SORU :
Hadis sahihtir.
(Muslim, Sıfatu’l-Kıyâme ve’l-Cenne ve’n-Nâr, Bab 16, Hadis no: 7036-66/3)
Câbir (r.anh)'den naklen rivayetle:
Peygamber (s.a.v.): Gerçekten iblis tahtını suyun üzerine koyar. Sonra çetelerini / vekillerini gönderir. Bunların ona derece itibariyle en yakın olanı, en büyük fitne çıkarandır. Bunlardan biri gelerek O'na ne yaptıklarını anlatırlar.
Birisi kavga çıkardığını, ötekisi karışıklık ve kargaşa yarattığını söyler; fakat, Şeytan "Hiçbir şey yapmadınız" der.
Sonra bir başkası gelir ve ‘Falan adamı, karısından boşayıncaya kadar onun yakasını bırakmadım.’ der.
İblis bundan o kadar memnun olur ki, hemen onu yanına çağırır ve ‘Gerçekten büyük bir iş yaptın, sen ne kadar şirinsin!'.
(Muslim, Munafıkûn, Bab 16, Hadis no: 67, 68 ; Ahmed b. Hanbel, Musned, 3/314, 332; Ebû Ya'lâ, 1909)
Ebu Musa'dan başka bir rivayette de şu ilave ifade vardır:
"Ben, bir insanı 'Allah'a şirk koşuncaya kadar saptırmaya' devam ettim." Bunun üzerine Şeytan: "İşte aradığım sensin, sen" der ve tacı ona giydirir."
(Sahih-i Muslim, C.8, Hadis no: 67- (2813), sf: 341)
O Cabir’den şöyle dediğini rivayet etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şubhesiz İblis tahtını su üzerine koyar. Sonra birliklerini gönderir. Aralarında konumu kendisine en yakın olanları en büyük fitne çıkartanlandır. Birileri gelir şunu şunu yaptım der, hiçbir şey yapmadın der.
Sonra onlardan birisi gelir ve: Ben Onun ile karısının arasına ayrılık sokuncaya kadar yakasını bırakmadım der.
Bu sefer bunu kendisine yaklaştırır ve: Sen ne iyisin der. "
A'meş dedi ki: Zannederim "ayrıca Onu bağrına basıp kucaklar" dedi.
(Muslim, Sıfatu’l-Kıyâme ve’l-Cenne ve’n-Nâr, Bab 16, Hadis no: 7037-67/4)
Şeytanın Vekilinin "Bir adamla karısının arasını ayırdım" demesi üzerine,
Şeytan onu kucaklayıp: "Gerçekten büyük bir iş yaptığını" söylediği hadisin Sıhhat ve Tam Tahrici Nedir?
Hadis sahihtir.
حدثنا عثمان بن أبي شيبة و إسحاق بن إبراهيم (قال إسحاق: أخبرنا. وقال عثمان: حدثنا) جرير عن الأعمش، عن أبي سفيان، عن جابر. قال : سمعت النبي صلى الله عليه وسلم يقول : إن عرش إبليس على البحر. فيبعث سراياه فيفتنون الناس. فأعظمهم عنده أعظمهم فتنة
Bize Osman b. Ebu Şeybe ve İshak b. İbrahim tahdis etti. İshak, bize Cerir, f!ı;meş'den haber verdi derken Osman, tahdis etti dedi. O Ebu Sufyan'dan, o Cabir’den şöyle dediğini rivayet etti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i şöyle buyururken dinledim: "Şubhesiz iblisin tahtı denizin üstündedir. O birliklerini gönderir, Onlar da insanları fitneye düşürürler. Aralarında Onun nezdinde en büyükleri en büyük fitne çıkartanlandır. "(Muslim, Sıfatu’l-Kıyâme ve’l-Cenne ve’n-Nâr, Bab 16, Hadis no: 7036-66/3)
Câbir (r.anh)'den naklen rivayetle:
Peygamber (s.a.v.): Gerçekten iblis tahtını suyun üzerine koyar. Sonra çetelerini / vekillerini gönderir. Bunların ona derece itibariyle en yakın olanı, en büyük fitne çıkarandır. Bunlardan biri gelerek O'na ne yaptıklarını anlatırlar.
Birisi kavga çıkardığını, ötekisi karışıklık ve kargaşa yarattığını söyler; fakat, Şeytan "Hiçbir şey yapmadınız" der.
Sonra bir başkası gelir ve ‘Falan adamı, karısından boşayıncaya kadar onun yakasını bırakmadım.’ der.
İblis bundan o kadar memnun olur ki, hemen onu yanına çağırır ve ‘Gerçekten büyük bir iş yaptın, sen ne kadar şirinsin!'.
(Muslim, Munafıkûn, Bab 16, Hadis no: 67, 68 ; Ahmed b. Hanbel, Musned, 3/314, 332; Ebû Ya'lâ, 1909)
Ebu Musa'dan başka bir rivayette de şu ilave ifade vardır:
"Ben, bir insanı 'Allah'a şirk koşuncaya kadar saptırmaya' devam ettim." Bunun üzerine Şeytan: "İşte aradığım sensin, sen" der ve tacı ona giydirir."
(Sahih-i Muslim, C.8, Hadis no: 67- (2813), sf: 341)
حدثنا أبو كريب، محمد بن العلاء وإسحاق بن إبراهيم (واللفظ لأبي كريب). قالا: أخبرنا أبو معاوية. حدثنا الأعمش عن أبي سفيان، عن جابر، قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم "إن إبليس يضع عرشه على الماء. ثم يبعث سراياه. فأدناهم منه منزلة أعظمهم فتنة. يجئ أحدهم فيقول: فعلت كذا وكذا. فيقول: ما صنعت شيئا. قال ثم يجئ أحدهم فيقول: ما تركته حتى فرقت بينه وبين امرأته. قال فيدنيه منه ويقول: نعم أنت".
قال الأعمش: أراه قال "فيلتزمه
Bize Ebu Kureyb, Muhammed b. el-Ala ve İshak b. İbrahim -lafız Ebu Kureyb'e ait olmak üzere- tahdis edip dedi ki: Bize Ebu Muaviye haber verdi, bize A'meş Ebu Sufyan’dan tahdis etti; قال الأعمش: أراه قال "فيلتزمه
O Cabir’den şöyle dediğini rivayet etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şubhesiz İblis tahtını su üzerine koyar. Sonra birliklerini gönderir. Aralarında konumu kendisine en yakın olanları en büyük fitne çıkartanlandır. Birileri gelir şunu şunu yaptım der, hiçbir şey yapmadın der.
Sonra onlardan birisi gelir ve: Ben Onun ile karısının arasına ayrılık sokuncaya kadar yakasını bırakmadım der.
Bu sefer bunu kendisine yaklaştırır ve: Sen ne iyisin der. "
A'meş dedi ki: Zannederim "ayrıca Onu bağrına basıp kucaklar" dedi.
(Muslim, Sıfatu’l-Kıyâme ve’l-Cenne ve’n-Nâr, Bab 16, Hadis no: 7037-67/4)