndaki “işçi” tarifi kapsamında çalışanlar hariç) 5953 sayılı Kanunun “gazeteci” tanımını düzenleyen 1′inci maddesi kapsamına alınması, internet haber sitelerinin Basın Kanunu kapsamına alınması, haber sitesi sahiplerinin ve sorumlularının iletişim bilgilerini içeren ‘iletişim’ bölümünün haber sitelerinde bulundurulması zorunluluğunun getirilmesi, haber sitelerine beyanname verme yükümlülüğü getirilmesi, haber sitelerinin 5651 sayılı Kanunun içerik sağlayıcılara ve yer sağlayıcılara yüklemiş olduğu yükümlülükler kapsamına alınması, haber sitelerinde yer alan bilgilerin altı ay süre ile muhafazasının zorunlu hale getirilmesi, haber sitelerinde gerçeğe aykırı yayın yapılması durumunda cevap ve düzeltme hakkının kullandırılması, haber sitelerine ait yükümlülüklere ilişkin cezai ve hukuki müeyyidelerin belirlenmesi ve ilgililer tarafından dava açılması durumunda dava süreleri ile başvurulacak mahkemelere ilişkin usulün belirlenmesi öngörülmektedir.

Türkiye’de internet yayıncılığı gittikçe yaygınlaşıyor. İnternet haber sitelerinin sayılarının her geçen gün artmasıyla birlikte konu yasa koyucuların da dikkatini daha fazla çeker oldu.
Bu yayınların çalışmalarını yasal çerçevelerini belirlemek amacıyla Basın Kanunu’nun kapsamının genişletilmesini öngören kanun tasarısı dün TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Türkiye’de basının çalışma koşulları ve bu alanda çalışan kişiler ve işverenler arasındaki ilişkiler 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkındaki Kanun, veya daha yaygın ismiyle Basın İş Kanunu ile düzenleniyor. TBMM’ye sunulan yeni tasarıyla, Kanun’daki haber ve fotoğraf ajansları ibaresine internet haber siteleri de ekleniyor. Böylelikle internet üzerinden yayın yapan haber sitelerinin çalışanları da bu kapsama alınıyor. Bununla birlikte internet haber siteleri 5187 sayılı Basın Kanunu‘nun kapsamına alınıyor ve süreli yayın olarak tanımlanıyorlar.

Tasarıda, internet haber sitesinin tanımı şu şekilde: “İnternet ortamında haber ya da yorum niteliğinde yazılı, görsel veya işitsel içeriklerin sunumunu yapan süreli yayın.” Bu şekilde bir tanımlamayla kanunda, internet haber sitelerine diğer yayın organlarındaki gibi ana sayfadan erişilebilir bir künye hazırlama zorunluluğu da getiriliyor. Buna ek olarak internet yayıncıları sundukları içeriğin ilk yayınlandığı tarihi, her erişildiğinde değişmeyecek şekilde belirtmesi de zorunlu hale geliyor.

İnternet haber sitelerinin içerikleriyle ilgili düzenlemeleri barındıran tasarıda, söz konusu sitelerin içerik sağlayıcı ve yer sağlayıcı olarak yükümlülükleri 5651 nolu İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’a göre belirleneceği bilgisi yer alıyor.

Tasarıda bir diğer dikkat çekici nokta ise haber sitelerinin içeriklerini altı ay boyunca muhafaza etme zorunluluğunun getirilmesi.İnternet siteleri yayınladıkları haber içeriklerini eksiksiz birçimde 6 ay boyunca saklamak ve talep edilmesi halinde yetkili kurumlara vermek zorundalar.

Herhangi bir soruşturma, kovuşturma gibi durumlarda, işlemler sonuçlanıncaya kadar haber sitelerinin işleme konu olan içeriklerini de saklaması zorunlu hale geliyor.

Söz konusu yayınlarda, tekzip metinlerinin ana sayfadan doğrudan erişilebilir şekilde bir hafta süresince yayınlanması gerekiyor. Buna uymayan sitelerle ilgili, hakim, düzeltme ve tekzip metinlerinin farklı iki internet sitesinde yayınlanması kararını verebilecek ve masraflar yayın sahibine ait olacak.

İnternet haber siteleri, günlük süreli yayınlar ve diğer basılmış eserlerle ilgili davaları düzenleyen kanunun kapsamına alınacak.

Tasarıda, internet haber sitelerine resmi ilan ve reklam yayınlama yetkisi veriliyor. Bununla ilgili esas ve usülleri düzenleyecek yönetmelik Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun görüşü alınarak Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanacak.

Bloglar Nasıl Etkilenecek?

Kaçırdıysanız hatırlatalım, geçtiğimiz hafta TBMM’ye sunulan ve Basın Kanunu’nda değişiklik ön gören kanun tasarısı internet haber sitelerini kanun kapsamına alıyor. Kanunda internet haber sitesi şöyle tarif ediliyor: “İnternet ortamında haber ya da yorum niteliğinde yazılı, görsel veya işitsel içeriklerin sunumunu yapan süreli yayın”.

Tanımı okuyunca aydınlandığımız pek söylenemez. İnternet haber sitesinin ne olduğu ya da ne olmadığını yasaya sorduğumuzda net bir cevap alamıyoruz. Bilişim Avukatı Şebnem Ahi, kanundaki tanımın hangi yayının haber sitesi olduğunu hangisinin olmadığını anlamak için yeterli olmadığını söylüyor ve ekliyor: “Sorunun net bir cevabı yok“.

Böyle esnek bir tanımdan yola çıkarak, girişte değindiğimiz gibi blogların da internet haber siteleri olarak nitelenmesinin önünde bir engel olmadığını anlıyoruz. İnternet haber sitesi olarak tanımlanan bloglara kanunla getirilen yeni yükümlülükler ise şunlar:

Künye: İnternet haber sitesinin sahibinin, temsilcisinin, sorumlu müdürün adları adresleri, yer sağlayıcının adı, haber sitesinin iş yeri adresi gibi bilgiler yer alacak.

Tekzip: Belki bu tabirle hiç tanışmamış olan blog yazarları için yeni bir dönem başlıyor. Sitelerin düzeltme ve cevap yazılarını tekzip başlığı altında bir hafta süresince ana sayfadan ulaşıılabilecek şekilde yayınlaması zorunlu hale gelecek.

İçeriklerin temin ve muhafaza edilmesi: Yasa kapsamındaki bloglar, içeriklerini eksiksiz bir biçimde altı ay boyunca muhafaza etmek zorunda olacaklar. Talep edilmesi durumunda, ilgili mercilere teslim etmek zorundalar.

İnternet Yasası‘nın hemen ardından gelen düzenlemeyle ilgili Avukat Şebnem Ahi’nin yorumlarıysa şöyle:

Bloglar süreli olarak yayın yapıyosa, yasa kapsamında olacak. Peki ne yasa kapsamında değil? Blog, bir kerelik içerik yayımlıyorsa, periyodik bir içerik yayınlamıyorsa internet haber sitesi tanımına dahil edilmez.

Kanun, yeni İnternet Yasası olarak bilinen 5651 no.lu yasa ile bazı noktalarda çatışıyor. 5651′de trafik kaydı zorunluluğu, en az bir en fazla iki yıl olarak belirtildi. Basın Kanunu’nda bu süre 6 ay olarak belirlenmiş. Bu durum internet haber sitelerinin sürekli veri ve içerik kaydı tutmak için para ve işgücü harcaması demek.

Bir diğer sorun, tekzip hakkı ile ilgili; bu hak 5651 no.lu yasadaki son değişiklikle kaldırıldı. Basın Kanunu ile uygulamaya gitmek kanunda boşluk yaratacaktır. Bu demek oluyor ki Basin Kanunu kapsamnda olmayan ve haber sitesi olarak tanımlanmayan siteler için cevap ve düzeltme hakkı olmayacak.

Kaynak: webrazzi
 
Birtat Çevrimdışı

Birtat

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
haber sadece "haber siteleri" ile ilgili gibi.
 
Üst Ana Sayfa Alt