Aslında gençlerin en çok kaybettiği vakittir, bu da nedir boş vakit. Ben her karşılaştığım gence namaz kılmalarını, oruç tutmalarını, dinlerini öğrenmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü Allah insanların vakitlerini nerede harcayacağını soracak.
Gençlerin çoğu özgüvensiz abla. Ben bunu deneyimledim. Özgüvensizlikleri de büyük kaoslara yol açıyor. Kendi ektiklerini biçiyorlar.
Çok yerinde bir yazı olmuş abla, elinize sağlık. Rabbim sizlerden razı olsun, SubhanAllah.
Ozguvensiz olmalarinin sebebi ailesel artı çevresel faktörler ve bir çok sebep var ama özde bunlar.
Yani nasil bir mizaçla doğduğu, nasil eğitim aldiği, cocukken herhangi bir olay yaşadi mi biz bunlari es geçiyoruz.
Illa taciz vs olmasi gerekmiyor misal okula basladiginda utandirilma, ogretmeni ya da arkadaslari ya da aile bireyleri tarafindan kucuk gorulme mobinge ugrama vs.
Simdi elbette tavsiye nasihat verilebilir
ama insan egitiminde cok aceleci davraniliyor. Populer kulture gore degisim gösteriyor eğitimler. Genclere cok yuklenilmemesi gerektigini dusunuyorum.
Biraz kendilerini bulmalari icin zaman gerek.
Egitim denilen mevzu yillar gerektiren bir alan
Yani meyli olan birine namazi orucu tavsiye edebiliriz konusabilir tesvik edebiliriz ama yonergelerde bulunamayiz.
Yani yukarda muhacir abi biliyorum iyi niyetli kendisini de cok severim ama birine sanayide calis diyemeyiz.
Kisinin mizaci yetenegi neye uygun neye meyilli bilmeden şunu bunu yap diyemeyiz. O kisinin kendi tercihidir saygi duyabiliriz sadece.
Allah her seyi soracak zaten. Kimse vaktini mukemmel geciremiyor oyle bir dunyada yok. En hayirli, en aktif, faydali sekilde ne kadar yararli kullanirsak hepimize artı.
Ezberlerle hayat yurumuyor.
Biri bir konuda basarili oldu diye bir baskasindan bunu bekleyemeyiz.
Kuş olan birine kanatlari kır deniz de yüz balık ol demektir bu.
Sonra bu kişiye kaygilanma, gecer,amaan bu muydu derdin ,şunu bunu yap der kanatlarini kırarsak nasıl uçmasını bekleyebiliriz.
Bu sefer onu daha icine kapanik daha ozguvensiz biri olmasina sebep oluyoruz
Elimiz de kapı gibi Resullullahın yaşamı var insan ilişkileri var, hangi durumlarda kimlerle nasil konuştuğuna dair örnekler var. Her birine verdiği farkli tavsiyeler nasihatlar var.
Insani tanıyor karşısındaki kişiyi tanıyor, tanımıyorsa bilgi ediniyor.
Ilmek ilmek işliyor sahabeyi
Ama onca seye ragmen bazen yine eski adetlere gore davranişlara sahit oldugunda kiziyor ki, nadir kızar, sonra hepsini topluyor tekrar tekrar anlatiyor.
Bi yerde Resul, ogrencileri sahabe ve tekrar tekrar anlatım.
Bir yandan onun ummeti biz,hadi namaz kil oruc tut olmadi mi bye bye.
Davet ettim gelmedi ben napim
Içselleştirilmeyen her şey havada kalır.
Yani bu direkt sana yazmadim Kasım kardesim genel bir yazı.
Bu vesile ile içimi dokmus oldum