Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Intihar

laylay Çevrimdışı

laylay

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
İntihar, insanın kendisini öldürmesi. Ne şekilde olursa olsun bir kimsenin kendisini öldürmesine "intihar" denir. İntihar Allah'ın yaratmış olduğu cana kıymaktır. Bu yüzden de büyük günahlardandır. İnsana canı veren Allah olduğu gibi, onu almaya yetkili olan da odur.

İntihar etmenin haramlığı ve ahretteki tehlikesi ayet ve hadislerle sabittir.

Kuran-ı Kerîm'de şöyle buyrulur: "Ey iman edenler, mallarınızı aranızda karşılıklı rıza ile gerçekleştirdiğiniz ticaret yolu hariç, batıl yollarla yemeyin. Ve kendinizi öldürmeyin. Şüphesiz Allah size karşı çok merhametlidir" (en-Nisa', 4/29). Ayette, fiilen cana kıyma anlamı yanında, Allah'ın haram kıldığı şeyleri işlemek, masiyete dalmak ve başkalarının mallarını batıl yollarla yemek sûretiyle kendisine yazık etmek, ahret hayatını mahvetmek anlamı da vardır.[1]

Amr b. el-As (r.a), Zâtu's-Selâsil seferinde ihtilâm olmuş, hava çok soğuk olduğu için, su bulunduğu halde, ölüm korkusundan dolayı teyemmümle namaz kıldırmıştır. Durumunu Hz. Peygamber'e iletirken, yukarıdaki ayete göre amel ettiğini söylemiş ve Resûlullah (s.a.s) Amr'ın bu yaptığını tasvip etmiştir.[2]

Hadis-i şerifte şöyle buyrulmuştur: "Yedi helak edici günahtan uzak durunuz Denildi ki, ya Resûlullah, onlar nelerdir?; şöyle buyurdu: Allah'a ortak koşmak, bir cana kıymak, yetim malı yemek, savaştan kaçmak, iffetli, hiçbir şeyden habersiz mümin kadına zina iftirası yapmak." [3]

İntihar geçmiş ümmetlerde de yasaklanmıştır. Cündüb b. Abdullah'tan Hz. Peygamber (s.a.s)'in şöyle dediği nakledilmiştir: "Sizden önceki ümmetlerden yaralı bir adam vardı. Yarasının acısına dayanamayarak, bir bıçak aldı ve elini kesti. Ancak kan bir türlü kesilmediği için adam öldü. Bunun üzerine Cenâb-ı Hak; kulum can hakkında benim önüme geçti, ben de ona cenneti haram kıldım, buyurdu." [4]

Hayber Gazvesi sırasında büyük fedakârlıklar gösteren Kuzman adındaki birisinin, sonunda cehenneme gideceği Hz. Peygamber tarafından haber verilmişti. Bunun üzerine Ashab-ı kiramdan Huzâî Eksüm, Kuzman'ı izlemiş ve O'nun, aldığı yaralara sabredemeyip, kılıcı üzerine yaslanarak intihar ettiğini görmüştür.[5] Kuzman'ın ölüm şekli Allah Resulü'ne iletilince şöyle buyurmuştur: "İnsanlar arasında öyle kimseler vardır ki, dış görünüşe göre, cennet ehline yaraşır hayırlı işler yaparlar; halbuki kendileri cehennemliktir. Öyle kimseler de vardır ki, cehennemliklere ait kötü işler yaparlar, halbuki kendileri cennetliktir." [6]

İntihar edenin uhrevî cezası, intihar şekline uygun olarak verilir. Hadis-i şeriflerde "Kim kendisini bıçak gibi keskin bir şeyle öldürürse, cehennem ateşinde kendisine onunla azap edilir." [7] "(Dünyada ip ve benzeri) şeyle kendisini boğan kimse cehennemde kendisini boğar, dünyada kendisini vuran cehennemde kendisini vurur (azabı böyle olur)" [8]

"Kim kendini bir dağın tepesinden atar da öldürürse cehennem ateşinde de ebedi olarak böyle görür. Kim zehir içerek kendisini öldürürse cehennemde zehir kadehi elinde olduğu halde devamlı ceza çeker." [9]

İslâm bilginlerinin çoğunluğuna göre, intihar eden dinden çıkmış olmaz, üzerine cenaze namazı da kılınır. Hayber Gazvesinde intihar eden Kuzman'ın cehennemlik olduğu bildirilmişse de, cehennemde ebedî olarak kalacağını belirten açık bir ifade yoktur. Bu yüzden intihar suçunu işleyenin cezasını çektikten sonra cehennemden kurtulacağı umulur. Ancak bunun için, intihar edenin son anda mümin sıfatını taşıması ve intiharın helâl olduğuna itikat etmemiş olması da şarttır.[10]

Hz. Peygamber'in, bıçakla kendisini öldüren kimsenin cenaze namazını kıldırmadığı nakledilir. Ancak bu olay, intihar edeni cezalandırmak ve başkalarını böyle bir fiilden menetmek amacına yöneliktir. Nitekim Ashab-ı Kiram bu kimsenin cenaze namazını kılmıştır.[11] İmam Ebû Yusuf'a göre, intihar hata ile veya şiddetli bir ağrıdan dolayı olmadıkça müntehir üzerine cenaze namazı kılınmaz.

Sonuç olarak, beden Cenâb-ı Hakkın insanoğluna verdiği en büyük emanettir. Bu emaneti, ruh bedenden kişinin kendi müdahalesi olmaksızın ayrılıncaya kadar korumak gerekir. Bunun için de, kişinin rûhî ve fizikî sıkıntılara sonuna kadar sabır göstermesi İslâm'ın amacıdır. Aksi halde intihar etmekle dünyevî sıkıntı ve problemlerini çözeceğini düşünen kişi, hemen intikal edeceği kabir ve daha sonra ahret hayatında çok daha büyük sıkıntı ve felaketlerle karşılaşır. Hayat, en kötü şartlar altında bile güzeldir. Çünkü, ruh bedende kaldıkça Allah'tan ümit kesilmez. Her geceden sonra gündüz, her zorluktan sonra bir kolaylık vardır. Kulun Allah'a yönelmesi ve O'ndan yardım istemesi, sıkıntı ve problemlerin çözümünün başlangıç noktasını teşkil eder. Yüce yaratıcı umulmayan, beklenmeyen yer ve yönlerden kolaylıklar ihsan eder. Çünkü O'nun her şeye gücü yeter. O'na dayanan da güç kazanır.

Hamdi Döndüren
 
G Çevrimdışı

Genç55

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
İntihar sonucu ölen kişi iki tür pişmanlık hisseder:

1- İntihar ettikten sonra ölüme kadar geçen süreçte hayatta kalma içgüdüsünün verdiği pişmanlık.
2- Azrail görülünce başlayan pişmanlık.

----------

Kevin Hines'in kafasındaki ses, "Şimdi atla," dedi ve o da atladı.
Hines, 2000 yılının Eylül ayında Golden Gate Köprüsü üzerinde bir rayın üzerinden atladı ve çarpma anında saatte 75 mil hıza ulaşacak bir serbest düşüşe başladı. Parmakları korkuluktan ayrıldığı anda anında pişmanlık duydu.

Şimdi 38 yaşında olan Hines, “Çok geç olduğunu düşündüm, kendi kendime 'Ne yaptım, ölmek istemiyorum' dedim. “Hayatımın en büyük hatasını yaptığımı fark ettim” diyor.
Hines sadece dört saniyede yaklaşık 240 fit düştü. Önce aşağıdaki sulara ayaklarını çarptı, omurga omurlarını ezdi ve bir ayak bileğini kırdı. Ama hayatta kaldı.
Şimdi Hines, intiharı önleme ve akıl sağlığı hakkında konuşmak için dünyayı dolaşıyor ve başkalarının hayatta kalmasına yardımcı olmak için hikayesini anlatıyor.

 
مكنون Çevrimdışı

مكنون

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Başkalarını öldürmemek için sadece kendimi öldürerek rahatlayacağımı düşündüğüm bir eylem . Allah-ü Teala engellemezse yakın bir zamanda gerçekleştirme ihtimalimin olduğunu ve cesaretle güç yetirebileceğimi düşünüyorum.
 
Ahıskalı Çevrimdışı

Ahıskalı

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Başkalarını öldürmemek için sadece kendimi öldürerek rahatlayacağımı düşündüğüm bir eylem . Allah-ü Teala engellemezse yakın bir zamanda gerçekleştirme ihtimalimin olduğunu ve cesaretle güç yetirebileceğimi düşünüyorum.

100 kişiyi öldürüpte cennete giden kişinin kıssası hepimize umut verir ama intihar edipte cennetlik olana dair bir rivayete rastlamadım. istisnai olarak sahih bir hadiste acıdan bileklerini kesen bir kimsenin affolundugu mervidir ama daha çok intihar edenin ahirette çekeceği azaba dair hadisler meşhurdur. bence %50 cennete gitme şansına haiz -tabi helal görmeden- bir eylemin bir de çok acı olan diğer ihtimalini hiç unutma ve orada cekeceğin acıyı tadınca emin ol dünyada yaşadıgın acıları bin yıl çekmeyi temenni edersin. akışına bırak. hatta çabalama bile. yazılan olacak kaçışı yok ve senin için sana takdir edilen elbet sana nasip olacak. allaha emanet ol kardeşim
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin

 
أهل الحديث Çevrimdışı

أهل الحديث

لا إله إلا الله
Moderatör
Başkalarını öldürmemek için sadece kendimi öldürerek rahatlayacağımı düşündüğüm bir eylem . Allah-ü Teala engellemezse yakın bir zamanda gerçekleştirme ihtimalimin olduğunu ve cesaretle güç yetirebileceğimi düşünüyorum.
Rahatlama değil ancak dönüşü olmayan pişmanlığın içine atarsın kendini ve Allah'a isyan etmiş olursun. Bir zamanlar ruhunun istediği bir şeyden bahsetmiştin. Bu kadar mı kolay vazgeçiyorsun davadan? Seni sindirmeye çalışmışlar. Ama sen bırakmadan sindiremezler. Sen izin verirsen sindirmişler demektir. Yûsuf suresini oku ve tekrar düşün. Nebi sallallahu aleyhi ve sellem, Hatice annemizi ve Ebu Talib'i kaybettiğinde en zor zamanlarını yaşıyordu. Allah Subhanehu ve Teâlâ ona Yûsuf suresini indirdi. Kardeşleri tarafından ihanete uğrayıp kuyuya atılan, köle olarak satılan, zina iftirasına uğrayan, hapse düşen Yûsuf aleyhisselamın kıssasını... O intiharı düşündü mü? Hangisi daha ağır?
Hapisteyken bile şöyle diyordu;

Ey zindan arkadaşlarım! Çeşitli tanrılar mı daha iyi, yoksa gücüne karşı durulamaz olan bir tek Allah mı?
Allah'ı bırakıp da taptıklarınız, sizin ve atalarınızın taktığı birtakım isimlerden başka bir şey değildir. Allah onlar hakkında herhangi bir delil indirmemiştir. Hüküm sadece Allah'a aittir. O size kendisinden başkasına ibadet etmemenizi emretmiştir. İşte dosdoğru din budur. Fakat insanların çoğu bilmezler. (Yûsuf 39-40)

Tüm imtihanlardan sonra Yûsuf(as), Mısır'a melik oldu. Eyyub(as) iyileşti. Zekeriyya(as) evlat sahibi oldu. Nebi(sav), şarktan garba uzanan İslâm devletinin temelini kurdu. Zorluklar ve imtihanlar çetin olsa da hepsinin akıbeti iyi bitmişti. Mühim olan, sonun güzel olmasıdır. Sabret ve takvâ göster. Allah'ın azabı çetindir.
 
Muqarrab Çevrimdışı

Muqarrab

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Başkalarını öldürmemek için sadece kendimi öldürerek rahatlayacağımı düşündüğüm bir eylem . Allah-ü Teala engellemezse yakın bir zamanda gerçekleştirme ihtimalimin olduğunu ve cesaretle güç yetirebileceğimi düşünüyorum.
Ey iman edenler! Allah’tan korkup sakının! Herkes yarın için ne takdim ettiğine bir baksın. Allah’tan korkup sakının! Şüphesiz ki Allah, yaptıklarınızdan haberdardır. (59/Haşr, 18)
 
مكنون Çevrimdışı

مكنون

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Rahatlama değil ancak dönüşü olmayan pişmanlığın içine atarsın kendini ve Allah'a isyan etmiş olursun. Bir zamanlar ruhunun istediği bir şeyden bahsetmiştin. Bu kadar mı kolay vazgeçiyorsun davadan? Seni sindirmeye çalışmışlar. Ama sen bırakmadan sindiremezler. Sen izin verirsen sindirmişler demektir. Yûsuf suresini oku ve tekrar düşün. Nebi sallallahu aleyhi ve sellem, Hatice annemizi ve Ebu Talib'i kaybettiğinde en zor zamanlarını yaşıyordu. Allah Subhanehu ve Teâlâ ona Yûsuf suresini indirdi. Kardeşleri tarafından ihanete uğrayıp kuyuya atılan, köle olarak satılan, zina iftirasına uğrayan, hapse düşen Yûsuf aleyhisselamın kıssasını... O intiharı düşündü mü? Hangisi daha ağır?
Hapisteyken bile şöyle diyordu;

Ey zindan arkadaşlarım! Çeşitli tanrılar mı daha iyi, yoksa gücüne karşı durulamaz olan bir tek Allah mı?
Allah'ı bırakıp da taptıklarınız, sizin ve atalarınızın taktığı birtakım isimlerden başka bir şey değildir. Allah onlar hakkında herhangi bir delil indirmemiştir. Hüküm sadece Allah'a aittir. O size kendisinden başkasına ibadet etmemenizi emretmiştir. İşte dosdoğru din budur. Fakat insanların çoğu bilmezler. (Yûsuf 39-40)

Tüm imtihanlardan sonra Yûsuf(as), Mısır'a melik oldu. Eyyub(as) iyileşti. Zekeriyya(as) evlat sahibi oldu. Nebi(sav), şarktan garba uzanan İslâm devletinin temelini kurdu. Zorluklar ve imtihanlar çetin olsa da hepsinin akıbeti iyi bitmişti. Mühim olan, sonun güzel olmasıdır. Sabret ve takvâ göster. Allah'ın azabı çetindir.
Hocam özelden yazacağım Allah razi olsun Allah'a emanet olun
 
أهل الحديث Çevrimdışı

أهل الحديث

لا إله إلا الله
Moderatör
Üst Ana Sayfa Alt