Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü İslam'a Uygun Saç Şekli Nasıldır? Saç Uzatmak, Bağlamak ve Saçı Bağlayarak Namaz Kılmak Câiz mi?

I Çevrimdışı

islam savaşçısı

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Es selamu aleykum arkadaşlar,

Saç uzatmak rafızilere ait bir davranış mıdır yoksa sünnet midir? Bazıları rafıziler saç uzattığı için onlara benzememek amacıyla saçların kısaltılmasını uygun görmüş diye duydum.

ALLAH(s.v.t.) tüm Müslümanlar'dan razı olsun.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
28965

Aleykum selam we rahmetullah ;

Rasulullah (s.a.v.)in hayatı boyunca saç uzunluğu farklılık göstermiştir. Genel olarak Rasulullahın saçı uzun olduğu hakkında rivayetler mevcuttur. Peygamberimiz (s.a.v.) saçını en kısa kulağı hizasında, en fazla ise omuzlarına kadar uzattığı olmuştur. Rafıziler daha sonra çıkmışlardır.
Bu sebeble musluman için uyulması gereken Rasulullah (s.a.v.)'den gelen sabit rivayetler mevcutken, sonradan ortaya çıkan sapıkların yaptıkları bizi bağlamaz. Üstelik saç uzattıkları ve şekilleri hakkında sahih bir bilgi de yoktur.
Musluman, nebi'sini örnek aldıktan sonra, zamanla değişen bâzı fırkaların adetlerinden dolayı terk edecek değildir.

İslamda saç (kesim - tarama) şeklinde aslolan karşı cinse ve kafir ülkelerin, toplumların genel adeti olarak bilinen yaygın saç kesim modellerine benzememesidir. Rasûlullah aleyhi's selâtu we's selam müslümanlardan sabit bir saç şekli istememiş ve bu konuda da başkalarına benzememeyi esas almıştır. Bunun yanında saçın bir kısmını kazıyıp bir kısmını uzatmak, peruk denen eğreti saç (başkasının saçı)'da câiz değildir.

Abdullah İbnu Abbâs radıyallahu anhumâ’dan rivâyet edilmiştir:

عَنْ عُبَيْدُ اللَّهِ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ كَانَ يَسْدُلُ شَعَرَهُ وَكَانَ الْمُشْرِكُونَ يَفْرُقُونَ رُءُوسَهُمْ وَكَانَ أَهْلُ الْكِتَابِ يَسْدِلُونَ رُءُوسَهُمْ وَكَانَ رَسُولُ اللَّهِ يُحِبُّ مُوَافَقَةَ أَهْلِ الْكِتَابِ فِيمَا لَمْ يُؤْمَرْ فِيهِ بِشَيْءٍ ثُمَّ فَرَقَ رَسُولُ اللَّهِ رَأْسَهُ
“Rasûlullah saçlarını uzatırdı. Muşrikler başlarını/saçlarını ayırıyorlar, Ehl-i Kitâb başlarını/saçlarını sarkıtıyorlardı. Rasûlullah bir şeyle emrolunmadığı hususlarda Ehl-i Kitâb’a muvâfakatı severdi. Sonra Rasûlullah saçlarını ayırdı.”
(Ahmed (2/287); Buhârî (3558,3944); Muslim (2336); Nesâî (8/184); Tirmizî, “Şemâil” (29).
Kezâ, Ahmed (246,261), Buhârî (5917), Muslim (2336), Ebû Dâvûd (4188), İbn-i Mâce (3632), Ebû Ya’lâ (2377)


spacer.gif
Bera b. Azib (r.anh) anlatıyor:
"Rasullullah (s.a.v.)'den daha güzel birini görmedim. Omuzlarını döğen saçları vardı. İki omuz arası genişçe idi. Boyu ise ne kısa idi, ne de uzundu."

(Sunen-i Tirmizi Tercumesi, IV.cilt, s. 210)
Enes b. Malik (r.anh) anlatıyor:
"Peygamberin saçları, kulaklarının orta hizasına kadar uzamıştı."

(Et-Tirmizi İmam Ebu İ'sa Muhammed, Şemail-i Şerife, 1. cilt, Hilal Yayınları, Ankara,1976, s. 49)

Aişe (r.anha) anlatıyor:
عَنْ عَائِشَةَ قَالَتْ كَانَ شَعْرُ رَسُولِ اللَّهِ دُونَ الْجَمَّةِ وَفَوْقَ الْوَفْرَةِ هكذا في حديث يحي بن صالح و في حديث يوسف قالت كَانَ للنبي شَعْرٌ دُونَ الشَّحْمَةِ
"Rasulullah'ın mubârak saçları, kulakları ile omuzları arasındaydı. Allah'ın salât ve selâmı üzerine olsun."
(Tahâvî’nin İsnâdı Hasendir. Ahmed (108,118); İbn-i Sa’d (1/429); Ebû Dâvûd (4187); Tirmizî, “Şemâil” (24)
Tirmizî “Hasen Sahîhdir” dedi ; Et-Tirmizi İmam Ebu İ'sa Muhammed, Şemail-i Şerife, 1. cilt, Hilal Yayınları, Ankara,1976, s. 50)


Bera b. Azib (r.anh) anlatıyor:

عَنْ أَبِي إِسْحَاقَ سَمِعَ الْبَرَاءَ يَقُولُ كَانَ أَنَّبِيُّ لَهُ شَعْرٌ إِلَي شَحْمَةِ أُذُنَيْهِ
"Peygamber Efendimiz orta boylu idi. Omuzları da genişceydi. Saçları ise, kulak yumuşaklarını değerdi."
(Buhârî (3551,5848); Muslim (2337); Ebû Dâvûd (4072,4184); Nesâî (8/183); Et-Tirmizi İmam Ebu İ'sa Muhammed, Şemail-i Şerife, 1. cilt, Hilal Yayınları, Ankara,1976, s. 50; İsnâdı Buhârî ve Muslim’in şartına göre Sahîh’dir.)

Ebu Talib'in kızı ummu Hani (r.anha) anlatıyor:
"Rasulullah Efendimiz, Mekke'ye geldiklerinde evimizi teşrif etmişlerdi. Bu sırada mubârak başları dört belikli (örgülü) idi."

(Et-Tirmizi İmam Ebu İsa Muhammed, Şemail-i Şerife, 1. cilt, Hilal Yayınları, Ankara,1976, sf: 51)
Ebu Katade (radiyallahu anh) anlatiyor:
"
Ey Allah'ın Rasulu" dedim, benim omuzlarıma kadar dökülen (gür) saçlarım var, tarayıp tanzim edeyim mi?"
"
Evet dedi, ona ikramda bulun."
Ravi der ki: "Ebu Katade, "Evet, ona ikramda bulun!" sözü sebebiyle, günde iki sefer (bakım yapar ve) saçlarını yağlardı."

(Muvatta, Sa'ar 6, (2, 949); Nesai, Zinet 60, (9183); Kutub-i Sitte, 2097)

Saçı Kısaltmak Mubah; Saçın Kimi Yerini Kısaltıp /Kazıyıp Kimi Yerini Bırakmak Câiz Değildir.
28968
Haccâc İbn-i Hassân şöyle dedi:
الْحَجَّاجُ بْنُ حَسَّانَ قَالَ دَخَلْنَا عَلَى أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ فَحَدَّثَتْنِي أُخْتِي الْمُغِيرَةُ قَالَتْ وَأَنْتَ يَوْمَئِذٍ غُلَامٌ وَلَكَ قَرْنَانِ أَوْ قُصَّتَانِ فَمَسَحَ رَأْسَكَ وَبَرَّكَ عَلَيْكَ وَقَالَ احْلِقُوا هَذَيْنِ أَوْ قُصُّوهُمَا فَإِنَّ هَذَا زِيُّ الْيَهُودِ
“Enes İbn-i Mâlik’in (r.anh) yanına girdik. Kız kardeşim Muğîre bana, sen o gün çocuk idin ve iki örüğün veya başının önünde sarkan iki saç demetin vardı, dedi. Başını okşadı ve sana bârakellah (Allah sana bereket versin) dedi ve bu ikisini tıraş edin veya kısaltın; zîrâ bu Yahûdîlerin kılığıdır, dedi.”
(Ebû Dâvûd, 4197)


İbn-i Ömer’den (r.anhuma) rivâyet edilmiştir:
عَنْ ابْنِ عُمَرَ قَالَ نَهَى رَسُولُ اللَّهِ عَنْ الْقَزَعِ وَالْقَزَعُ أَنْ يُحْلَقَ رَأْسُ الصَّبِيِّ فَيُتْرَكَ بَعْضُ شَعْرِهِ
“Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’in kaza’ı yasaklamıştır.
Kaza’ çocuğun (veya büyüğün-İbn-i Hacer) başının tıraş edilip saçından bir parça bırakılması demektir”

(Buhârî, Libâs , (7/207) Babu’l-Kaza’ı ; Muslim (2120); Ebû Dâvûd (4193); Nesâî (5230); ibn-i Mâce (3637)
"Onun saçları omuzlarına inerdi. (Bazen) kulak yumuşağına kadar inerdi. Omuzlarına yaklaşırdı. Kulakları ile omuzları arasına ulaşırdı. Saçları ne kıvırcıktı ne de düz, ikisi arası dalgalıydı: (Bazen) kulaklarına ulaşmazdı. Toplu (gür) saçı vardı. Saçı gürdü ama omuzlarını örtecek kadar da değildi. Saçını dört belik yaptığı görülmüştü. Ehl-i Kitab saçlarını olduğu gibi sarkıtırlar, müşrikler de ikiye ayırırlardı. Rasulullah Efendimiz (s.a.v.) emredilmediği konularda ehli kitaba uymayı yeğlerdi. Bu yüzden saçını yarmadan sarkıttı, sonra da ikiye ayırdı ve ayırmayı emretti"
(Tabakât-i Ibn Sâd, C. I, Sf: 427 vd)
İbnu'1-Kayyim, sarkıtmayı, arkaya doğru, ikiye ayırmayı da, her iki tarafı örgü olacak şekilde, diye tarif eder.
(İbn Kayyim el Cevziyye, Zâdu'l- Me'âd, C. I, 175)

Saçı başkalarına benzememek için değişik tutmayı emrederdi.
(Ali el-Muttakî, Kenzu'l-Ummâl, VII / 124 (18303) (Taberâni'den)
Kesilen saçın gömülmesini emrederdi.
(Ali el-Muttakî, Kenzu'l-Ummâl, VN/126 (183I9) Taberâniden)
Herşey de. Hatta saçını tarama da sağdan başlamayı severdi.
(Buharî, vudû 31, libas 38; Muslim, taharet 66,68; Ebu Davûd, libas 41; Tirmizî, cumua 75; Nesâi, Taharet 89; Ibn Mâce, taharet 42; Musned, VI/94)
Sık sık saç taramayı yasaklamıştı
(Ebu Dâvud, teraccul 1; Tirmizî, libas 22; Nesâî, zinnet 7; Musned, VI/68)


Erkeğin Saçlarını Topuz Yaparak Bağlaması ve Namaz Kılması

646. ...Saîd b. Ebî Sa'id el-Mekburî, babasının (aşağıdaki hâdiseyi) muşahede ettiğini haber vermiştir:
Peygamber'in azadlı kölesi Ebû Râfi' (bir gün), saçlarını örgü yapıp ensesine toplayarak namaz kılmakta olan Hasen b. Ali'ye uğramış ve onun saçlarını çözmüş, (bunun üzerine) kendisine öfkeli bir halde bakan Hasan (r.anh)’a;

Namazına dönüp devam et ve kızma, çünkü Peygamber (s.a.v.)'in; "bunlar (yani saç topuzu) şeytanın oturak yeridir" buyurduğunu duydum; demiştir.

(Ebu Davud, 646; Tirmizî, salât 165; İbn Mâce, ikâme 67; Ahmed b. Hanbel, I, 146)

İzahat

Bu hadis-i şerifte Rasûl-u Ekram (s.a.v.) saçların baş üzerinde toplanarak sarkmalarına engel olunmasını yasaklamıştır. Çünkü namaz esnasında secdeye varırken bu saçların yere dökülmeleri onların secdeleridir ve ibâdetleridir. Bu bakımdan saçları topuz yaparak secdeden nasiblerini almalarına engel olmak doğru değildir.


Nitekim İbn Ebî Şeybe'nin Musannef'inde sahih bir senetle rivayet ettiğine göre bir gün Abdullah b. Mes'ud mescidde saçlarını topuz yaparak ensesinde toplayıp namaz kılmakta olan bir kimseye namazını bitirdikten sonra, "namaz kılarken saçlarını böyle arkana toplama, çünkü onlar da seninle beraber secde ederler. Bu secdeden dolayı her tel için sana sevab vardır" dedi.
Bunun, üzerine o adam; "
Ben onların tozlanmalarından korkuyorum" deyince,
Abdullah (r.anh) da; "
onların tozlanması senin için daha hayırlıdır" buyurdu. (Sunen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 2/51)

Bazı Hükümler

1. Erkeklerin saçlarını topuz yaparak namaz kılmaları yerilmiştir.
2. Şâfiîler, Hanbelîler ile Hanefîlere göre namaz içinde veya namaz dışında erkeklerin saç örgülerini arkaya topuz yapmaları mekruhtur.
3. Mâlikîlere göre ise, saçları böyle toplamak namaz içinde mekrûhsa da namaz dışında mekruh değildir.

Ancak bu hükümlerin sadece erkekler için olduğunu unutmamak lazımdır.

..İbn Abbâs (r.anhuma)'ın azadlı kölesi Kureyb'in rivayet ettiğine göre, Abdullah b. Abbâs, Abdullah b. El-Hâris'i saçını arkasına toplanmış olduğu halde namaz kılarken görünce arkasına durup başını çözmeye başlamış öbürü de (saçlarının çözülmesine musaade ederek) ona karşı çıkmamıştır. Abdullah b. el-Hâris namazını bitirince îbn Abbâs'a dönerek; "
Benim başımdan sana ne?" demiş;
(O da) şöyle cevab vermiştir:
Ben Rasulullah (s.a.v.)'i; "Bu şekilde (saçlar arkada toplu olarak) namaz kılan, elleri arkada bağlı olarak namaz kılan kimse gibidir" buyururken işittim.

(Muslim, salât, bab 122, 123, 232, Hadis no: 1/355; Ebu Davud, Bab 88, Hadis no: 1/174-175, 647; Tirmizî, mevâkît 54; Nesâî, imame, bab 23, 26, Hadis no: 2/ 170; İbn Mâce, ikâme 45; Dârimî, salât , bab, 51 - 105, hadis no: 1387 - 1388; Ahmed b. Hanbel, Musned I, 457, IV, 122, 1/304, 316)


Açıklama
Bu hadis-i şerifte saçların da eller gibi secdeye vararak secdeden nasibini alması edebî bir uslûbla ifâde edilmiştir. Saçları enseye topuz yaparak namazda onları secdeden alıkoyan kimsenin hâli elleri arkada bağlı olarak ellerinin secdeden nasîb almasına imkân vermeyen kimsenin hâline benzetilmiştir. Bir önceki hadis-i şerifte de açıklandığı gibi, bu kimse saçlarının secde hâlinde yere dökülmesini önlemekle saçların her telinin secdeye varmakla kazanacağı sevâbdan mahrum kalacaktır.

Hadis-i şerifte bu kadar saç telinin sahibine kazandıracağı sevab ellerin secdeye varmakla kazanacağı sevaba denk tutulmuştur.


Nitekim Rasûl-u Ekram (s.a.v.); "ben yedi organ üzerinde secdeye varmakla emrolundum. Eğer böyle emrolunmasaydım saçların secdeye varmasına engel olurdum" (Ebu Davud, 647) buyurmuştur.

Hanefî fıkhına göre Bedâyiu's -sanayi isimli meşhur eserde saçları arkaya toplayarak namaz kılmanın mekruh olduğu ifâde edilirken; Hidâye isimli eserde de aynı şekilde şu ifâde geçmiştir:
"Kişi saçını arkasında toplayamaz. Zira Rasûl-u Ekram (s.a.v.) saçlarını arkaya topuz yaparak namaz kılmakta olan bir kimseyi böyle namaz kılmaktan nehyetmiştir."


Netice olarak bütün âlimler kişinin elbisesinin eteklerini ve yenlerini toplayarak namaz kılmaktan nehyedildiğinde görüş birliğine varmışlardır. Şafiî âlimlerinden İmam Nevevî; "Bu şekilde namaz kılmak kerahet-i tenzihiyye ile mekruhtur" demiştir. (Avnu'l-ma'bûd, II, 351)

Hanefî, Şafiî ve Hanbelilere göre hem namaz için, hem de başka bir maksatla saçları topuz yapmak mekruh,
Malikilere göre ise namaz için bunu yapmak mekruhtur. Bu mekrûhluğun hikmeti, namazda saçların da huzûr-u ilâhiye dönük olmasını, onların da rukû ve secdeye gitmelerini ve böylece namazın ruh ve maddenin bütünüyle kılınmasını sağlamak olmalıdır.

30743
28964


28966
28967

İlgili Konu:

Saçı Kazıtmak Haram mı?

 
Üst Ana Sayfa Alt