Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Kadınlar Kokuyu Nerede Ve Ne Zaman Sürünebilir?

IsLaMaSkInA Çevrimdışı

IsLaMaSkInA

Üyeliği İptal Edildi
Banned
Kadınlar kokuyu nerede ve ne zaman sürünebilir?




Bazı hanımlar etrafa yayılacak derecede tesirli kokular sürünüyor, bakanların dikkatini çekecek durumda ziynetli giyinip, süslü geziyorlar. Bunun câiz olup olmadığı hususu da tartışılıyor, haramdır, değildir diyenler oluyor. Bu hususta sizin bilginiz nedir?

Hanım koku da sürünür, ziynet de takabilir, süslü de giyinebilir. Ama bütün bunları sadece nikâhlısı için yapar, beyine karşı gösterebilir. Beyinin dışındakilere böyle süslü, kokulu, ziynetli görünmesine hem sebep yoktur, hem de cevaz... Zira beyi dışındakilere de aynı şekilde süslü, kokulu bulunmak, onların dikkatini kendi üzerine çekip, zihinlerini kendisiyle meşgul etmek demektir. Halbuki hiçbir erkek; kendi hanımının, başkasının dikkatini çekip zihnini meşgul etmesini, bakışlarını üzerine toplamasını istemez. Nitekim haysiyetli bir hanım da beyinden başkasının kendisine bakıp, meşgul olmasını arzulayıp, memnun olmaz.

işte bu bakımlardan evi içinde, beyine karşı koku sürünüp, ziynetlerini gösteren bir hanım, aynı şeyi yabancılara karşı izhar edemez; sokakta, çarşı pazarda aynı koku ve süsle gezip, yabancıların dikkatini çekecek giyim ve kuşamda olmayı tercih edemez.

Peygamberimiz, Tirmizî’de kaydedilen bir hadisinde şöyle buyurmuşlardır:

- Geçtiği yerdeki insanları tesiri altına alacak kokuyla gezen kadın günah işlemiş sayılır! Demek ki, bir hanım, geçtiği yerdeki erkeklerin duyacağı tesirde bir kokuyla gezemez, çevredeki yabancıların hissedeceği parfümlerle dolaşamaz.

Kadının bu gibi şâibelerden uzak olmasını isteyen Peygamberimiz, diğer hadîslerinde de şöyle buyurmuşlardır:

- Bir kadın, kocasından başkası için koku sürünür, sokakta, pazarda bu kokuyla gezerse bu hali ona sadece cehennemi kazandırır, utanç verecek tavır olur.

Anlaşılan odur ki, şahsiyetini korumasını bilen, saadetini sadece kendi evinde arayan hanımefendi, bütün süs ve ziynetini sadece beyine karşı kullanacaktır. Beyi dışında hiçbir yabancıya karşı gösteriş ihtiyacı duymayacak, süslü püslü görünmeyi mahzurlu bilecektir.

Camiu’s-Sağîr’deki bir hadîste bu hususta daha da açık hüküm vardır. şöyle buyurulmaktadır:

- Tesirli kokular sürünüp de camiye giden kadın, bu kokusunu yıkayıp da tesirini yok etmedikçe (nafile) namazı kabul olmaz. Demek camiye giderken de olsa koku sürünüp gitmek kadın için câiz olmayan bir harekettir. Cami ile süründüğü koku birbiriyle bağdaşmayan iki zıt anlayışın ifadesi olur.

Kadın beyine süslü görünmek için beyazlayan saçını siyaha boyatamaz. Ama siyahın dışındaki boyaya boyatabilir. Nitekim birçok dindar hanım saçlarını kına ile renklendirir, varsa beyazını böyle boyamış olurlar. Kına ile boyamanın sünnet olduğunu ifade eden fıkıh kitapları, beyazı siyaha boyamanın da mekruh olduğunu bildirmekteler.

Nitekim beyaz saçın Müslüman’ın nuru olduğunu bildiren Efendimiz, kıyâmette o nurun aydınlığında mü’minin yol alacağını bildirmiş, bunu siyahla kaplamanın, yolu karanlığa gömeceğine işarette bulunmuştur.

Aynı hüküm erkek için de variddir. Beyazı siyah ile örtemez.

Başını erkek başı gibi tıraş ettirip, ensesi görünecek derecede saçlarını kısaltan kadına da Allah’ın lânet ettiğini haber veren Efendimiz, kadının utanmasının, en büyük hasleti olduğunu, utanan kadının yüzünde nurdan bir hayâ perdesinin bulunduğunu, utanmayanın ise bu hayâ perdesinin yırtıldığını, perdesiz duruma düştüğünü bildirmiştir.

Kadın, çevrede normal sayılıp dikkati çekmeyecek derecedeki ziynetlerini, yüzüğünü günlük hayatında takabilir. ihtiyaç hissederse bunlarla sokağa çıkabilir. Zira bunlar çevrede normal kabul edilen şeylerdir. Dikkat çekici seviyede değildir. Haset ve tahrike sebep olmaz.


 
I Çevrimdışı

islami bilgiler

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Kadının, Dışarıya Çıkarken Koku Sürünmesi ve Kokusuyla Erkekleri n Arasından Geçmesi:

Bu, Rasûlullah’ın sallallah u aleyhi ve sellem: “Güzel koku sürünüp kokusunu hissettir meleri için bir topluluğun yanına uğrayan kadın zinakardır.”
şeklindeki ağır uyarısına rağmen çağımızda oldukça yaygın olan bir davranıştır. Bazı kadınlar içinde bulundukl arı gaflet ve umursamaz lık nedeniyle şoförün, satıcının ve okul kapıcısının yanında bu duruma dikkat etmez. Oysa şeriat, koku sürünen kadına -mescide gitmek için dahi olsa- dışarı çıkmak istediği zaman cünüplükten gusleder gibi yıkanması yönünde uyarıda bulunmuştur. Rasûlullah sallallah u aleyhi ve sellem şöyle buyurur:
“Kokulandıktan sonra kokusunu hissettir mek için mescide çıkan kadının cünüplükten guslettiği gibi yıkanıncaya kadar namazı kabul olmaz.”
Kadınların, düğünlerde ve kadınlar arası toplantılarda dışarı çıkmadan önce kullandıkları kokulu çubuk ve tütsülerden; etkileyic i özelliğe sahip bu güzel kokuların çarşılarda, toplu taşıma araçlarında, erkekle kadının birlikte bulunduğu toplulukl arda ve hatta Ramazan geceleri mescidler de kullanılmasından doğan rahatsızlığımızı Allah’a havale ederiz!
Şeriat; kadınların kullanacağı kokuyu, “rengi belli olan ve kokusu gizli kalan koku” olarak belirlemiştir. Allah’tan bizleri bağışlamasını, arsız erkek ve kadınların yaptıklarından dolayı salih erkek ve kadınları cezalandırmamasını, herkese hidayet etmesini dileriz.
 
A Çevrimdışı

Al Muwahhida

Üye
İslam-TR Üyesi
Koku Sürünerek Dışarı Çıkmak


Zeyneb es-Sekafiyye radıyallâhu anhâ Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem’in şöyle buyurduğunu rivâyet etmektedir:

“Siz kadınlardan biri yatsı namazına bir rivâyette mescide katıldığında o gece koku sürünmesin!”18

Ebû Hureyre radıyallâhu anh şöyle nakletmiştir:
Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Üzerine buhur isabet etmiş olan herhangi bir kadın bizimle birlikte yatsı namazına katılmasın!”19

Ebû Mûsâ el-Eş’arî radıyallâhu anh’tan rivâyete göre Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

“Herhangi bir kadın güzel koku sürünür de bir topluluğun yanından geçerse ve onun kokusunu duyarlarsa, o kadın zaniyedir.”20

Müslüman bacım!

Bu hadisler kadının koku sürünmüş olarak dışarı çıkmasının haram olduğuna delâlet etmektedir. Çünkü kadınların, erkeklerin önünde güzel kokular saçmaları şehveti tahrik eden bir faktördür.

Geçen hadisin şerhinde Allâme Mubarekfûrî rahimehullah şöyle der:21

"(O kadın zaniyedir) söz şu manaya gelir: Çünkü kadın süründüğü güzel koku nedeniyle erkeklerin şehvetini tahrik etmekte, onların kendisine bakmalarına neden olmaktadır. Kadına bakan kimse gözüyle zina etmiş demektir. (Koku sürünmüş olan kadın ise) bu göz zinasının sebebidir ve bundan dolayı günahkârdır."

Derim ki: Aynı şekilde kadına bakmak da hakiki zinanın öncüllerindendir. Müslüman bir bayanın yerine getirmesi gereken farz, şer‘î bir ihtiyaç bulunmadan evinden dışarı çıkmamak, evinden çıktığında hicap ve tesettüre riâyet etmek, şehveti tahrik etmeyen geniş elbiseler giymek, koku sürünmemek gibi şer‘î edeplere riâyet etmektir. Evine döndüğünde yabancı erkeklere duyurmamak şartıyla dilediği gibi kokular sürünebilir.


-------------------

18 Muslim (K. Salât, no: 443 -çev.-)
19 Muslim (K. Salât, no: 444 -çev.-)
20 Sahih hadis. Ahmed, Musned, c. 4, s. 414; Ebû Dâvûd, no: 4173; Tirmizî, no: 2786; Nesâî, c. 8, s. 153. Gunaym b. Kays
21 Tuhfetu’l-Ahvezî, c. 8, s. 71

(Selâsune Nehyen Şer'îyyen li'n Nisâ)
 
Üst Ana Sayfa Alt