Kabirler Üzerine Bina İnşâ Etme Bid’ati

Abu_ibrahim Çevrimdışı

Abu_ibrahim

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
بسم الله الرحمن الرحيم
Selamun Aleykum Ve Rahmetullahi Ve Bereketuhu

Bildiğimiz gibi bu gün şia camaatı Hüseyin radiyallâhu anh’in kabri üzerine bina inşa etmekteler ama şiilerin kaynaklarında bunu günah olarak görmüşler.Bu günkü şia camaati Değerli Sünni kardeşlerim yani Kendileri yine kendi rivayetlerine ve âlimlerinin icmâlarına saygı göstermiyor; bağlı kalmıyorlar. Önce icmâ olduğunu nakledip, sonra da bu icmâya muhalefet ediyorlar.Şimdi aşağıdan şiilerin kendi kaynaklarından Kabirler Üzerine Bina İnşâ Etme Bid’ati olduğu hakta delil getireceyim Allah yardımçım olsun

Şîa,Hüseyin radiyallâhu anh’in kabri üzerine bina inşa etmekle günah işlemiştir.İmamları Şîrâzî şöyle demiştir:“Şîa peygamberlerin, imamların ve İslâmî şahsiyetlerin kabirleri üzerine kubbe ve türbe inşa edilmesini Allah Subhânehû ve Teâlâ’ya yaklaştıran en efdal amellerden olduğunu inanırlar.”!!
el-Fıkh el-Akâid, s. 365

Bu bâtıldır.Çünkü Hz.Peygamber sallallâhu aleyhi ve sellem kabirler üzerine bina yapılmasını yasaklamıştır.Şîa Ebû Abdillah alehisselâm’dan şöyle dediğini rivayet etmiştir: “Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem kabir üzerinde namaz kılınmasını, kabrin üzerine oturulmasını veya kabir üzerine yapı inşa edilmesini yasaklamıştır.”
Vesâilu’ş-Şîa, 2/869

Hz. Peygamber sallallâhu aleyhi ve sellem’den kabrin kireçlenmesini, üzerine yapı inşa edilmesini veya üzerine oturulmasını yasakladığı rivayet edilmiştir.
Mustedreku’l-Vesâil, 1/127

İmamlar da bu yasaklamayı nakledegelmişlerdir. İmam Sâdık rahimehullah’tan rivayete göre şöyle demiştir: “Haram yiyecek yedi çeşittir: Yönetimde rüşvet yemek, fuhuştan elde edilen kazanç, kahine verilen ücret,köpek için ödenen bedel ve kabirler üzerine bina inşa edenlerin kazancı.
Mustedreku’l-Vesâil, 1/127

Alî b. Cafer’den rivayete göre şöyle demiştir:“Ebu’lHasen Mûsâ aleyhisselâm’a kabirler üzerine yapı inşa edilmesinin ve üzerlerine oturulmasının doğru olup olmadığı hakkında soru sordum. Kabir üzerine bina inşa etmenin,üzerlerine oturmanın, kireçlenmesinin, tuğla örülmesinin doğru olmayacağını söyledi.
Vesâilu’ş-Şîa, 2/869; Câmi’u Ehâdîsi’ş-Şîa, 3/444

Şayet Alî b. Ebî Tâlib radiyallâhu anh’in, Hz. Peygamber sallallâhu aleyhi ve sellem’in sonra gelenler için ileride geleceği gibi örnek teşkil etmesi için kabirleri yıkma, suretleri yok etme göreviyle gönderdiği o şahsın izini takip ediyorlarsa, Şiîlere kabirler üzerine bina inşa etmemelerini öğütleriz. Mescidlerin kabirlerin üzerine ya da yanına yapılmasın dan kesinlikle kaçınılmalıdır. Semâ’a b. Mehrân’dan rivayete göre kendisi Ebû Abdillâh aleyhisselâm’a kabir ziyareti, mescidlerin kabirler arasında inşa edilmesi hakkında soru sormuş o da şu yanıtı vermiştir: “Kabir ziyaretinde bir sakınca bulunmamaktadır. Kabirlerin yanında mescid inşa edilmez.
el-Kâfî, 3/228;
Men Lâ Yahduruhu’l-Fakîh, 1/114;
Vesâilu’ş-Şîa, 2/887.


Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem’in “Kabrimi kıble ve mescid edinmeyin! Allah Azze ve Celle Yahudi ve Hıristiyanları peygamberlerinin kabirlerini mescid edinmeleri nedeniyle lanetlemiştir.”sözünden dolayı kabirlerin kati surette kıble
Men Lâ Yahduruhu’l-Fakîh, 1/114;
İlelu’ş-Şerâyi’, s. 358;
el-Vâfî, 5/72;
Vesâilu’ş-Şîa, 2/887; 3/455


Emîru’l-mü’minîn radiyallâhu anh’ten rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: “Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem’i şöyle derken işittim:“Kabrimi mescid edinmeyin! Evlerinizi de kabirlere çevirmeyin! Nerede olursanız bana salavat getirin! Çünkü sizin salât ve selamınız bana ulaşır.” Bir rivayette “Kabirlerinizi mescidler edinmeyin!
Nûrî, Mustedreku’l-Vesâil, 1/225.


Hocaları Muhammed Hüseyinî Kâşifu’l-Ğıtâ Nakdu Fetâva’l-Vahhâbiyye (!) adlı risalesinde s.27’de kabirler üzerine bina inşa edilmesi meselesini ele aldığında, şîanın kendi tarikinden gelen rivayetlere maksatlı bir biçimde değinmemiştir. Böylelikle kabirler üzerine bina yapılması konusundaki yasaklamanın Sünnî tariklerden geldiği imajını uyandırarak okuyucuyu yanıltmıştır.Kendi iddiasınca vahhabileri de yanlış anlamakla itham etmiştir. Müslim’in Hz. Alî radiyallâhuanh’den rivayet ettiği “Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem bana yükseltilmiş hiçbir kabir bırakmaksızın düzlememi emretti.”hadisini zikretmiştir.Kabirler üzerine yapı inşa edilmesini açıkça yasaklayan ve her iki fırka tarafından da nakledilen rivayetlere ise hiç işaret etmemiştir. Bu da söz konusu taifenin alimlerinin kendi mezheplerini üste çıkarmak için aldatma, yalan ve saptırma gibi vesilelere dayandıklarını kesin olarak gösteren katî delillerdendir. Bütün bunlardan sonra Humeynî’nin “Takiyye olmasaydı, mezhep yok olup gitmeye mahkum olurdu.”Humeynî, er-Rasâil, 2/185. sözü acaba doğru mudur? Müslüman kardeşim, geçen rivayetleri gizlemesine ek olarak Müslim tarafından rivayet edilen Hz. Alî hadisini açıkça destekleyen iki şiî rivayetine kasıtlı olarak işaret etmediğini biliyor musun? Bunların ilki Küleynî ve Hurr Âmilî’nin Ebû Abdillah rahimehullâh’dan yaptıkları şu rivayettir:

“Emîru’l-müminîn aleyhisselâm şöyle demiştir: Rasûlullah sallallâ- hu aleyhi ve sellem beni Medine’ye gönderdi ve “Hiçbir suret bırakmaksızın yok et! Hiçbir kabir bırakmaksızın düm düz et! Hiçbir köpek bırakmaksızın katlet!” dedi.
el-Kâfî, 6/528;
Vesâilu’ş-Şîa, 2/869;
Câmi’u Ehâdîsi’ş-Şîa, 3/445.


İkincisi ise yine Küleynî ve Hurr Âmilî’nin Ebû Abdillah rahimehullâh’tan yaptıkları şu rivayettir: “Emîru’l-müminîn şöyle dedi: Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem beni kabirleri yıkıp suretleri kırmam için gönderdi.

el-Kâfî, 6/528;
Vesâilu’ş-Şîa, 2/870;
Câmi’u Ehâdîsi’ş-Şîa, 3/445.


Gariplikler bununla da bitmiyor. Kâşifu’l-Gıtâ, adı Hasan Sa‘îd olan bir diğer şiîye tâbi olmuştur. Bu şahıs Müslim’in Hz. Alî radiyallâhu anh’den olan rivâyetini zikretmiş sonra Müslim ve Tirmizî’de yer alan ve kabirlerin kireçlenmesini, üzerlerine yapı inşa edilmesini yasaklayan başka bir rivâyet zikretmiştir.
er-Rasûl ve’ş-Şîa, s. 132, 136.

Ardında da kabirler üzerine bina inşa edilmesi ve üzerlerine yazı yazılması konusunda icmâ bulunduğunu ümmete yamamıştır.
age, s. 137

Aynı şekilde imamlara da icma ettikleri görüşünü nisbet etmiştir. Kendi imamlarından rivayet edilmiş olduğunu bildiğim ve kabirler üzerine yapı inşa etmeyi yasaklayan ve Kâşifu’l-Ğıtâ’nın gizlemeyi sürdürdüğü rivayetler sebebiyle bu da bir başka yalandır. Mesele burada acaip olmaktan uzak değildir. Hocaları Yusuf Bahrânî şöyle demiştir: “Ashabın (mezheb ashabının) çoğunluğu kabirlerin kireçlenmesinin ve üzerlerine bina inşa edilmesinin kerahetini açıkça ifade etmişlerdir. Bilakis et-Tezkira’dan zahir olan bu konuda icmâ bulunduğudur.

Şeyh en-Nihâye’de ‘Kabirlerin kireçlenmesi ve (üzerine bina inşa ederek) gölgelendirilmesi mekruhtur.’ demiştir. el-Mebsût’ta ise ‘Kabrin kireçlenmesi ve mübah olan mekanlarda kabir üzerine yapı inşa edilmesi icmâ ile mekruhtur.’ demiştir.”
el-Hadâik, 4/130

Allâme ve muhakkıkları Mollâ Muhammed Bâkır Sebzvârî şöyle demiştir: “Kabir üzerine bina inşa etmek ashâb nazarında mekruhtur. Musannıf et-Tezkira’da bu konuda icmâ bulunduğunu nakletmiştir. Şeyh de aynı nakilde bulunmuştur. ez-Zikrâ’da ‘Meşhur görüşe göre kabir üzerine yapı inşa edilmesi ve mescid edinilmesi mekruhtur…’ denilmiştir. ez-Zikrâ’da bu haberleri naklettikten sonra ‘Bu haberleri es-Sadûk, iki şeyh (şeyhân) ve müteahhir alimlerden bir grup kendi kitaplarında rivayet etmiş ve hiçbir kabri istisna etmemişlerdir.’ demiştir.
Sebzevârî, Zahîratu’l-Meâd fî Şerhi’l-İrşâd, s. 343.

Kabirler üzerine bina inşa edilmesinin keraheti konusunda kendi aralarında icmâ bulunduğunu hocaları Muhammed Cevâd Hüseyinî Âmilî de nakletmiştir.( Âmilî, Miftâhu’l-Kerâme Şerhu Kavâidi’l-Alâme, 2/856.) Bununla beraber hocaları Sebzevârî diğer hocaları İlk Şehid’den İmâmiye’nin, şîa taifesinin şeyhi Ebû Cafer et-Tûsî, allâmeleri Hıllî ve daha başka âlimleri tarafından nakledilmiş olan bu icmâya muhalefet edilmesi üzerinde icmâ ettiklerini nakletmektedir. (Zahîratu’l-Meâd fî Şerhi’l-İrşâd, s. 344. )

Değerli Sünni Kardeşlerim: Kendileri yine kendi rivayetlerine ve âlimlerinin icmâla- rına saygı göstermiyor; bağlı kalmıyorlar. Önce icmâ olduğunu nakledip, sonra da bu icmâya muhalefet ediyorlar.
 
Üst