I
Selamün aleyküm hayırlı akşamlar sayın arkadaşlar. Birkaç sefer karşıma çıkan ve çok mantıklı gelen bir matematiği sizlerle paylaşmak ve düşüncelerinizi almak istiyorum. Biliyorsunuz ki ülkemizde ve dünyada çık yüksek katlı binalar revaçta. Lakin bu matematikten sonra hiç de mantıklı bir şey olmadığını gereksiz bir şey olduğunu göreceksiniz. Yüksek katlı apartman ve gökdelen gibi binaların nüfusu sıkıştırmak dışında daha faydalı bir işi mantığı varsa paylaşırsanız sevinirim. Benim bilgim yok. Fakat bu matematik ile kağıt üzeri çok mantıksız olduğunu gördüm.
burasıdır.
Aklı olan her insan tüm insanları Muğla'ya sıkıştıralım demek istemediğimi bilir. Burada anlatmak istediğim koskocaman bir coğrafyaya sahibiz ve tüm insanlarımızı rahat kentleştirecek şekilde yaşatmak yalnızca 12.500 km² ye tekabül ediyor. 25 milyon aileye koskocaman arsalar verilip rahat yaşatabilecekken niçin yüksek yüksek binalara ihtiyaç var anlamış değilim. Yüksek bina ve apartmanların nüfusu sıkıştırmak dışında faydası hakkında cahilim. Aydınlatabilirsiniz. Ancak matematik söylüyor ki bu kadar yüksek binalara gerek olmayabilir. Tabii ki sanayi ve çalışma şartlarından dolayı nüfusun küçük yüzölçümlü İstanbul Ankara İzmir gibi yerlere sıkışması gerektiğini biliyorum. Ancak şehir dışı yaşamını daha kolay hale getirip şehir dışında yaşama teşvik etmek de mümkün değil midir? Görüşlerinizi bekliyorum.
Verilenler:
Türkiye nüfusu: 100 milyon (varsayım)
Aile başı kişi sayısı: 4 kişi
Toplam aile sayısı: 25 milyon
Her aileye verilecek arsa: 500 m²
Toplam Gerekli Arsa Alanı: 25milyonx500 = 12milyar 500milyon m²
Bunu km²’ye çevirelim: 1milyar m² = 1000km²
12milyar 500milyon m² = 12.500km²
Sonuç:
> 100 milyonluk nüfusu, her aileye 500 m² arsa ile yerleştirmek için toplamda 12.500 km² alana ihtiyaç var.
Kıyaslama için:
Türkiye’nin toplam yüzölçümü: 780.043 km²
Yüzölçümü için kaynakYani, Türkiye'nin tüm nüfusunu tüm aileler rahat müstakil ve bahçeli evlerde yaşatmak için yalnızca Muğla'nın yüzölçümü kadar bir yer gerekir. Öyle ki, Muğla'nın yüz ölçümü 12.654 km².
burasıdır.
Aklı olan her insan tüm insanları Muğla'ya sıkıştıralım demek istemediğimi bilir. Burada anlatmak istediğim koskocaman bir coğrafyaya sahibiz ve tüm insanlarımızı rahat kentleştirecek şekilde yaşatmak yalnızca 12.500 km² ye tekabül ediyor. 25 milyon aileye koskocaman arsalar verilip rahat yaşatabilecekken niçin yüksek yüksek binalara ihtiyaç var anlamış değilim. Yüksek bina ve apartmanların nüfusu sıkıştırmak dışında faydası hakkında cahilim. Aydınlatabilirsiniz. Ancak matematik söylüyor ki bu kadar yüksek binalara gerek olmayabilir. Tabii ki sanayi ve çalışma şartlarından dolayı nüfusun küçük yüzölçümlü İstanbul Ankara İzmir gibi yerlere sıkışması gerektiğini biliyorum. Ancak şehir dışı yaşamını daha kolay hale getirip şehir dışında yaşama teşvik etmek de mümkün değil midir? Görüşlerinizi bekliyorum.