İsrail’i Boykot Etmenin Fıkhi Hükmü ve Üzerimizdeki Farz

İsrail destekçisi ürünleri boykot ediyor musunuz?

• Evet, sonuna kadar; tek bir kuruşumu bile zalime yedirmem.

Kullanılan: 2 28.6%
  • Elimden geldiğince dikkat ediyorum, tespit ettiğim her ürünü hayatımdan çıkarıyorum.

Kullanılan: 3 42.9%
  • Tam anlamıyla uygulamıyorum.

Kullanılan: 2 28.6%
  • Bundan sonra dikkat edeceğim.

Kullanılan: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    7
_Muhammed Çevrimdışı

_Muhammed

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Esselâmü aleyküm ve rahmetullâhi ve berekâtühü değerli kardeşlerim,

Boykot meselesi, yalnızca anlık bir protesto veya bireysel bir tüketim tercihi değil; doğrudan inancımızın, fıkhın ve kardeşlik hukukumuzun gerektirdiği bağlayıcı bir dini sorumluluktur.

1787667103112.png

Başta Dünya Müslüman Âlimler Birliği, El-Ezher ve Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere İslam ulemasının fetvaları doğrultusunda; zulmü, işgali ve masumların katledilmesini doğrudan ya da dolaylı yoldan finanse eden odaklara karşı boykot uygulamak farz/vacip hükmündedir.

Bu hükmün temel fıkhi dayanakları ve şer'i delilleri şunlardır:

1. Zulme ve Düşmanlığa Yardımlaşma Yasağı
Yüce Rabbimiz Mâide Suresi 2. ayet-i kerimede şöyle buyurmaktadır:

"...İyilik ve takva üzerinde yardımlaşın; günah ve düşmanlık üzere yardımlaşmayın..."
İslam fıkhındaki en temel kaidelerden biri "Zulme rıza zulümdür, harama vesile olan şey de haramdır" ilkesidir. İşgalci rejime, ordusuna veya onun destekçisi küresel şirketlere aktarılan her maddi kaynak, zulmün sürdürülmesine ortak olmak anlamına gelir.

2. Malla Yapılan Cihadın (İktisadi Mücadele) Gerekliliği
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadis-i şeriflerinde buyuruyor:

"Müşriklere karşı mallarınızla, canlarınızla ve dillerinizle cihad edin." (Ebû Dâvûd, Cihâd 17)
Fiziksel olarak mazlumların yanında bulunamayan her Müslüman; ticaretini, harcamalarını ve birikimlerini kontrol etmekle mükelleftir. Sermayeyi zalimlerden çekip helal ve meşru alternatiflere yönlendirmek, günümüzün en etkili iktisadi cihadıdır.

3. Düşmana Güç Kazandıracak Ticaretin Fıkhen Men Edilmesi
Klasik ve çağdaş İslam hukukçuları; Müslümanlara saldıran, canına ve mukaddesatına kasteden bir güce ekonomik kazanç sağlayacak her türlü ticari faaliyeti haram kabul etmiştir. Alternatifi varken bu ürünleri tercih etmek fıkhen mesuliyet doğurur.

Sonuç ve Sorumluluğumuz
Boykot; geçici bir duyarlılık değil, hayat boyu sürdürülmesi gereken şuurlu bir Müslüman duruşudur. Rafımızdaki gıdadan kullandığımız teknolojiye kadar her alanda safımızı haktan ve adaletten yana belirlemek dini bir vecibedir.

1787666809395.png

Konu hakkındaki fıkhi mülahazalarınızı, önerdiğiniz yerli ve helal alternatifleri yorumlarda paylaşarak istifadeye sunabilirsiniz.

E Çevrimdışı

ELBRUZ

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Ama buradaki ürünlerin hiçbiri İsrail'e ait değil.Sirf İsrail'i kinamiyorlar diye boykota alınan markalar.Boykot diye tutturanlari görüyorum da Fransız marka 15 TL dondurma yedik diye İsrail askeri görurler ama kendileri 1.5 m TL'lik Fransız arabası aliyorlar.Boykot ürünleri Ülkeye sokan kişileri destekliyorlar.Boykot meselesi kişiden kişiye değişir,bir hafta tatile cikacagim diye gidip Mugladaki bir otele 60 bin TL verip gelirken benim yediğim basit bir çikolataya kimse laf atamaz.Katilmak isteyen katılsın ama çıkıp da kendilerini sahabi karsidakileri İslam düşmanı görme mantığından uzak dursunlar.

_Muhammed Çevrimdışı

_Muhammed

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Aleykümselam kardeşim,

Meseleye dair bazı haklı eleştirilerine (özellikle samimiyetsizlik ve çifte standart yapanlara dair) katılmakla birlikte, fıkhi ve mantıki açıdan düştüğün birkaç çok önemli yanılgıyı düzeltmek gerekir:

1. "Ürünler İsrail'e ait değil, sadece kınamadılar" Yanılgısı
Boykot listelerindeki küresel markalar yalnızca "sessiz kaldıkları" için değil; işgal altındaki topraklarda doğrudan şube açıp vergi ödedikleri, orduya açıkça lojistik/maddi hibe sağladıkları veya ana hissedarları siyonist fonlar olduğu için hedeftedir. Boykot, BDS (Boycott, Divestment, Sanctions) gibi uluslararası araştırma ağlarının sunduğu somut finansal bağlara göre yapılır; körü körüne her yabancı markaya değil.

2. Yanlış Kıyas: "O araba alıyor, ben dondurma yerim" Mantığı
İslam fıkhında temel bir kural vardır: "Bir şeyin tamamı elde edilemiyor diye hepsi tamamen terk edilmez" (Mâ lâ yudreku kulluh, lâ yutreku kulluh).Birilerinin 1.5 milyon TL'lik araba alması, lüks tatillere gitmesi veya tutarsız davranması onların kendi vebalidir. Başkasının samimiyetsizliği, bizim 15 TL'lik bir üründe dahi olsa zulme finansman sağlama vebalimizi meşrulaştırmaz. Herkes kendi cüzdanından, kendi gücünün yettiğinden hesaba çekilecektir.

3. "Kişiden Kişiye Değişir" Meselesi
Zulme açıkça fon sağladığı sabit olan bir yapıyla ticareti kesmek, fıkıhta "mübah bir kişisel hobi" değil, naslarla sabit "malla yapılan bir mücadele"dir. Elbette alternatifi olmayan zaruri durumlarda (ilaç, tekel teknolojiler vb.) zaruret hükümleri devreye girer. Ancak marketteki bisküvinin, dondurmanın, deterjanın onlarca yerli/helal alternatifi varken "ben keyfime bakarım" demek bireysel bir tercih değil, fıkhi bir mesuliyetten kaçmaktır.

4. Tekfir ve Aşırılık Meselesi
Boykot yapmayan kardeşlerimizi tekfir etmek, "İslam düşmanı" veya "İsrail askeri" ilan etmek yanlıştır ve usulsüzlüktür. Kimse kimseyi sahabe ilan etmiyor; ama hepimiz Allah'ın huzurunda "Mazluma gücün yettiğince neyle destek oldun, zalimden paranı çektin mi?" sorusuna muhatap olacağız.

Mesele birilerine laf atmak veya üstünlük taslamak değil; safımızı, tarafımızı ve elimizdeki 15 TL'nin dahi hesabını Rabbimize verebilmektir. Selametle.

E Çevrimdışı

ELBRUZ

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Kardeşim boykot İslam'ın esası değildir yeri geldiğinde Resulullah baş düşmanlarina bile bazı konularda yardım etti.Boykot tamamen şahsi bir durum.Sen de aynı hatayı yapıyorsun.Hesabini Rabbimize verirsin diyorsun.Allahin emretmedigi bir konuda sanki hesap sorar iddiasinda bulunma.Bu yanlıştır.Yeri geldiğinde İslam'ın düşmanları olan Yahudileri ve müşrikleri Müslümanlar Eman altına alarak korudular.Bu onları günaha sokmadi.Bir kişinin gidip herhangi bir ülkeye ait bir ürün alması sebebiyle de onu günaha sokmaz Allah'ın ondan hesap soracaği hükmünü doğurmaz.Basit bir ürünü boykot listesine alırken 180 bin TL'lik iPhone yi boykota eklemiyorlar.Bir kahveyi alanlar milyar dolarlık yazılım ,uygulama şirketini hem de sahibi Yahudi ve İsrail destekçisi olan bir şirketi boykota almıyorlar.Cunki kendileri de kullanıyor.Bu İslam'ın kesin hükmü değil.Ben ve benim gibiler zaten bu markalarla isi olmayan insanlar.Ama bu boykot işini sürekli payalsanlar bir zahmet kendilerini önce duzeltsinler.Twitter(x) ve iPhone aracılığıyla çıkıp da boykot listesi paylasinca insanın tepesi atıyor.Bu benim görüşümdür.Selametle

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Boykot; İslam'ın iman esaslarından veya beş şartından biri değildir. Fakat "Öyleyse İslam'da boykotun hiçbir şer'î temeli yoktur." demek yanlıştır.
Çünkü İslam'da günaha yardım etmeme, zulme yardım etmeme, düşmanın Müslümanlara karşı savaş gücünü artırmama, harama götüren vasıtaları engelleme, iyiliği emretme ve kötülüğü engelleme gibi prensipler vardır. Bunlar bazı şartlarda ekonomik tercihlere de yansıyabilir.
İbn Teymiyye, kâfirlerin bayramlarına mahsus faaliyetlerinde kullanılacak şeylerin satılmasını bile 'günaha yardım' kapsamında değerlendiren açıklamalar yapmıştır.
Buradan çok önemli bir sonuç çıkar:; Kâfirle ticaretin aslı caizdir; fakat her ticaret işlemi mutlak olarak câiz değildir. İşte mesele budur.

_Muhammed Çevrimdışı

_Muhammed

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Kardeşim boykot İslam'ın esası değildir yeri geldiğinde Resulullah baş düşmanlarina bile bazı konularda yardım etti.Boykot tamamen şahsi bir durum.Sen de aynı hatayı yapıyorsun.Hesabini Rabbimize verirsin diyorsun.Allahin emretmedigi bir konuda sanki hesap sorar iddiasinda bulunma.Bu yanlıştır.Yeri geldiğinde İslam'ın düşmanları olan Yahudileri ve müşrikleri Müslümanlar Eman altına alarak korudular.Bu onları günaha sokmadi.Bir kişinin gidip herhangi bir ülkeye ait bir ürün alması sebebiyle de onu günaha sokmaz Allah'ın ondan hesap soracaği hükmünü doğurmaz.Basit bir ürünü boykot listesine alırken 180 bin TL'lik iPhone yi boykota eklemiyorlar.Bir kahveyi alanlar milyar dolarlık yazılım ,uygulama şirketini hem de sahibi Yahudi ve İsrail destekçisi olan bir şirketi boykota almıyorlar.Cunki kendileri de kullanıyor.Bu İslam'ın kesin hükmü değil.Ben ve benim gibiler zaten bu markalarla isi olmayan insanlar.Ama bu boykot işini sürekli payalsanlar bir zahmet kendilerini önce duzeltsinler.Twitter(x) ve iPhone aracılığıyla çıkıp da boykot listesi paylasinca insanın tepesi atıyor.Bu benim görüşümdür.Selametle
Aleykümselam kardeşim,

Yazdığın itirazlar hem usul-i fıkıh hem de siyer bağlamında çok açık bir kavram kargaşası barındırıyor. Bahsettiğin "Resulullah'ın eman vermesi, koruması veya gayrimüslimlerle ticareti" İslam idaresine boyun eğip cizye veren zimmîler veya aramızda sulh olan topluluklar içindir. Bugün çocukları katleden, mukaddesatı çiğneyen siyonist yapı fıkhen "muharib/harbî" hükmündedir. Dört mezhep fıkhında da icma vardır ki Müslümanlara fiilen savaş açan, kan döken bir düşmanın iktisadını, savaş gücünü ve lojistiğini artıracak ticari ilişkiler ittifakla haramdır. Siyerden cımbızladığın eman örneklerini çocuk katillerine para akıtan şirketleri meşrulaştırmak için kalkan yapılamaz.
"Allah emretmedi hesap sorulmaz" iddian ise şeriatın açık naslarını hiçe saymaktır. Rabbimiz Hûd Suresi 113. ayette "Zulmedenlere en ufak bir meyil dahi göstermeyin, yoksa size ateş dokunur" buyururken ve Mâide Suresi 2. ayette günah ve düşmanlık üzerinde yardımlaşmayı kesin bir dille yasaklamıştır. Resulullah (s.a.v.) ise kişinin malını nereden kazanıp nereye harcadığının hesabını vermeden kıyamet günü adım atamayacağını bildirmiştir. Katliama açıktan fon aktaran şebekelere bile bile para akıtmak günaha yardımdır ve bunun hesabı elbette sorulacaktır; Allah adına hüküm koyup "hesap sorulmaz" demek haddi aşmaktır.
Son olarak birilerinin iphone kullanması, X üzerinden boykot çağrısı yapması ya da riyakarlık sergilemesi senin harama ortak olmana kılıf olamaz. İslam hukukunda başkasının samimiyetsizliği haramı mubah kılmaz. Fıkıhta alternatifi bulunmayan zorunlu teknolojiler zaruret kapsamında değerlendirilirken, köşedeki markette onlarca alternatifi olan 15 TL'lik dondurmayı veya içeceği nefsi hevalarla almak hiçbir fıkhi kaideye sığmaz. Nitekim Abulmuizz Fida kardeşimizin de deddiği gibi, ticaretin aslı mubah olsa da katliama ve harama vesile olan ticaret kesinlikle haramlaşır. Konforunu önceleyip boykotu terk edebilirsin fakat bu zafiyetini sanki İslam'ın fıkhı ve ruhsatıymış gibi sunup insanları şeriat adına yanıltma. Selametle.

Geri
Üst Ana Sayfa Alt