Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü İslam'da Millî Bayram İlan Etmenin ve Kutlamanın Hükmü Nedir?

Abdullah el Hanbeli Çevrimdışı

Abdullah el Hanbeli

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Es selamu aleykum hocam,

İslam'da düşmana karşı elde edilmiş tarihî bir zaferi kutlamak, gazileri ve şehidleri hatırlamak, rahmetle anmak veya islam devletinin kuruluşunun ve bağımsızlığının yıl dönümünü kutlamak caiz midir yoksa böyle günleri kutlamak kafire benzeme kabilinden olup caiz değil midir?

(Millî bayramlardan kastettiğim mesela Mekke'nin fethi, İstanbul'un fethi, Çanakkale zaferi, İslam Emirliği'nin kuruluşu ve bağımsızlığı gibi; cahiliyye ve küfür bayramlarını kastetmiyorum)

Bu yazınızdan bunun da caiz olmadığını anlıyorum:
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh;
Verdiğin linkte de geçtiği üzere Allah c.c. muslumanlara iki bayram vermiştir ve din tamamlanmıştır.

Sen, Küfür olmayan, müslümanların vatanlarını ilgilendiren milli zafer gibi günleri de bayram yapamayacağımızı anlamış bulundun artık. Burada bu tür önemli günleri anmak için illa bayram ilan etmeyi neden gerek görülüyor bunu kişi kendisine sormak lazım. Kişi / Devlet ülkeyi ilgilendiren önemli günleri dine dayandırmadan, bayram ilan etmeden anabilir, hatırlayıp duyurabilir. Fakat bayramlaştıramaz. Aynı şekilde kaybettiği savaşlar gibi kötü anılarını da mâtemleştiremez.

Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
"Her toplum, benimsediği bidat oranında sünnetten fire verir."
Hadisi Ahmed, Musned'inde Gudayb b. el-Hars'den naklediyor. Sonunda şöyle diyor... Peygamber şöyle buyurdu: "Bir toplum bid'at icad ettiği oranda sünnetten uzaklaşır..." H. el-Musned, c. 4, sf: 105; Suyuti, el-Cami, el-Sağir de hadisi naklediyor ve ekliyor." Hadis hasendir. " (Suyuti, el-Câmi el-Sağir. c.2, sf: 480, Hadis No: 7790)

(İbn-i Teymiyye, Sırat-ı Mustakim, Tevhid Yayınları: 203-209)
 
Üst Ana Sayfa Alt