Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü İslam'a Göre Erkeğin Çok Eşlilik Hakkı ?

hümeyra__ Çevrimdışı

hümeyra__

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
selamun aleykum...bu sadece bi izin ruhsat yani anladığım kadarıyla farz falan değil yani vacibde değil...sünnet oluyor ...adaletli olmak gerekiyor sanırım...bide cariye olayını anlayamıyorum...bugün farklı bi forumda okudum...ilgimi çekti onu sormak istiyorum...kadına evde bi oda hakkı varmış kadın evi sahiplenemezmiş :üzgünümevin diğer yerleri müşterek kullanılırmış...ve peygamberimiz sav bütün eşleriyle aynı evde yaşayıp her hanımına bi oda vermiş bu da sünnetmiş böyle olması gerekirmiş....kafam karıştı ya...selametle
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
2. Eşe Alışamamış Toplumda, 4 Eş (kadın) Ruhsatı ve Türkiye Kocaları


Türkiye halkının toplumunda 2. eş kültürü oluşmamış, oturmamıştır. Eski Osmanlı Devletinin ilga edilmesiyle batıdan ihdas edilen medeni (cahiliyye) kanun ile 2 , 3 ve 4 eş (Hatun) alma artık hem devlet tarafından suç kabul edilmiş, musluman erkeklerde bu işin farz olmaması hasebiyle uzak durmak zorunda kalmışlardır.
Medeni (bedevi) kanun gibi cahiliyyenin tüm hayatın dinamiklerinde etkin olan küfür kanunları ve demokraside yetişen musluman(!) erkek ve bayanların; avrupa kültürünün etkisinde kalarak şeriatın emir, tavsiye ve icazetlerini beğenmez hatta küçümser, hatalı bulur hale gelmesine etkin olmuştur. Demokrasi mikrobunun bulaştığı tüm musluman toplumlarda İslama bakış aşağı yukarı böyle olmuş, Erkek kadının efendisi, hakimi değil ; eşit haklara sahib , boşanma durumunda erkeğin malının yarısını alabilen , kocasına hizmetle yükümlü olmayan, hatta ev hapsinde(!) tutulamayan, başka erkeklerin sekreterliğiyle maddi özgürlüğünü ele geçirmiş bir panter gibi mizaç ve ahlaka kavuşmuştur.
Bu vasıflara sahib demokratik laik cumhuriyetin kadınlarının üzerine 2. bir kadını eş olarak alabilmek, evin içine aç bir aslanı sokabilmekten zor hale gelmiştir.
Tüm bu vahşiyane tehdit ve şantajlara rağmen erkek, 2. bir eşi eve getirir ya da ayrı bir ev tutarak getirirse; bunu öğrenen 1. hanım pasaporta vize alsa bırakın evi ülkeyi terkedebilecektir. Başka bir usul de, 1. hanım koca ve kumasına tavır alıp konuşmaz, küser ve her karşılaşmada kavga eder hale gelirler. Bu durumlar gerçek hayatta da gözlemlenmiştir.
Hal böyle olunca erkekler de bu durumdan etkilenmiş, kimi bilinçli olarak 2. eş almaya karşı çıkarken, bir kısım erkeklerde ilk kadına söz geçiremediğinden, başına geleceklere katlanamayıp 1. kadına dinletemeyeceğinden 'ya istiyorum ama kadıının radı olmayışına' ya da 'ben kendim istemiyorum' diyerek diğer erkek arkadaşlarına kazaklığını koruma derdine düşer.

Türkiye gerçeğinden dışarı çıkarsak; Allahu teala çok eşliliğe sıkıntıları olmakla beraber ruhsat vermiş, buna rağmen "sizin için en iyisi tek eşli olmaktır" demiştir. Bir bayan şöyle diyebilir "bak gördün mü Allah (c.c.) de 1 (tek) eşliliğin en iyisi olduğunu söylüyor."
Bu durumda erkek kendini haklı olarak şöyle mudafâ edebilir. "Evet Allah (c.c.) öyle diyor fakat ben "en" iyisini istemiyorum , iyi olana da radıyım" diyerek çok eşliliğin Allah tarafından icâzetli olduğunu vurgulayabilir.

Erkeğin 2. eş alması ise belli bir şart (adaletli davranma erkekten istenen bir durumdur. Bu da evlendikten sonra ortaya çıkar.) ile kayıtlanmamıştır. İster genç , ister bekar, ister dul alabilir, kimse buna mudâhale edemez. Tâbi ki gönül ister ki dul , ihtiyaç sahibi bir bayanı almak daha güzeldir fakat, böyle almayan kınanmamalıdır.

Bu mesele hakkında diyeceğim bundan ibarettir. Allah'ın nass ile sabitlediği bir kaideyi kimse sınırlandırmaya çalışarak harama girmesin.


 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
“Eğer hanımlarınız arasında adaleti yerine getiremeyeceğinizden korkarsanız, sadece bir tane ile yetinin.” Nisa-3

“Ne kadar isteseniz kadınlar arasında adaletli davramaya güç yetiremezsiniz” Nisa-129

adaleti sağlamayı güç yetiremiyeceksek bu ancak zaruret durumunda söz konusudur diyebilir miyiz?
ikinci ayeti de göz önünde bulundurursak burada zaruret söz konusu değil mi? yani burada sınırlandırma yok mu?
Bu ayetlerdeki şartı zaten yukarıda değindim . Bu şartı (adalet) şartı, kişinin kendi seçimine bırakılmıştır. Yani normalde bir kişi erkeğin çok eşli olmak için sınırlandırma sebebi değildir. Bu şart erkeğin kendisinin vereceği bir karardır. Eğer gerçekten adaletli davranabileceğine karar vermiş ve eşler arasında adil olabileceğine aklı yatıyorsa evlenebilir, kimsede bundan dolayı çeşitli sebebler sürerek evlenmesini tenkid edemez, eleştiremez. Buna rağmen erkek adaleti tam istenen şekilde sağlayamayacağı bilinen (Nisa 129) bir gerçektir. Bu ayeteki hakikate rağmen Allah'u teala (c.c.) çok eşliliğe izin vermiş; bunu da aynı ayetin devamında "Bari birisine tamamen kapılıp da diğerini askıya alınmış gibi bırakmayın." (Nisa 129) ile kaideye en alt sınırıyla bağlamıştır.
 
Nevfelah Çevrimdışı

Nevfelah

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
TEVHİD EHLİ OLUP DA AKLINDA SORU İŞARETİ OLANLAR NEFSİ BİR HAREKET OLARAK GÖRDÜKLERİ ÇOK EŞLİLİĞE ASIL NEFSİ YAKLAŞANLARDIR.

Tevhid bilincinde olan bir hanım dindar olarak nitelendirilen ama İslam adına şirk içinde yaşadığının farkında olmayan bekar bir erkekle evlenmektense tevhidi özümsemiş evli bir erkeğin 2. hanımı olmayı göze alarak nefsinin imtihana tabi tutulacağı saliha bir tavır sergilemiş olur. Çok eşlilik Kur'an'da tavsiye edilmemiş sadece bir ruhsat olarak sunulmuş, farz değil, bütün sünnetleri uyguladık mı ki, siz peygamber misiniz, onlar o zamanda ve o coğrafyada yaşayanlara ait düzenlemelerdi diyerek laik ve feminist bacılara hacılara hocalara yaranma gayretine girmektense peygamberlerin ve saliha eşlerinin (acaba o zaman insan fıtratında kıskanma duygusu ve adalet bilinci yok muydu?) çok eşlilik üzerine kurulu aile düzenlerini incelemeleri daha hayırlı olur. Kadına ağır gelen eşini bir başka kadınla paylaşma duygusu Allahualem peygamber eşlerinde olmadı mı? Ki peygamberler hanımlarından evlenmek için izin istemediler. O kadınlar evi terk ederim, sana evlatlarını göstermem, ya o ya ben, hakkımı helal etmem diyerek mi saliha eş oldular, eşlerini kendi eliyle evlendiren hanımlar için ne gurursuzmuş diye düşünen zihniyeti Allah ıslah etsin. İslam şerefli bir dindir, kusuru yoktur, ılımlı müslüman kompleksine bürünüp dinimizin müşriklerce eleştirilen hükümlerine onların hoşgörüsünü kazanma amacıyla makyaj ve montaj yapmak mümine yakışmaz. Allah'ın emirlerini, yasaklarını, izinlerini nefsimize kabul ettiremiyorsak imanımızı gözden geçirelim. Elbette nefis kıskançlığa meyillidir. Ama Allah (C.C.) bir konuda hüküm vermişse, O'nun onayı alınmışsa çıkılan yol O'nun emir ve yasaklarına uyulduğu taktirde emniyetlidir. Başa gelen zor durumlar artık nefsten kaynaklanmıştır. Bir hanım Nisa suresi 128. ayetinden habersizse, haberdar olsa bile iman edememişse eşinin evlenme isteğine razı olamaz ve bu ayetin müjdesinden mahrum olur. Kadınlar kıskançlıklarını yenmenin erkek de adaletle davranmanın ve herkesin asıl sevginin Allah'a olması gerektiğini göstereceği mümin ve mümine olmanın imtihanı zordur ama Allah'ın adaleti sonsuzdur. Bu durumu göze almayı nefislerine yediremeyenler Allah adına hüküm vermekten uzak dursunlar. Allah İslam'ın izzeti adına hanımlarının hakkını koruyan, islam nüfusunu çoğaltmak ve mücahid evlatlar yetiştirmek niyetiyle evlenme bilincinde olan hanımları Allah adına sahiplenip koruma niyetiyle nikahlayan ve bunları yaparken de rızk ve gelecek kaygısı gütmeyen bütün müvahhid kardeşlerimizden razı olsun. Allah'ın selameti, rahmeti ve bereketi onların Allah'ın izniyle kurdukları muvahhid ailelerin üzerine olsun.
İtaatimiz Allah'adır.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
ya kardeşler bu ilk eşten rıza alınması gerek şartına delil verebilirmisiniz
????

allah razı olsun
Şart diyenler, delil gösterseler, bizde bakacağız ama, olmayan bir şarta nasıl reddiye yazalım? Delil iddia sahibinedir. Kadın kocasından izinsiz sokağa dahi çıkamazken, Allah böyle bir şartı kadına verseydi; sahabeler dahi 2. eşe radı edemezdi!
Kadın mizaç olarak kıskançtır, bu sebeble erkeğini başka kadınla paylaşmak istemez. Üstelik çevresindeki kadınlar tek eşli iken, İslami bir şuuru da tam yoksa, kendisi iki eşli olması kendisi için bir ayıp söz konusu eder. Kendi isteklerini sanki dini bir yasak mış gibi cahilce söylerler.
 
Nevfelah Çevrimdışı

Nevfelah

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Selamaleykum Bir erkek ikinci eş olarak nikahlamaya niyet ettiği hanımı eşimden izin almama gerek yok bu Allahın erkeklere tanıdığı iznidir ve seni kimsenin suçlamaya hakkı olmaz öyle olsa Allah buna izin vermezdi deyip ikna etse kadına evlenme sözü verse fakat daha sonra eşine evlenmek istediğini söylediğinde eşi buna karşı çıksa ve evlenmek istediği hanımı eşim razı değil diyerek bıraksa erkeğin imanı tehlikeye girer mi
 
ibnikayyim Çevrimdışı

ibnikayyim

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
sevgide adaleti sağlamak mümkünü ? hayır .... bahsedilen eşitlik nedir o halde? tabiki de muamele .... muamelede eşitlik aranır.... birine alınan diğerinede alınır biri 3 gece diğer 1 gece ziyaret edilmez eşit günlerde eşit bir şekilde ziyaret edilir... birini diğerinden daha çok sevmesi gayet doğal bir durum.... örn ,r baba bir çocuğunu diğerinden daha çok sevemezmi elbette sever.. o daha cana yakındır falan... ama baba adaletsiz davranamaz....onun yanında diğerini daha güzel muamelede bulunamaz...birine ayldığı ayakkabıdan aynen diğerine de almalıdır ki adaleti sağlayabilsin...
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Selamaleykum Bir erkek ikinci eş olarak nikahlamaya niyet ettiği hanımı eşimden izin almama gerek yok bu Allahın erkeklere tanıdığı iznidir ve seni kimsenin suçlamaya hakkı olmaz öyle olsa Allah buna izin vermezdi deyip ikna etse kadına evlenme sözü verse fakat daha sonra eşine evlenmek istediğini söylediğinde eşi buna karşı çıksa ve evlenmek istediği hanımı eşim razı değil diyerek bıraksa erkeğin imanı tehlikeye girer mi

Kardeşim farklı sorularınızı Soru Cevap bölümünde arayıp bulamamanız halinde yeni bir başlıktan sorunuz:

Kadın , Evlenirken Eşinden Tek Eş ve Talak Şartı İsteyebilir mi?


https://www.islam-tr.org/konu/kadin-evlenirken-esinden-tek-es-ve-talak-sarti-isteyebilir-mi.22558/
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Nevfelah Çevrimdışı

Nevfelah

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Kardeşim farklı sorularınızı Soru Cevap bölümünde arayıp bulamamanız halinde yeni bir başlıktan sorunuz:

Kadın , Evlenirken Eşinden Tek Eş ve Talak Şartı İsteyebilir mi?

https://www.islam-tr.org/konu/kadin-evlenirken-esinden-tek-es-ve-talak-sarti-isteyebilir-mi.22558/
Selamaleykum
Allah razı olsun kardeşim yönlendirdiğiniz sayfalara bakmıştım sorumun yanıtını almak şimdilik nasip değilmiş,
ayrıca her şeyimiz tam da bi bu eksikti diyen kardeşim, Allah şahid her şeyimizin tam olmasına Allah rızasına göre tam olmasına uğraşmaz ve her sorunumuzda her şeyimiz tam da....... diyerek gayet örfi bir tutumla kul hakkına girerek başımıza buyruk hareket edersek dinimizin sorunları çözmede yol gösterdiği çıkış yollarına gerek duyulmaz, din hayattan soyutlanırdı.
Yine de zanda bulunmaktan Allah'a sığınırım. Bi bu eksikti dediğimiz şeyler için zanda bulunmamanız daha hayırlı olur inşallah,
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Sorunu az önce tam okuyamadığımdan farklı anlamıştım, şimdi daha iyi anladım .
Erkeğin 2. eş almaya niyetlendikten sonra , 1. kadının radı olmaması üzerine ikinci eşi almaktan vaz geçmesi, alamaması durumunda imanı bir tehlikeye girecek durum söz konusu değildir. İslami topluluklarda bilhassa Türkiye gibi batıya yakın bölgelerde 2. eş kültürü oturmamış, kadınlar bunu içlerine sindirememişlerdir. Bu sebeble 2. eşin gelmesi durumunda çoğu zaman 1. eş evi terk etmektedir. Koca bundan çekinerek ikinci eşi almaktan vazgeçse (vazgeçtim) dese bunda bir sıkıntı yoktur.
 
ibnikayyim Çevrimdışı

ibnikayyim

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
kardeş 2. almak için mevcudu boşasa sıkıntı olurmu diye soruyor...
 
Nevfelah Çevrimdışı

Nevfelah

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Sorunu az önce tam okuyamadığımdan farklı anlamıştım, şimdi daha iyi anladım .
Erkeğin 2. eş almaya niyetlendikten sonra , 1. kadının razı olmaması üzerine ikinci eşi almaktan vaz geçmesi, alamaması durumunda imanı bir tehlikeye girecek durum söz konusu değildir. İslami topluluklarda bilhassa Türkiye gibi batıya yakın bölgelerde 2. eş kültürü oturmamış, kadınlar bunu içlerine sindirememişlerdir. Bu sebeble 2. eşin gelmesi durumunda çoğu zaman 1. eş evi terk etmektedir. Koca bundan çekinerek ikinci eşi almaktan vazgeçse (vazgeçtim) dese bunda bir sıkıntı yoktur.
Allah razı olsun cevabı aldım
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
kardeş 2. almak için mevcudu boşasa sıkıntı olurmu diye soruyor...

2. eşi almak ruhsattır. Hatta Allah c.c. adaletsizlikten dolayı en iyi tek eşilik buyurmaktadır. Buna rağmen kişi 2. eşi alacağım diye Allahın en nefret ettiği bir helali bile bile işlemesi uygun düşmez. Fakat 1. Kadın sonradan evi terk ederse kendisi günahkar olur!
 
ibnikayyim Çevrimdışı

ibnikayyim

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
konu açıklığa kavuşmuştur Allah razı olsun..

Eğer gözetiminiz altındaki yetim kızları ile evlendiğiniz takdirde onların haklarını gerektiği gibi gözetemeyeceğinizden korkarsanız size nikahı düşen kadınlardan ikisi, üçü ya da dördü ile evlenebilirsiniz. Ama eğer onlar arasında adil davranamayacağınızdan korkarsanız tek kadınla evleniniz, ya da eliniz altındaki cariye ile yetininiz. Haksızlığa düşmemeniz için en uygun hareket budur. nisa 3
 
Üst Ana Sayfa Alt