Çözüldü Kafirlerin Günah İşlemesine Öncülük Eden Kişi Onların Günahlarını Üstlenir mi?

F Çevrimdışı

feyyaz62

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
hristiyan bir ülkede yaşayan daha önce ateist olup yeni iman etmiş amcaoğlum bana bu soruyu sordu tam alarak cevabını bulamadım kendisi evinin yakınındaki bir sinema salonunda çalışıyor görevi bilet satmak ve müsterilere yeni gelen filmleri önermek ama bu filmler arasinda içinde müstehcen ve haram aşk olan romantik filmlerde var önerdiği kişiler hristiyan veya ateist olsa dahi onlar bu filmleri izlediği zaman yazılan günahlardan kendine pay var midir? zaten işten çıkacak ama maaş gününü bekliyor acaba beklemeden hemen çıkmalı mıdır?

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Kâfir olsun ya da Müslüman olsun, bir kişinin başka birinin günahına sebeb olması, o günahı işleyen herkese bir nevi ortak olmasına neden olur. Fakat bu, asıl fiili işleyen kişinin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. Herkes kendi yaptığından sorguya çekilecektir, ancak günahın yayılmasına sebeb olan da ayrıca hesaba çekilecektir.

Kendi yüklerini de, Onların yüklerinden bir kısmını da mutlaka yükleneceklerdir. Şubhesiz yaptıklarından sorguya çekileceklerdir.” (Nahl 25)

وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوٰىۖ وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْاِثْمِ وَالْعُدْوَانِۖ وَاتَّقُوا اللّٰهَۜ اِنَّ اللّٰهَ شَد۪يدُ الْعِقَابِ .......
".... İyilik ve takvâ hususunda yardımlaşın, günah ve haksızlık yolunda yardımlaşmayın. Allah’tan korkun, çünkü Allah’ın cezası çetindir." (Mâide 2)

İmam Nevevî (rahimehullah) şöyle der: “Bir bidat veya haram işleyen kişiye bu konuda yardımcı olan, bunu teşvik eden, yayınlayan veya insanların bu fiili işlemesine sebeb olan kimse, o fiilin günahına ortak olur.” (İmam Nevevî, Sahih Muslim, Hadis no: 1017 Şerhinde)

İbn Teymiyye (rahimehullah) der ki: “Bir kimse, haram bir fiile sebeb olmuşsa, o fiili işleyen kimselerin günahına ortak olur. Zira sebeb olan işleyen gibidir.” (İbn Teymiyye, el-Fetâvâ’l-Kubrâ, C. 2, Sf: 264)

"Mûsâ, “Rabb'im! Bana lutfettiğin nimetler hakkı için suçlulara asla arka çıkmayacağım” dedi." (Kasas 17)

İmam Alusi bu ayetin tefsirinde şöyle der: “İlim ehli bu ayete dayanarak zalimlere yardım ve hizmet etmeyi câiz görmemişlerdir.

İbn Ebi Hatim, Cabir bin Hanzala’dan şöyle dediğini nakletmiştir:
"Birisi Amr’a “Ben bir kâtibim. Gireni çıkanı yazarım. Bunun karşılığında da mahrum kalmamak için maaş alırım. Siz bu konuda ne dersiniz?” dedi.
Ebu Amr, “Dökülen kanı da yazar mısın?’ deyince,
Adam “hayır” dedi.
Zorla alınan malı da yazar mısın?” deyince,
Adam “hayır” dedi.
Ebu Amr, Adama “Acaba sen Musa (aleyhisselam)’ın şu sözünü işitmedin mi? diyerek “Rabbim! Bana lutfettiğin nîmetlere and olsun ki, artık suçlulara asla arka olmayacağım” ayetini okudu.
Ayeti dinleyen bu kişi Ebu Amr’a “Vallahi çok güzel tebliğ ettin ya Ebu Amr! Bundan böyle ben bu kişilere bir satır bile yazmam” dedi.
Ebu Amr’da “Vallahi Allah (Subhanehu ve Tealâ) seni rızıksız bırakmaz” dedi.

قِيلَ: سَأَلَ خَيَّاطٌ عَالِمًا، فَقَالَ: أَنَا أَخِيطُ ثِيَابَ الظَّالِمِينَ، فَهَلْ أَنَا مِنْ أَعْوَانِ الظَّالِمِينَ؟ فَقَالَ: لَا، أَنْتَ مِنَ الظَّالِمِينَ أَنْفُسِهِمْ، وَإِنَّمَا أَعْوَانُ الظَّالِمِينَ مَنْ بَاعَ لَكَ الْإِبْرَةَ وَالْخَيْطَ."
Terzinin biri, âlime : Ben zalimlerin elbisesini dikiyorum. Acaba ben Kasas Suresi’nin 17. ayeti gereği zalimlere yardım edenlerden olur muyum?” diye sorar.
Alim şöyle cevab verir: “Hayır Sen zalimlere yardım eden değilsin. Bilakis Sana iğne satanlar zalimlere yardım edenlerdir. Sen ise bizzat zalim olmuşsun” diye cevab verir.
(Ebu’s Sena Şihabuddin Mahmud el Alusi , Rûḥu’l-Meʿânî fî tefsîri’l-Ḳurʾâni’l-ʿÂẓîm ve’s-Sebʿi’l-Mes̱ânî, C. 20, Sf: 49)

Amcaoğlunuzun öyle bir işte çalışması da haramdır, O anda kâfir olan kişilerin, amcaoğlunuzun da sebeb ve katkılarıyla dâvet ettiği iş vesilesiyle kâfirlerin küfür ve azgınlıkları artabilecek, belki de İslam'la tanışma süreleri gecikecek yahud olmayacaktır ki her ne olursa olsun vebaldedir. O işte derhal uzaklaşsın.

F Çevrimdışı

feyyaz62

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Kâfir olsun ya da Müslüman olsun, bir kişinin başka birinin günahına sebeb olması, o günahı işleyen herkese bir nevi ortak olmasına neden olur. Fakat bu, asıl fiili işleyen kişinin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. Herkes kendi yaptığından sorguya çekilecektir, ancak günahın yayılmasına sebeb olan da ayrıca hesaba çekilecektir.

Kendi yüklerini de, Onların yüklerinden bir kısmını da mutlaka yükleneceklerdir. Şubhesiz yaptıklarından sorguya çekileceklerdir.” (Nahl 25)

İmam Nevevî (rahimehullah) şöyle der: “Bir bidat veya haram işleyen kişiye bu konuda yardımcı olan, bunu teşvik eden, yayınlayan veya insanların bu fiili işlemesine sebeb olan kimse, o fiilin günahına ortak olur.” (İmam Nevevî, Sahih Muslim, Hadis no: 1017 Şerhinde)

İbn Teymiyye (rahimehullah) der ki: “Bir kimse, haram bir fiile sebeb olmuşsa, o fiili işleyen kimselerin günahına ortak olur. Zira sebeb olan işleyen gibidir.” (İbn Teymiyye, el-Fetâvâ’l-Kubrâ, C. 2, Sf: 264)

Amcaoğlunuzun öyle bir işte çalışması da haramdır, O anda kâfir olan kişilerin, amcaoğlunuzun da sebeb ve katkılarıyla dâvet ettiği iş vesilesiyle kâfirlerin küfür ve azgınlıkları artabilecek, belki de İslam'la tanışma süreleri gecikecek yahud olmayacaktır ki her ne olursa olsun vebaldedir. O işte derhal uzaklaşsın.
جَزَاكَ اللّٰهُ خَيْرًا

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
وَأَنْتُمْ فَجَزَاكُمُ اللَّهُ خَيْرًا

Geri
Üst Ana Sayfa Alt