Âleykum selam we rahmetullahi we berakâtuh
Emir; bir karar vereceği zaman cemaatin, toplumun hayrını ve genel düşüncesine itibar eder ve konu hakkında düşüncelerini öğrenip değerlendirme yapması hikmetli olup, uygun olandır. Ayrıca halkın veya temsilcilerinin görüşlerini almak, yönetimin meşrûiyetini artırır
"Onlar (mûminler), Rabb'lerine icabet ederler, namazı dosdoğru kılarlar, işlerini aralarında şûra (danışma) ile yürütürler ve kendilerine verdiğimiz rızıktan infak ederler." (Şûra 38)
"...Onlara karşı yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı yürekli olsaydın, etrafından dağılıp giderlerdi. O hâlde onları afvet, bağışlanmaları için dua et ve işlerde onlarla istişare et. Bir kez karar verdin mi, Allah’a tevekkul et. Şubhesiz Allah tevekkül edenleri sever." (Âl-i İmran 159)
Emir; meseleler hakkında oylamaya sunmadan şûra ehlinin tek tek görüşlerini ve düşüncelerini (istişare) sorabilir. Bunun sonucunda şûra ehli, konu hakkında ittifak etmiş dâhi olsa Emir" Şûra ehline değerlendirmeleri için teşekkür edip, mustefid oldum deyip tam aksi görüş bildirip, farklı bir emir de verebilir, veya çoğunluğun görüşüne katılabilir, uygulayabilir. Fakat Lider, maslahat ve meşrûiyet açısından istişare sonucuna uymasa bile, kamu yararını ve adaleti gözetmek zorundadır.
Emir, oylamaya sunmayarak sadece istişare ettiği, fakat çoğunluğun görüşünün aksine bir karar vermiş olsa; bu kararın sonucu İslam toplumunun veya müslümanların aleyhine sonuçlanmış olsa bile şûra ehlindeki müslümanlar "Ben zaten farklı görüş bildirmiştim, ben şöyle demiştim, ben katılmamıştım vb." söylemlerle itiraz veya sitemlerde bulunmamalıdırlar.
Nitekim Rasulullah (s.a.v.), Uhud savaşı için karar verirken şehir dışında mı yoksa Medine içinde mi yapılması gerektiği konusunda sahabeleriyle istişare etmiş, çoğunluğun görüşü olan şehir dışında savaşma fikrine uymuştur.
Yukarıdaki pratiğin aynısı olarak Emir, Şûra ehlinin görüşlerini (istişare edip) öğrenip , karar vermek için oylamaya sunarsa; oylamanın sonucunda en fazla oy olan görüş karar için kazanmış, seçilmiş karar olur. Oylamada eşitlik olması durumunda, Emir'in oy verdiği seçenek kazanmış sayılır.
".. Onlarla işlerde istişare et. Bir kez karar verdin mi, Allah’a tevekkul et." (Âl-i İmran 159)
İslam âlimlerinin çoğunluğu, liderin istişare ettiği kişilerin görüşlerini dikkate almasının önemli olduğunu, ancak nihai kararı vermenin liderin sorumluluğunda olduğunu belirtir. Demokrasilerde olduğu gibi Emir, çoğunluğun görüşüne katılmak zorunda değildir. Konuyu oylamaya sunarsa, çıkan sonuca uyması gerekir. İslam'da ideal yönetim şekli, adalet ve istişareyi merkeze alan bir yönetimdir.