Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Kadın Ve Alışveriş

D Çevrimdışı

DAVETCİ

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Bu bölümde 18 cevap vardır.
1- Altın karşılığında çek vermek: Bunda sakınca yoktur. Zira eğer çek tasdiklenmişse, satıcının çeki alması, bedelini alması hükmündedir. (el-Lecnetud Daime)
2- Kullanılmış altın ile yeni altını değiştirirken işçilik ücreti olarak fazladan ödemek: Caiz değildir. Bu işte yapılması gereken: altın satıcısının kullanılmış altını alıp ücretini vermesi, bundan sonra da alıcının bu ücretle yeni altını almasıdır. (İbn Useymin)
3- Altının altınla satışında meşru olan yol:
— Kadın, beraberinde getirdiği altını, almak istediği altından daha az ücret ile satar. Ücretini eline aldıktan sonra bu ücreti vererek altını satın alır.
— Altının altın ile misli misline, gramı gramına, dengi dengine, elden ele olarak satılmasında sakınca yoktur. Altının eski veya yeni olması fark etmez. (İbn Baz)
Teslim halinde işçilik ücreti ödemek gerekir mi?
4- Gerekmez. Zira bu ücret iş içindir. Teslim halinde kabzederse böyledir. Ancak ne zaman teslim ederse sahih olur. (İbn Useymin)
5- Eğer satıcı, müşteriye eskiyi aldığı takdirde yeni altın satın almasını şart koşarsa bu caiz değildir. Zira bu, altını altın karşılığında satmada fark almanın hilesidir. (İbn Useymin)
6- “Altın alıp kıymetinin bir kısmını vermek ve kalan kısmını getirmek için bankaya gitmek: evla olanı: kalan kısmı getirdikten sonra akit yapmaktır. Zira ücreti hazırlamadan önce akid yapmaya davet edemez. (İbn Useymin)
7- Uyarı: Ücretinin bir kısmının ödenmesi halinde altını vermemek caiz değildir. Bilakis ücretini tam olarak ödemek zorunludur. (İbn Useymin)
8- Üzerinde canlı suretleri olan altın almak: Kelebek, yılanbaşı gibi suretler olan altının alım satımı, kullanılması haramdır. Zira suretin giderilmesi vaciptir. (el-Lecnetud Daime)
9- Yabancı erkeğin kadının eline altın koyması caiz değildir. Bunun satıcı olması veya başkası olması fark etmez. (el-Lecnetud Daime)
10- Satın aldıktan sonra altını fark alarak geri satmak: Caiz değildir. Bunun misali büyük eşya iade edip farkını alarak küçük eşya almak gibidir. Zira altını altınla fazladan dirhem vererek satmıştır.
11- Meşru olan yol: Akdin feshedilmesi ve sattığı şeye uygun olmayan eşyanın iade edilip: sonra ilkinden az ücretle eşyaların satın alınmasıdır. (el-Lecnetud Daime)
12- Altın ücreti ödemesinde, müşterinin banka hesabından satıcının hesabına anında aktarmak suretiyle makine (kredi kartı) kullanmakta sakınca yoktur. Ancak bu işlem karşılığında ücret alınamaz. Bu, bir mecliste elden ele kabzetmek hükmündedir. (el-Lecnetud Daime)
13- Kullanılmış altını yenilemek ve müşteri bilmeden onu yeni gibi satmak caiz değildir. Zira bu aldatma türlerindendir. (el-Lecnetud Daime)
14- Altın biriktirmek: Altını saklayıp sonra aldığı fiyattan daha az veya daha fazla fiyata satmak caizdir. Farz olan zekâtını öderse bu yasaklanmış kenz’e girmez. (el-Lecnetud Daime)
15- Altın satın alıp ücretini ertelemek veya bir kısmını ödemek: Bütün ücretini veya bir kısmını erteleyerek altın satmak caiz değildir. Vadenin belirli olması ile olmaması fark etmez. Eğer satış yapılırsa batıldır, bu akit haramdır. Bu işi yapanlar büyük günah olan faizi irtikab etmiş olurlar. (el-Lecnetud Daime)
16- Altın işçiliğine ücret almak: Eğer satış bedeli ile birlikte olursa, altın cinsinden olmayan gümüş veya para gibi başka bir şey karşılığında satılmasında sakınca yoktur. Ama altının altın karşılığında satılması halinde işçilik ücreti caiz değildir. (el-Lecnetud Daime)
Kadınlar İçin Dar Elbise Satmak:
17- Herhangi bir durumda üzerine giymesi haram elbisede: Tacir bunun ticaretini yapabilir. Başkası yanında giymesi caiz olmayıp yalnızca kocası yanında giymesi caiz olan kısa elbise gibi, bunu kadın sadece helal olan yerde giymesi gerekir. (el-Lecnetud Daime)
18- Her durumda üzerine giymesi haram olan, erkek elbisesine veya kâfir elbisesine benzeyen elbise: Tacir bunun ticaretini yapamaz ve bu giyilemez. (el-Lecnetud Daime)
 
Üst Ana Sayfa Alt