İran, Telegram kullanan vatandaşlarının Telegram’a girmek için istediği sms kodlarını kötü amaçlı kullanmış ve bu sms mesajlarını kendisine yönlendirip vatandaşlarının Telegram hesaplarına gizlice giriş sağlayıp bir hukuksuzluğa imza atmıştı.
Aynı olay İran’da olduğu gibi, birçok dünya ülkesinde Telegram kullanan kullanıcıların başına gelebilir. Zira Telegram mesajlarınız Telegram’ın sunucuların da saklanıyor ve bunlara bir sms kodu kadar yakınsınız.
Bu tür sahtekarlıklara karşı yapılması gereken ilk şey Telegram ayarlarından iki adımlı doğrulamayı etkinleştirip güçlü bir şifre koymak.
Eğer güçlü bir şifre arıyorsanız DuckDuckGo arama motoru bu konuda imdadınıza yetişecektir.
DuckDuckGo’ya “Password 25” yazarsanız size 25 karakterden oluşan güçlü bir şifre verecektir. Bunu Telegram için kullanabilirsiniz.
DuckDuckGo’ya git
Sonraki adım ise kurtarma e-postası girmek. Eğer gizliliğe önem veren bir kullanıcı iseniz Gmail ve Yandex Mail gibi E-Posta servislerinden kesinlikle uzak durmanızı tavsiye ederiz. Zira bu servisler size gelen iletileri 3. taraflarla paylaşacaktır.
Tavsiyemiz Tutanota veya Proton Mail kullanın. Bizim tercihimiz iki faktörlü kimlik doğrulaması olması nedeniyle Tutanota.
Tutanota (Gizliliğinizi geri alın: Açık kaynak kodlu uçtan-uca şifrelenmiş eposta uygulama) – https://f-droid.org/app/de.tutao.tutanota
Tutanota’dan ise gene iki faktörlü kimlik doğrulamasını aktif edip Açık Kaynak kodlu bir kimlik doğrulama uygulaması kullanmanız. Bunun için F-Droid mağazasından Aegis uygulamasını kullanabilirsiniz.
Aegis Authenticator (Free, secure and open source 2FA app to manage tokens for your online services) – https://f-droid.org/app/com.beemdevelopment.aegis
Son olarak Telegram’ın gizlilik ayarlarından arada sırada etkin oturumları kontrol etmeniz de fayda var. Yeni bir cihazda oturum açtığınızda Telegram güvenlik amaçlı bir önceki oturumunuzu hemen sonlandırmayacaktır, 24 saat geçtikten sonra eski oturumları sonlandırın.
Kaynak: fossnettr.com