Kâfir olsun ya da Müslüman olsun, bir kişinin başka birinin günahına sebeb olması, o günahı işleyen herkese bir nevi ortak olmasına neden olur. Fakat bu, asıl fiili işleyen kişinin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. Herkes kendi yaptığından sorguya çekilecektir, ancak günahın yayılmasına sebeb olan da ayrıca hesaba çekilecektir.
“Kendi yüklerini de, Onların yüklerinden bir kısmını da mutlaka yükleneceklerdir. Şubhesiz yaptıklarından sorguya çekileceklerdir.” (Nahl 25)
İmam Nevevî (rahimehullah) şöyle der: “Bir bidat veya haram işleyen kişiye bu konuda yardımcı olan, bunu teşvik eden, yayınlayan veya insanların bu fiili işlemesine sebeb olan kimse, o fiilin günahına ortak olur.” (İmam Nevevî, Sahih Muslim, Hadis no: 1017 Şerhinde)
İbn Teymiyye (rahimehullah) der ki: “Bir kimse, haram bir fiile sebeb olmuşsa, o fiili işleyen kimselerin günahına ortak olur. Zira sebeb olan işleyen gibidir.” (İbn Teymiyye, el-Fetâvâ’l-Kubrâ, C. 2, Sf: 264)
Amcaoğlunuzun öyle bir işte çalışması da haramdır, O anda kâfir olan kişilerin, amcaoğlunuzun da sebeb ve katkılarıyla dâvet ettiği iş vesilesiyle kâfirlerin küfür ve azgınlıkları artabilecek, belki de İslam'la tanışma süreleri gecikecek yahud olmayacaktır ki her ne olursa olsun vebaldedir. O işte derhal uzaklaşsın.