Hmm... Hakkını helal et kardeş.
Bak meseleyi anlamanı için örneğinizi inceleyelim.
Hopörlörde ezan okuma meselesi. Şimdi camilerde vs yerlerde olsun hatta daha da açalım sohbet verilen tüm mekanlarda mikrofondan seslendirmenin dinle hiç bir alakası yoktur. Mikrofonda konuşmakda aslolan o sesi daha çok müslümana duyurmaktır. Ve bu tamamen kulun ihtiyacından doğan bir bidattir yani kelime anlamında bidattir. İhtiyaca dönük bidattir.
Şimdi bana 1 tane imam ya da sohbet veren 1 tane örnek getirebilirmisin şunu desin, efendim ben mikrofonla ezan okuyarak,sohbet yaparak mikrfonsuza göre bilmem kaç kat daha sevap kazanıyorum. Asla kimse böyle birşey uydurmamıştır. Nasılki eskiden camilerimizde çul seriliydi şimdi yumuşacık yünden halılar seriliyor bunlar kulun ihtiyacından doğan şeylerdir.
Kandillere gelince, bu gecelerde sürüyle hadis uydurulmuştur yok şu gecede şu kadar namaza şu kadar ecir yok bu gecede şu kadar salavata bu kadar ecir. Bunların dinle hiçbir alakası yoktur.
Bak kardeşim Rasul sav bizzat ölmeden hemen önce bizleri hristiyanların adetinde peygamberlere yaptıklarını yapmamamızı söyledi. Rasul sav hayattayken kendisi bu tür geceleri ihya etmedi.
Rasul sav öldü sahabe bu gecelerde hiç bir geceyi ihya etmedi.
Tabiun bu gecelerde hiç birini ihya etmedi.
İlk bu geceler islamın 4. asrında bidatlerle çıktı. Yani biz acizler çok mu biliyoruz da Rasul sav'in, sahabenin,tabiunun ihya etmedikleri günleri ihya ederiz.
Vallahi onlar dinde çok hassasdı böyle birşey dinde olsa onlar buna sımsıkı yapışırdı.
Bak kardeşim sana bir hadis getireceğim bu hadis buhari ve müslimde geçer ve sahihtir.
"Kim bizim üzerinde bulunmadığımız bir ameli işlerse, o amel merduttur".
Bu hadisin devamıda var. Umarım anlamıssındır.
Bu mesele de yani kandili kutlama meselesinde sizi samimi görüyorum, bunu halisane güzel niyetlerle yaptığınızdan şüphem yok ancak meseleye her zaman kuran ve sünnet çerçevesinde bakmak gerek size okuyup burada kardeşlerime tavsiye ettiğim kitabı yazayım.
Lütfen bu kitabı alıp okuyun, bidatin, kandilin gün ve gecelerin dindeki yerine siyasi ve örfi tüm içeriğiyle beraber kaynak bir eser. Bu kitapda Rasul sav döneminden tabiun döneminden ve bozulmuş dönemden ayrı ayrı bahsetmekte meseleyi anlamak istiyorsanız Allah için bu kitabı satın alıp sabrla okuyun.
Kitabın tanıtımı:
https://www.islam-tr.org/islami-kit...ve-bin-yillik-yanilgi-muhtesem-bir-kitap.html
Lütfen bundan sonraki yorum ve eleştiriyi getirilen delillere baktıkdan sonra devam edin, hem sizin hem bizim kalbimiz kırılmasın. Amaç HAK'kı aramak ve yaymaksa getirilen delili okumak ve incelemek şarttır değil mi..
Selametle