önereceğim çare bizim kendi samimiyetimizi itikadımızı başkalarına kiraya vermemektir
allah ve resulunun yolunda gittikleri müddetçe destekler menheçten saptıkları vakit desteğimizi çekeriz
sizler yaşadığınız zaman zarfında hak olarak ortaya çıkıp sonradan dağılan yada hak çiziden sapan söylemlerini evirip değiştiren cemaatleri görmüşsünüzdür
acaba bunlar neden söylemlerini değiştirdiler
mekki ortamdan medeni ortama ulaşmışlarsa belki maslahatların değişmesi olarak algılana bilinirdi
fakat şartlar aynı olmasına rağmen değişenler tükürdüğünü yalayanlardan başkası olamaz
bu değişimde iki türlü oluyor aşırı gidenler ve taviz verenler
sonuçlarıda 3 seçenektir
ya cahildiler doğruyu öğrendiler
ya ajandılar fırsatı kolladılar
yada sebat etmeyip usandılar topukları üzeri geri döndüler
şu da bir gerçek ki kişiler allah ve resulünün yolunu kendi kapasitesince değerlendirir
bu durumda kişinin ilme yönelmesi meselelerin kuran ve sünnetteki hükmünü tesbit etmesi lazım
belkide benim çözüm su cemaat yada su imama tabi olmaktır gibi bir cevap bekliyorsun
ben tevhidi cemaatlerin birine hak diğerini batıl deyip tekfircilik yapamam
sadece vahdet oluşması birliğin sağlanması için dua ederim
elbetteki iki müsliman cemaat bir biriyle çatışıyorsa haklılık kanaatimizi de birinden taraf kullanıyor ve diğerinin ıslahı için gayret ediyoruz
tesbitimden dolayı beni ajan yada ahmak olmakla suçlamışsın
bende diyorum ki bu
"Her cemaatin içinde cemaat sayısından çok ajan bulunuyor"tesbitini yapamamışsan sen ya daha çocuksun yada gafilsin
yada doğru tesbiti yapmış olmalısın ki
inşallah bizi vahdete ulaştıracak bir çözüm önerirsin
Bunlara biz "tespit" diyoruz.
En mahir olduğumuz konudur tespit(çilik).
Daha bir defa meal okumamışımızdan tut da kelli felli ağır abilerimize kadar biz bu işte uzmanız.
"neden?" ve "ama"larımız havada uçuşup durur...
Gel gelelim "çözüm"e
Çözüm yoktur işte... Ve böylece tüm tesbitler sadece "bahanemiz" olarak kalmaya mahkumdur.
Sorunlar, sorular, tesbitler, teşhisler ve bitmek tükenmek bilmeyen sorgulama kılıklı yakınmalar...
Çözüm üretemiyorsanız tesbitçilik yapmayın.
Çözüm derken öyle soyut, sloganik, basacak zemini bulunmayan, kısır veya fantastik hezeyanları kastetmiyorum.
Mesela duymak istiyorum sizden;
Bizi perişan ettiğini söylediğiniz fitneler karşısında somut, hayatın akışına müdahale potansiyeli olan öneriniz ne?
Veya onlarca ayrı cemaat olmamak için, ilkeli ve sorumlu bir tek vücut olmayı sağlayabilecek cemaatleşme formülü biliyor musunuz?
Talibanla Hizbi İslami veya Türkiyede onlarca farklı hareket tarzı olan tevhidi cemaatler acaba sadece "tesbitlerdeki" gibi mizaç sertliği veya yumuşaklığı gibi ultra tahfif edilmiş nedenlerden dolayı mı kopuklar? Veya devasa gövdeleri, önderleri, alimleri, şuraları, faaliyetleri olan cemaatlere böyle bir çırpıda dışardan bakıp "bunların arasında mizaç sertliğinden başka fark yok" demeye getirmek tüm bu cemaatlere haksızlık; hatta hakaret değil mi?
"Her cemaatin içinde cemaat sayısından çok ajan bulunuyor" bunu iddia etmek korkunç bir cesaret ister. Bu sözü söyleyebilmek için ya "ajan" olmak gerekir ya da ahmak. Mesela tespit ettiğiniz cemaatler ve cemaat sayısı kadar ajanlardan kurtulabilmemiz için şiirsel ifadeler dışında çözüm ne? (tabi varsa öyle bir realite)
vs. vs. vs...
Allah rızası için, artık ağlayan sesli ağlamasın. Varsa hakka hakikate dair yapıcı, ayağı yere basan, pratik karşılığı olan nasihatleriniz, önerileriniz buyurun müslümanlar istifade etsin. Yoksa tespit kılıklı yakınmalarla, oturduğu mahalleyi gammazlayan ifadelerle, zann ve vehimlerden yola çıkan yıkıcı eleştirilerle hiç bir yaraya merhem olunmuyor.