Kalıcı Anonimliğin Tek Adresi "Tails OS"

alparslan26 Çevrimdışı

alparslan26

Euzu Billahi Mineşşeytanirracim
İslam-TR Üyesi
Çok uzun; okumadım, özeti: TailsOS Bilgisayara kurulmaz, doğrudan USB üzerinden RAM'de çalışır. Bilgisayarı kapattığınız an yaptığınız her şey kalıcı olarak silinir. Ayrıca Tüm internet trafiğini otomatik olarak Tor ağı üzerinden yönlendirir. Gerçek IP adresinizi ve konumunuzu tamamen gizler. İçerisinde şifreli mesajlaşma, güvenli tarayıcı (Tor Browser) ve dosya şifreleme araçları yüklü gelir. Birisine İP adresinizi vermediğiniz sürece imkansızdır bulunmanız ve kimse veri çekemez, Çünkü USB'nin içine kurulur ve çektiğiniz an uçar herşey.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________
<|Tails veya açık adıyla The Amnesic Incognito Live System (Türkçesi: Unutkan Gizli Kimlikli Canlı Sistem); güvenlik odaklı, Debian tabanlı Linux dağıtımıdır. Gizlilik ve anonimliği amaçlar.[4] Tüm gelen ve giden bağlantıları Tor aracılığıyla yapmaya zorlar[5] ve anonim olmayan bağlantıları engeller. Sistem, canlı DVD veya canlı USB ile ön-yüklenmek için tasarlanmıştır ve özellikle istenmediyse makinede herhangi bir sayısal iz bırakmaz. Projenin başlangıcında, geliştirilmesi için Tor Projesi finansal katkıda bulunmuştur.

Özellikler​

Tails kullanıcı arayüzü olarak GNOME 3 kullanır.[9] Sistem, doküman okuma ve düzenleme, görüntü düzenleme, video izleme ve yazdırma gibi işlevler için gerekli yazılımları içerir. Başka yazılımları kullanıcı isterse yükleyebilir.

Tails, RAM üzeinden çalışır ve herhangi bir sabit diske veri yazmaz. Sistem kapatıldıktan veya yeniden başlatıldıktan sonra kaydedilen dosyalarda dahil olmak üzere bütün veriler silinir. Eğer kullanıcı dosyalarını saklamak istiyorsa "Kalıcı Depolama" (Persistent Storage) denen özelliği aktif etmesi gereklidir.[10] Herhangi bir Cold Boot saldırısını önlemek için sistem kapatıldıktan veya yeniden başlatıldıktan sonra RAM'in üstü yazılır.[11]

MAC adresi anonimleştirme özelliği etkinleştirildiğinde, Tails oturumunuz süresince ağ arayüzlerinizin MAC adreslerinizi geçici olarak rastgele değerlerle değiştirir.[12] Bu özellik, ağ arayüzünüzün seri numarasını gizleyerek yerel ağda kimliğinizin belirlenmesini belli bir ölçüde zorlaştırır.

Tails bütün internet trafiğini Tor ağı üzerinden yönlendirir ve bunun dışındaki istekleri engeller.[13] Ayrıca, Tails ile birlikte yüklü gelen Tor Browser ve varsayılan olarak etkinleştirilmiş uBlock Origin eklentisi bulunmaktadır.[14] Bunun yanı sıra, şifreleme, dijital imza işlemleri ve hash hesaplamaları için dahili yazılımlar içerir.

Tails ekibi, güvenlik açıklarına karşı korunmak için düzenli güvenlik güncellemeleri yayınlar. Tails; DNS sızıntıları, veri saklama ve IP adresi takibi de dahil olmak üzere çeşitli saldırı türlerine karşı güçlendirilmiştir.

Birlikte gelen yazılımlar​

İnternet​

  • Tor Browser - Varsayılan tarayıcı
  • Pidgin - Mesajlaşma uygulaması (OTR ile yapılandırılmış)
  • OnionShare - Tor ağı üzerinden anonim dosya paylaşma yazılımı.
  • Thunderbird - E-posta yönetimi, haber grupları ve takvim entegrasyonu gibi özellikler sunan e-posta istemcisi.
  • Aircrack-ng - Kablosuz ağ denetimi için.
  • Electrum - Bitcoin cüzdanı.

Şifreleme ve Gizlilik​

  • LUKS ve VeraCrypt - Şifreli disk bölümleri oluşturmaya yarar.
  • GnuPG - E-posta ve veri şifrelemek veya veri imzalamak için kullanılır.
  • Kleopatra - GnuPG için grafiksel arayüz.
  • KeePassXC - Şifre yöneticisi.
Diğer

Ayrıca bakınız Bilmeyen Arkadaşlar için yararlı olabilir.​

 
AlMersini Çevrimdışı

AlMersini

Sahel'de Güneş Doğuyor...
İslam-TR Üyesi
Ben telefonda microG ile LineageOS kullanıyorum, tüm kardeşlere de tavsiye ederim. Xi Xinping'in istediği zaman sizi dinleyebildiği ihtimalini göz önüne alırsak alınacak bir risk değil :)(Xiaomi kullanıcıları için).

Ayriyetten Google orijinal Android'i de iyice takip ekosistemine dönüştürdü. Tüm telefon imalatçıları yarın bootloaderları kilitleyeceklerini açıklasalardı hiç şaşmazdım. Android artık amacından şaşıyor. Hatta yanlış hatırlamıyorsam FOSS topluluğu bu kısıtlamalara isyan mahiyetinde bir ultimatom vermişlerdi Google'a.



İmkanınız varken işletim sisteminizi değiştirin kardeşler. Özellikle telefonunuzunkini.
 
rahilunmudbir Çevrimdışı

rahilunmudbir

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Ben telefonda microG ile LineageOS kullanıyorum, tüm kardeşlere de tavsiye ederim. Xi Xinping'in istediği zaman sizi dinleyebildiği ihtimalini göz önüne alırsak alınacak bir risk değil :)(Xiaomi kullanıcıları için).

Ayriyetten Google orijinal Android'i de iyice takip ekosistemine dönüştürdü. Tüm telefon imalatçıları yarın bootloaderları kilitleyeceklerini açıklasalardı hiç şaşmazdım. Android artık amacından şaşıyor. Hatta yanlış hatırlamıyorsam FOSS topluluğu bu kısıtlamalara isyan mahiyetinde bir ultimatom vermişlerdi Google'a.



İmkanınız varken işletim sisteminizi değiştirin kardeşler. Özellikle telefonunuzunkini.
lineageosu kurmak istiyodum ama telefonuma uygun sürüm gözükmedi microg herkesin kullanması gereken uygulama
 

Benzer konular

Geri
Üst Ana Sayfa Alt